Maszat Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Witam . Zamówiłem troszkę surowców i zamierzam uwarzyć IPE (15-16 blg) na Nowo Zelandzkim chmielu Motueka 7,2% alfa kwasów. Chciałem uwarzyć single hop jednak martwię się czy chmiel ten niema za mało alfa kwasów i czy goryczka nie będzie ciągnąca nieprzyjemna ?. Celuje w 60 -70 IBU i wychodzi ze do chmielenia użyję 90g Motueki i do chmielenia na zimno 40g. Czy taki single hop ma sens czy jako pierwsza dawkę chmielu dać chmiel Bravo który ma 16% alfa kwasów ? Zależy mi żeby goryczka była przyjemna nie trawiasta. A drugie pytanie, co myślicie o niemieckim chmielu Mandarina Bavaria nadaje się do India Pale Ale ? podobno daje aromat mandarynki co mnie zaciekawiło bardzo Edytowane 18 Stycznia 2014 przez Maszat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tezi Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Hej Co do alfa-kwasów to ja w swoim ostatnim piwie użyłem Marynki - 6.9 alfa-kwasów (40 g ) i Fuggles - 5.9 alfa-kwasów (30 g) na 17 litrów i wyciągnąłem z tego prawie 80 IBU (z tego co pamiętam to dokładnie było chyba 78 IBU). Goryczka jest krótka, mocna, przyjemna, nie zalega. Co do tych konkretnych chmieli to nie miałem z nimi jeszcze do czynienia, tak więc nie wiem, ale jednak spodziewałbym się raczej dobrego efektu. W sumie jak nie spróbujesz to też nie będziesz wiedział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się