Krab Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Pierwsza warka opisywana na forum, później powinno pójść z górki #1 CDA wg Scoobyego Zasyp: 5kg Pale Ale, 0.5kg Crystal, 0.5kg carafa II, 0.25kg special roast, 0.25kg cukru brązowego zacierane w ~66st C, 60' mash-out do 78st C, 15' (dodana carafa + cukier). wysładzanie 14l wody o temp 80st C chmielenie : 30g Centennial - 60' 30g Cascade - 45' 30g Fuggle - 15' 15g cascade - 0m 15g cascade na hop-stand (w ~66 st C) - 30' na zimno pójdzie 30g cascade Wyszło ~19L, ok 16BLG fermentowane na uwodnionych S04 w ok 19st C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 #2 Coffee Milk Stout Zasyp: 4kg pils, 0.5kg pszenicznego, 0.5kg caramunich II, 0.2kg carafa II, 0.2kg pszenicznego czekoladowego, 0.15kg palonego jęczmienia. Zacieranie: wszystkie słody zacierane od początku. ~30' w ~65st C, ~30' w ~72st C, mash out 76st C - 10' Gotowanie: 90' - całość na 60' - 30g willamette, na 15' - 0.5kg laktozy, na 10' - 30g willamette, na 1' - 100g drobno zmielonej kawy brazylijskiej. Fermentacja: uwodnione S-04 dodane do brzeczki w temp 17st C. Fermentacja będzie w ~19st C. Info: 13 BLG przed dodaniem laktozy, 14,2 BLG po dodaniu laktozy. 98EBC, 27IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 #3 Ordinary bitter Zasyp: 4kg pale ale, 0.2kg słodu pszenicznego, 0.2kg carapils, 0.2kg karmelowy 240EBC Zacieranie: 15' - 64st C, 45' - 72st C, mash out 78st C - 10' Do zacieru dodane 20g EKG Gotowanie: 70' - całość, na 60' - 30g target, na 20' - 20g EKG, na 15' - 4g mchu irlandzkiego, na 10' - 20g Boadicea Fermentacja: drożdze dodane w 17-18st C, fermentowane na Wyeast 1098 w 18st C. Info: wydajność wyszła całkiem przyzwoita, bo z zasypu uzyskałem 28l brzeczki 10.5blg Warka robiona jako 'rozgrzewka dla drożdzy' przed EIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się