Szinek Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 (edytowane) Warka #11 - Cydr jabłkowy Objętość końcowa: 16 litrów OG: 9°BLG Brewkit Gozdawa + 500g glukozy + litr soku jabłkowego z zagęszczonego soku jabłkowego. Zadane drożdżami FCG1. Zabutelkowane 12.06.2014 Edytowane 20 Czerwca 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Warka #12 - Pszyciemno (Dunkelweizen) receptura według twójbrowar.pl Objętość końcowa: 17.5 litra przy wydajności 72% OG: 12°BLG FG zakładane: 3.3°BLG Szacowane IBU 15 Barwa 31 EBC Alkohol zakładany 4.7% Słody: - pszeniczny 2.2kg, - monachijski 0.8kg, - wiedeński 0.8kg, - karmelowy ciemny 0.2kg, - czekoladowy 0.1kg. Zacieranie: - 15' 44°C, - 15' 63°C, - 45' 72°C, - słód czekoladowy, - mashout. Chmielenie: - Lubelski 3.8% 30g 60'. Mauribrew Weiss Uwarzone 13.06.2014 Cicha 20.06.2014 Zabutelkowane 08.07.2014 Edytowane 8 Lipca 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Warka #13 - Hefeweizen receptura według twójbrowar.pl Objętość końcowa: 23 litry przy wydajności 75% OG: 10°BLG FG zakładane: 3.1°BLG Szacowane IBU 9 Barwa 10 EBC Alkohol zakładany 4.7% Słody: - pszeniczny 2.5kg, - pilzneński 1.5kg, - karmelowy jasny 0.2kg. Zacieranie: - 20' 44°C, - 25' 63°C, - 40' 72°C. Chmielenie: - Lubelski 3.8% 20g 60'. Mauribrew Weiss Uwarzone 20.06.2014 Zabutelkowane 28.07.2014 Edytowane 28 Lipca 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Warka #14 - Jadźka (Blonde Ale) Objętość końcowa: 24 litry przy wydajności 76% OG: 11.8°BLG FG: 2.4°BLG Szacowane IBU 20 Barwa 9 EBC Alkohol zakładany 4.8% Słody: - pilzneński 5kg, - karmelowy pszeniczny 0.1kg, - karmelowy jasny 0.1kg. Zacieranie: - 90' 66°C Chmielenie: - Polaris 18% 3g FWH, - Iunga 11.9% 10g 20', - Iunga 11.9% 10g 10', - Iunga 11.9% 30g 1'. Gozdawa US West Coast Uwarzone 10.07.2014 Zabutelkowane 11.08.2014 Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Podsumowanie sezonu #2 American India Pale Ale Pierwsza zacierana warka. Zapewniła wiele emocji, oj wiele. Ekstrakt zawyżony przez moją nieuwagę, ale to nic - smakowało wyśmienicie. Dobry balans między słodowością i goryczką, intensywny, ale nie buchający, aromat. Nawet ostatnia sztuka, wypita 3 miesiące po butelkowaniu, nie straciła na swojej magii. Wyszło zbyt ciemne, ale hej, kto by się tym przejmował? #3 Amber Ale W aromacie muśnięcie chmielu, najwięcej do gadania miały słody karmelowe - przyjemny zapach śliwek. Z czasem smak zrobił się pusty, a jakakolwiek woń poszła w niepamięć. #4 Full Aroma Hops Podczas gotowania Lubelski męczył moje nozdrza okrutnie. Z pierwszych butelek chmiel był dość drażniący, trawiasty, ostry i niezbyt zachęcający. Na szczęście czas go okiełznał i przygasł trochę. Wybitnie pijalne jasne piwo, bardzo dobrze gaszące pragnie. #5 Cascadian Dark Ale Pierwsze faktyczne uderzenie goryczki - nie było zbyt wielu chętnych na nie Mi bardzo smakowało, choć zdecydowanie uciąłbym czekoladowy albo zastąpił Carafą Special. Piękny aromat chmielowy z czasem ustąpił czekoladzie - i tak też zostało do końca. #6 New Zealand Red Ale Zdecydowanie za dużo karmelowego. Ciężkie, męczące, zbyt słodko zatarte. Aromat odurzający, chętniej je wąchałem niż piłem. Poza tym drożdże niedojadły w fermentorze i postanowiły zrobić to w butelkach - piwo solidnie przegazowane, uciekało szybcie niż kryminalista z więzienia, piasek po drożdżach w ustach. #7 New Zealand Pale Ale Za dużo monachijskiego i za słabo nagazowane. Ten pierwszy spowodował, że piwo dość męczyło, a słabe nagazowanie nie zachęcało do picia po 1/4 szklanki. Goryczka trochę gryząca i niezbyt przyjemna. Co nie zmienia faktu, że Nelson zrobił robotę i piwo z chęcią zostało wypite #8 German Pale Ale Ponownie zbyt dużo monachijskiego, ale z wysyceniem już poprawnie. Aromat niemieckich odmian stonowany, przyjemny. #9 American India Pale Ale Tak chwalono ten Galaxy, a jakiś nieprzyjemny aromat z niego wyszedł. Forum potem mnie uświadomiło, że to "koci mocz". I tak chyba rzeczywiście jest. #10 Smoked Oatmeal Stout Tekstura zdecydowanie owsiana, w aromacie kawa, trochę paloności i delikatna wędzoność. W smaku słód whisky, kawa i czekolada. Niestety część butelek spotkał brak piany i wysycenia - a jeszcze nie trafiłem na przegazowaną. #12 Dunkelweizen Goździk, goździk i trochę banana. Przyjemny karmel w tle. #13 Hefeweizen Mdły drożdżowo-bananowy aromat, lekka kanaliza, diacetyl. #14 Blonde Ale Na początku siarkowodór, aktualnie profil zapachowy w strone słodkich owoców, delikatne estry od drożdży. Brakuje goryczki przez co finisz jest słodki, lekko męczący. Edytowane 18 Października 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka #15 - Hallowbeer (Pumpkin Ale) Objętość końcowa: 8 litrów przy wydajności 49% OG: 14°BLG FG: 2°BLG Szacowane IBU 27 Barwa 22 EBC Alkohol zakładany 5.8% Słody: - pilzneński 2.5kg, - wiedeński 0.125kg, - abbey 0.125kg, - pszeniczny 0.125kg, - Caramunich II 0.1kg, - 2kg dyni posypanej 50g kandyzowanego brązowego cukru upieczonej w 180°C przez 80 minut. Zacieranie: - 60' 66-64°C Chmielenie: - Willamette 6.2% 10g 90' w zacierze, - Willamette 6.2% 12g FWH, - 1g imbiru, cynamonu oraz gałki muszkatołowej 5'. Mangrove Jack's M07 British Ale Uwarzone 29.08.2014 Zabutelkowane 13.09.2014 Edytowane 13 Września 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Dynia to draństwo. Wymuszona filtracja przez pieluche tetrową, wydajność poszła na łeb na szyje, godzina pracy na litr piwa, a i infekcja wielce prawdopodobna. Zobaczymy co będzie, na razie pachnie nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Myślę, że za mały zasyp słodowy w stosunku do ilości dyni i stąd problem. Warzyłem to piwo dwa razy, ale zawsze miałem lekko ponad 2kg dyni na warkę 20 litrów. Za pierwszym razem wspomagałem się łuskami gryczanymi. Za drugim razem łuski po przelaniu na nie zacieru wypłynęły na wierzch i bałem się, że filtracja utknie, ale poszło gładko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Widzisz, ja chciałem dynię wyciągnąć przed filtracją, ale brak doświadczenia z nią spowodował, że nie przewidziałem jej zachowania. Wnętrze się rozpłynęło, zostały tylko pestki i skóra, które filtracji nie utrudniały. Najwyżej kiedyś powtórzę, być może już pełnowymiarowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Warka #16 - California Rare (Northern Brewer Pale Ale) Objętość końcowa: 19 litrów przy wydajności 61% OG: 10.1°BLG FG: 2.5°BLG Szacowane IBU 36 Barwa 15 EBC Alkohol zakładany 4.1% Słody: - pilzneński 3.5kg, - bursztynowy 0.25kg, - wiedeński 0.25kg, - Carapils 0.1kg, - Caraaroma 0.1kg. Zacieranie: - 70' 67°C, - mashout. Chmielenie: - Northern Brewer 7.5% 25g do zacieru, - Northern Brewer 7.5% 10g FWH, - Northern Brewer 7.5% 20g 20', - Northern Brewer 7.5% 20g 1', - Northern Brewer 7.5% 25g 30' w 70°C. Mangrove Jack's M07 British Ale Uwarzone 14.09.2014 Zabutelkowane 14.10.2014 Edytowane 14 Października 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Warka #17 - Bed and Beer (India Pale Ale) Objętość końcowa: 19 litrów przy wydajności 75% Szacowane OG: 15°BLG Przewidywane FG: 4°BLG Szacowane IBU 50 Barwa 24 EBC Alkohol zakładany 6% Słody: - pilzneński 4kg, - Caramunich II 0.5kg, - pszeniczny 0.5kg, - Caraaroma 0.1kg, - zakwaszający 0.1kg. Zacieranie: - 75' 66°C, - mashout. Chmielenie: - Iunga 11% 20g FWH, - Challenger 7.9% 10g 20', - WGV 7.8% 10g 20', - Willamette 6.2% 15g 10', - Challenger 7.9% 20g 1', - WGV 7.8% 20g 1'. Po 20g Challengera i WGV na 4 dni cichej. Mangrove Jack's M07 British Ale Uwarzone ?.09.2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się