migdal Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Witam Wszystkich! Właśnie fermentuję Alt`a i mam wątpliwości co do temperatury farmentacji cichej (zalecana 4 st.C, z tego co poczytałem na forum kilka osób w tej temp. fermentowało). A przecież w zestawie BA dołączono drożdże górnej ferm. Safbrew S-33, które teoretycznie w tej temp. nie pracują. Mam prośbę o opinie na ten temat Koleżanek i Kolegów. Na razie przelałem na cichą (Blg zjechało z 13 do 6) i potrzymam kilka dni w temp ok. 15 stC, a potem zobaczymy. Pozdrawiam! Migdał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Witam Wszystkich!Właśnie fermentuję Alt`a i mam wątpliwości co do temperatury farmentacji cichej (zalecana 4 st.C, z tego co poczytałem na forum kilka osób w tej temp. fermentowało). A przecież w zestawie BA dołączono drożdże górnej ferm. Safbrew S-33, które teoretycznie w tej temp. nie pracują. Mam prośbę o opinie na ten temat Koleżanek i Kolegów. Na razie przelałem na cichą (Blg zjechało z 13 do 6) i potrzymam kilka dni w temp ok. 15 stC, a potem zobaczymy. Pozdrawiam! Migdał A ile trwała burzliwa, bo coś mi się widzi, że zdecydowanie zbyt krótko. Na cichą, akurat w tym wypadku powinieneś zlać dopiero po osiągnięciu gęstości docelowej, czyli IMO nie wcześniej niż 4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristof1984 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Robiłem Alta ze skladu zestawu z BA (czyli 100% monachijski), wtóranĄ zrobiłem w temp pokojowej, drożdze gęstwa s-33 (z wcześniej robionego pale ale) piwo wyszło bardzo dobre. Wiadomo trzeba by porównać to samo piwo zrobione z cichą w 4°C i temp pokojowej żeby coś więcej powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
migdal Opublikowano 6 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Burzliwa trwała 4 dni i potrzymałem jeszcze 2 dni bez oznak fermentacji (wydaje mi się że to kwestia za niskiej temperatury otoczenia - 14-15 °C) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michpych Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 (edytowane) Witam! Także mam pytanie co do fermentacji Alt`a. Może moje obawy wynikaja z tego, iz drożdże zadałem do zbyt wysokiej temperatury - około 35°C . Ale przeczytałem na forum, że fakt ten nie powinien stanowić większego problemu. Fermentację prowadziłem na początku w temperaturz 18°C - jednak poprzez ochłodzenie temperatura sadła w pomieszczeniu do 15-16°C . Po 4 dniach odfermentowało do 6 °Blg z 12. po dniach odfermentował do 5°Blg. Wpadłem na pomysł, że przeniesienie fermentora w cieplejsze miejsce poprawi skuteczność odfermentowania czy mam rację czy poczekać jeszcze chwilę( 2 dni) i przelewać na cichą. Czytałem również, że Alt nieodfermentuje zbyt mocno więc może nie popadać w panikę. p.s. Jest to mój pierwszy post na forum, zatem witam wszystkich piwowarów i prosze o zrozumienie w ewentualnych błędach początkującego:) Edytowane 8 Listopada 2011 przez michpych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Ja w tym sezonie fermentowałem górniaki (koelshe i grodzisze na drożdżach wayast koelsh) właśnie w temperaturze 15-16 stopni piwa wychodziły dobre, nie było problemów z niedofermentowaniem. Zalecałbym chyba więcej cierpliwości. Burzliwa u mnie trwa minimum 7 dni, ale nic nie stoi na przeszkodzie wydłużyć ją... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Pewnie fermentujesz drożdżami S-33. One tak mają, niestety. Na normalnych drożdżach (German Ale, Kolsch) spokojnie dofermentowuje do 2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Podniesienie temperatury na koniec fermentacji burzliwej o 2-3 stopnie, każdemu piwu zrobi dobrze. W skrócie - pozwala na usunięcie z piwa niektórych związków generujących wady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Podniesienie temperatury na koniec fermentacji burzliwej o 2-3 stopnie, każdemu piwu zrobi dobrze. W skrócie - pozwala na usunięcie z piwa niektórych związków generujących wady. Co racja to racja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michpych Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Bardzo dziękuję. Tymczasem w tamtym pomieszczeniu zrobi się jak mniemam odpowiednia temperatura na fermentację cichą. planuje prowadzić ją w temperaturze 13-14°C. Drożdże, które zadałem to - Danstar Nottingham - Ale Yeast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Ja wczoraj przelałem swojego ALT'a na cichą. Na burzliwej zeszło do 2-2.5°Blg (drożdże German Ale) i stało w temp ok 18°C . Cichą przeprowadzam w temp 15-16°C - postoi sobie z 10 dni.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się