05paw Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Proszę o sprawdzenie receptury. Czy wszystko wygląda ok, czy czegoś dodać/ująć?? Dodam że to pierwsza AIPA którą będę robił. Wzorowałem się przepisem z wiki ale nie mam wszystkich słodów więc są małe modyfikacje. Amt Name Type # %/IBU 5,50 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) Grain 1 88,0 % 0,50 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC) Grain 2 8,0 % 0,25 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118 Grain 3 4,0 % 50,00 g Citra [12,10 %] - Boil 60,0 min Hop 4 72,3 IBUs 15,00 g Amarillo [8,90 %] - Boil 15,0 min Hop 5 7,9 IBUs 20,00 g Cascade [7,20 %] - Steep/Whirlpool 0,0 Hop 6 0,0 IBUs 1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 7 - 10,00 g Amarillo [8,90 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 8 0,0 IBUs 10,00 g Cascade [7,20 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 9 0,0 IBUs 15,00 g Cascade [7,20 %] - Dry Hop 3,0 Days Hop 10 0,0 IBUs Do tego oczywiście dojdą chmiele na cichą. Pytanie mam też do chmielenia na 0'/whirlpool - ja nie robię whirlpoola i chłodzę przy pomocy takiej chłodnicy: ...więc chłodzę podczas dekantacji do fermentora. Jak mam zastosować chmielenie na 0'? Wsypać chmiel, wyłączyć grzanie i dekantować?? Edytowane 18 Stycznia 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkofert Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Witam! Ja też rownież podpinam sie pod prosbe sprawdzenia przepisu Jestem poczatkującym piwowarem i chciałbym uwarzyc tym razem AIPA. Bardzo prosze o sugestie czy ilośc wody odpowiednai, illoosc chimelu itd Woda: Na zacier 16 l wysładzanie 15l Słody: Pale Ale 5 kg Melanoidowy 0,5 kg Monachisjki 0,5 kg Karmelowy 0,35 kg Chmielenie 68 min – 20 g Citra 45 min – 20 g Simcoe 30 min- 20 g Amarillo 10 min – 5g Amarilo 1 min- 28 g Cascade 5 g citra 5 Simcoe Chmielenie za zimno 20 g Cascade 10 g Simcoe 5g Citra na tydzień 10 g Cascade na 3 ostatnie dni Zacieranie 68°C 60 min 77°C 8 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zrób takie, następnym razem będziesz wiedział co poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Witam! Ja też rownież podpinam sie pod prosbe sprawdzenia przepisu Jestem poczatkującym piwowarem i chciałbym uwarzyc tym razem AIPA. Bardzo prosze o sugestie czy ilośc wody odpowiednai, illoosc chimelu itd Woda: Na zacier 16 l wysładzanie 15l Słody: Pale Ale 5 kg Melanoidowy 0,5 kg Monachisjki 0,5 kg Karmelowy 0,35 kg Chmielenie 68 min – 20 g Citra 45 min – 20 g Simcoe 30 min- 20 g Amarillo 10 min – 5g Amarilo 1 min- 28 g Cascade 5 g citra 5 Simcoe Chmielenie za zimno 20 g Cascade 10 g Simcoe 5g Citra na tydzień 10 g Cascade na 3 ostatnie dni Zacieranie 68°C 60 min 77°C 8 min Ja bym dał jeszcze 0,5 kg pszenicznego jak masz. No i trochę mało chmielu na cichą. Edytowane 31 Stycznia 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkofert Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Dziękuje za sugestie dam więcej troszkę na cicha i zakupie pszeniczniaka Ogólnie nie łapie się jeszcze w tych programach piwowarskich wiec Poziom IBU czy tez BLG jest na odpowiednim poziomie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się