Rafał Pałka Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Proszę o opinię na temat zasypu i propozycję chmielenia. Strzegom Pale Ale 5 kg Strzegom Pszeniczny 0,5 kg Strzegom Karmelowy 150 0,25 kg Do tego 0,5 kg cukru. Powinno z tego być 24 litry 17 Blg (taką wydajność miałem do tej pory) Dysponuje chmielami: Marynka 100 g Progress 100 g 6,9 % alfa Kent Goldings 50 g 7,4 % alfa Oczekuję piwa wytrawnego z wysoką goryczką i śmiałym aromatem chmielowym. Czy chmielenie na goryczkę samą marynką nie przyniesie jakichś niepożądanych efektów? Jak efektywnie nachmielić na aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Jak wyrwanego i wysoka gorycz to bardziej AIPA niż EIPA, ale cóż my są piwowarzy domowi my się ram nie trzymamy Swoją drogą musisz mieć całkiem niezłą wydajność. Jeśli chodzi o chmielenie na gorycz - teoretycznie można się spodziewać trawiastych, ściągających, garbnikowych posmaków, jeśli na gorycz chmieli się chmielem w dużej ilości a o niskiej zawartości alfa kwasów. Efektywnie na aromat? Chmielenie na zimno 7-11 dni na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Aż tak długo chmiel na cichej? Z tego co czytałem, a fakt że dopiero się wgłębiam w temat, więcej niż 7 dni nie ma sensu trzymać. Niektórzy wręcz twierdzą że powyżej 4 dni nie ma sensu trzymać chmielu w piwie. A efektywne chmielenie na aromat - poczytaj o przerwie chmielowej (hop stand). Też ponoć daje fajne efekty. Edytowane 21 Stycznia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 To już by trzeba było dokładniej sprawdzić a nie jest to takie łatwe jak się wydaje. Ja trzymałem tak jak podałem i bylem zadowolony. Nie przeczę jednak że i 4y dni by dały rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Czy chmielenie na goryczkę samą marynką nie przyniesie jakichś niepożądanych efektów? Marynka nie nadaje się do wysokogoryczkowych piw, goryczka staje się nieprzyjemna, zalegająca i ściągająca, jeśli chcesz użyć rodzimych chmieli to polecam Iunga, daje dużo przyjemniejszą goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Aż tak długo chmiel na cichej? Z tego co czytałem, a fakt że dopiero się wgłębiam w temat, więcej niż 7 dni nie ma sensu trzymać. To zależy od temperatury, jeśli wyższa (16-18°C) to te 5 dni wydaje się być optymalne, natomiast jeśli chmielisz w niższych temperaturach (poniżej 10°C) to powinno się ten czas wydłużyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Chciałem kupić Iungę ale nie było więc kupiłem marynkę. Na goryczkę połączę marynkę z chinookiem (choć szkoda mi tego grejfruta tracić w czasie gotowania). Zdecydowanie zastosuję chmielenie na zimno 25 g Progress i 25 g EKG. Również uważam że co za długo to nie zdrowo 4 dni jest optymalne. Proszę o propozycję chmielenia na aromat w czasie gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Ja do tej EIPA zmieniłem chmielenie i jutro warzę 20g magnum - 60 min 10g iunga - 60 min 20g EKG - 20 min 20g Styrian - 20 min 10g EKG - 60 min (80°C nie wiem jak to za bardzo nazwać chyba whirlpool przerwa w chłodzeniu ok 60 min) 10g Styrian - 60 min (80°C) 20g EKG - 3 dni na zimno 20g Styrian - 3 dni na zimno Docelowo zmieniłem też zacieranie bardziej wytrawne wg zaleceń Kantora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Decyzja zapadła. Zasyp: Strzegom Pale Ale 5 kg Strzegom Pszeniczny 0,5 kg Strzegom Karmelowy 150 0,25 kg Do tego 0,4 kg cukru. Chmielenie: 50 g Marynki + 10 g Chinooka na godzinę oraz po 25 g Progress i Kent Goldings. Zacieranie 66 C przez godzinę następnie 78 i filtracja. Warzone 25.01.2014, zadane pianą us-05 (więcej tak nie zrobię) gdy fermentacja ruszyła warka trafiła do piwnicy gdzie powinna pracować w okolicy 17-18 stopni. Niestety fermentacja się zatrzymała. W ramach reanimacji piwo trafiło do mieszkania a po dobie dodałem solidna dawkę gęstwy s-04 (tylko to miałem pod ręką). Na powierzchni utworzył się kożuch z drożdży ale nie ulatniał się dwutlenek (woda w rurce ani drgnęła). Wyjechałem na tydzień a piwo zostało w temperaturze 22 C. Dzisiaj, po 16 dniach czegoś co miało być burzliwą fermentacją zabrałem się za przenoszenie zawartości fermentora do sieci krakowskich kanałów. Otworzyłem wieko i dostałem w nos intensywnym owocowym (przyjemnym) aromatem, przypomina liczi. Z 14,5 zeszło do 3,3 Blg, w smaku bardzo przyjemne raczej wytrawne i goryczkowe ale zdecydowanie niepuste. Trafiło na cichą (piwnica okolice 18 C) z zamiarem chmielenia na zimno po 25 g Progress i Kent Goldings. O dalszych losach warki postaram się donieść w tym poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Z tą długością chmielenia na zimno to nie przesadzaj . 4 -5 dni . Jak za długo przetrzymasz może trawą jechać. IMO więcej troszkę chmielu a krócej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Piłem piwo z kega, w którym woreczek z chmielem pływał ze 3 tygodnie i nie było żadnych dziwnych posmaków. Może niekoniecznie to jest prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Mówię na podstawie swojego niewielkiego doświadczenia , ale jak na początku robiłem chmiel na tydzień miałem posmaki takie trawa i syrop na kaszel . Po skróceniu do 4 dni ich nie ma . Stąd wnioski . Chyba , że błędy wynikały z czegoś innego . Nie jestem wyrocznią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się