wd40 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 mam mały problem techniczny ze studzeniem brzeczki przy wysładzaniu - temperatura wskazana przy wysładzaniu to między 78-80°C wysładzanie należy prowadzić do otrzymania wskazań blg ok 2-1,5, ( czyli dość często przy 8 litrach wody) pomiar blg zależy od temeratury - najlepsza 20°C jak szybko obniżyć tą badaną próbkę o przynajmniej 20 -30 stopni (ciekły azot nie wchodzi w grę) ? - czy lepiej jest lać na czuja - tzn na podstawie wyliczeń programu ....??? jakieś sugestie mile widziane... przygotowuje się do pierwszego zacierania ze słodu i nie znam jeszcze wszystkich kocich ruchów.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Nalewasz do małego pojemnika, wsadzasz go do miski z zimną wodą/lodem, czekasz chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Nalewasz do małego pojemnika, wsadzasz go do miski z zimną wodą/lodem, czekasz chwilę. próbowałem wystudzać wczesniejsze próbki - puszkowe - słabo to idzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Wyposażony jedynie w areometr będziesz się męczył z chłodzeniem przy wysładzaniu, szczególnie jak to Twoja pierwsza warka z zacieraniem. Małe próbki i zamrażalnik mogą się sprawdzić, ewentualnie jak zaproponował Bartek W takim przypadku lepiej wysładzać to potrzebnej objętości - chcesz mieć do gotowania 25 litrów brzeczki, to wysładzaj aż będziesz miał 25 litrów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Wyposażony jedynie w areometr będziesz się męczył z chłodzeniem przy wysładzaniu, szczególnie jak to Twoja pierwsza warka z zacieraniem. Małe próbki i zamrażalnik mogą się sprawdzić, ewentualnie jak zaproponował Bartek W takim przypadku lepiej wysładzać to potrzebnej objętości - chcesz mieć do gotowania 25 litrów brzeczki, to wysładzaj aż będziesz miał 25 litrów... na początek taki własnie miałem plan - metoda na oko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 co do chłodzenia- j.w. do szybkich pomiarów dobry jest refraktometr choć sam go nie posiadam. Nie wysładzam do określonego BLG tylko do objętości, znając swoją średnią wydajność i przyjmując zasadę: ile kg zasypu tyle wody zostanie ci w młócie po wysładzaniu, i że średnio na 1 godz. gotowania odparuje ok. 10% brzeczki jesteś w stanie policzyć ilość wody do wysładzania w zależności od stosunku wody do słodu przy zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Próbkę pobieram do menzurki od cukromierza i wsadzam toto do wysokiej szklanki z zimną wodą - po 2-3 minutach mam temperaturę odpowiednią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Ja nalewam do probówki od ballingomierza i tą probówkę wkładam do wysokiej szklanki od weizena. Nalewam do szklanki zimnej wody, jak się ogrzewa to ją wymieniam po prostu dolewając z kranu zimnej. Troszkę mieszam probówką, i po chwili mam zimną próbkę. Edit: Jaras mnie ubiegł. Dodam że ja mam dwie probówki, więc ostatnie partie odbieram do dwóch naczyń, z każdego biorąc próbkę. Zanim mi się naleje do drugiego naczynia do pełna, próbkę mam schłodzoną, mierzę, jak jest powyżej tych kilku blg to przelewam do chmielenia i wysładzam dalej do tego pustego naczynia. Aha i nie wkładaj cukromierza do gorącego, może pęknąć. Edytowane 21 Stycznia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Jako menzurę polecam: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10067655/ Stoi stabilnie, szkło jest łatwe w umyciu i szybko oddaje ciepło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Jako menzurę polecam: http://www.ikea.com/...ducts/10067655/ Stoi stabilnie, szkło jest łatwe w umyciu i szybko oddaje ciepło tak tak w IKEI można znaleść kilka fajnych i tanich "akcesoriów piwowarskich" - np pojemniki szklane na gęstwe itp.... i co najważniejsze ....taniej niż w pospolitych sklepach .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Mógłbyś napisać który produkt nadaje się na gęstwę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Na gęstwę są ponoć sterylne pojemniki na mocz w aptece po 80gr/sztuka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się