migdal Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Witam Wszystkich! Właśnie fermentuję Alt`a i mam wątpliwości co do temperatury farmentacji cichej (zalecana 4 st.C, z tego co poczytałem na forum kilka osób w tej temp. fermentowało). A przecież w zestawie BA dołączono drożdże górnej ferm. Safbrew S-33, które teoretycznie w tej temp. nie pracują. Mam prośbę o opinie na ten temat Koleżanek i Kolegów. Na razie przelałem na cichą (Blg zjechało z 13 do 6) i potrzymam kilka dni w temp ok. 15 stC, a potem zobaczymy. Pozdrawiam! Migdał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Witam Wszystkich!Właśnie fermentuję Alt`a i mam wątpliwości co do temperatury farmentacji cichej (zalecana 4 st.C, z tego co poczytałem na forum kilka osób w tej temp. fermentowało). A przecież w zestawie BA dołączono drożdże górnej ferm. Safbrew S-33, które teoretycznie w tej temp. nie pracują. Mam prośbę o opinie na ten temat Koleżanek i Kolegów. Na razie przelałem na cichą (Blg zjechało z 13 do 6) i potrzymam kilka dni w temp ok. 15 stC, a potem zobaczymy. Pozdrawiam! Migdał A ile trwała burzliwa, bo coś mi się widzi, że zdecydowanie zbyt krótko. Na cichą, akurat w tym wypadku powinieneś zlać dopiero po osiągnięciu gęstości docelowej, czyli IMO nie wcześniej niż 4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristof1984 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Robiłem Alta ze skladu zestawu z BA (czyli 100% monachijski), wtóranĄ zrobiłem w temp pokojowej, drożdze gęstwa s-33 (z wcześniej robionego pale ale) piwo wyszło bardzo dobre. Wiadomo trzeba by porównać to samo piwo zrobione z cichą w 4°C i temp pokojowej żeby coś więcej powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
migdal Opublikowano 6 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Burzliwa trwała 4 dni i potrzymałem jeszcze 2 dni bez oznak fermentacji (wydaje mi się że to kwestia za niskiej temperatury otoczenia - 14-15 °C) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michpych Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 (edytowane) Witam! Także mam pytanie co do fermentacji Alt`a. Może moje obawy wynikaja z tego, iz drożdże zadałem do zbyt wysokiej temperatury - około 35°C . Ale przeczytałem na forum, że fakt ten nie powinien stanowić większego problemu. Fermentację prowadziłem na początku w temperaturz 18°C - jednak poprzez ochłodzenie temperatura sadła w pomieszczeniu do 15-16°C . Po 4 dniach odfermentowało do 6 °Blg z 12. po dniach odfermentował do 5°Blg. Wpadłem na pomysł, że przeniesienie fermentora w cieplejsze miejsce poprawi skuteczność odfermentowania czy mam rację czy poczekać jeszcze chwilę( 2 dni) i przelewać na cichą. Czytałem również, że Alt nieodfermentuje zbyt mocno więc może nie popadać w panikę. p.s. Jest to mój pierwszy post na forum, zatem witam wszystkich piwowarów i prosze o zrozumienie w ewentualnych błędach początkującego:) Edytowane 8 Listopada 2011 przez michpych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Ja w tym sezonie fermentowałem górniaki (koelshe i grodzisze na drożdżach wayast koelsh) właśnie w temperaturze 15-16 stopni piwa wychodziły dobre, nie było problemów z niedofermentowaniem. Zalecałbym chyba więcej cierpliwości. Burzliwa u mnie trwa minimum 7 dni, ale nic nie stoi na przeszkodzie wydłużyć ją... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Pewnie fermentujesz drożdżami S-33. One tak mają, niestety. Na normalnych drożdżach (German Ale, Kolsch) spokojnie dofermentowuje do 2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Podniesienie temperatury na koniec fermentacji burzliwej o 2-3 stopnie, każdemu piwu zrobi dobrze. W skrócie - pozwala na usunięcie z piwa niektórych związków generujących wady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Podniesienie temperatury na koniec fermentacji burzliwej o 2-3 stopnie, każdemu piwu zrobi dobrze. W skrócie - pozwala na usunięcie z piwa niektórych związków generujących wady. Co racja to racja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michpych Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Bardzo dziękuję. Tymczasem w tamtym pomieszczeniu zrobi się jak mniemam odpowiednia temperatura na fermentację cichą. planuje prowadzić ją w temperaturze 13-14°C. Drożdże, które zadałem to - Danstar Nottingham - Ale Yeast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Ja wczoraj przelałem swojego ALT'a na cichą. Na burzliwej zeszło do 2-2.5°Blg (drożdże German Ale) i stało w temp ok 18°C . Cichą przeprowadzam w temp 15-16°C - postoi sobie z 10 dni.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi