Scyzoryk Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Browar Scyzoryk. 2013: 23.11 Warka#1 2014: 16.01 Warka#2 ciemne 28.01 Warka #3 polskie ale 28.02 Warka #4 APA 18.04 Warka #5 PIPA 23.04 Warka #6 Wit 26.4 Warka #7 Stout owsiany Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez Revelict Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzoryk Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) 23.11.2013 Warka #1 coś dziwnego Słody: Pale ale -3,3kg Pszenica -1kg carafa® III 1300 - 1500 EBC -150g chmiel: Challenger -25g fuggle -30g zacieranie: ilość wody: 12l 60' - 66-67°C grzanie do 77°C wysładzanie: 21L Gotowanie: 0'-25g challenger 30' -fuggle 15g 60' -fuggle 15g wyszło 17l baling 13Blg brak chłodnicy. Fermentacja: US-05 temp zadania 26°C Burzliwa: 18-21°C, 7 dni Cicha: 18°C, 7 dni Rozlew: 110g cukru w roztworze, Wrażenia: Kolor: Nieklarowne, jak błoto, kolor szary, po miesiącu w butelkach dopiero zaczęło się klarować ale nie do końca, kolor czerwono - brązowy nieklarowny. Smak i aromat: Czuć bardzo drożdże, delikatne aromaty chmielu, trawiaste, tytoniowe. Goryczka delikatnie zalegająca. Dla znajomych bardzo gorzkie:) Dosyć pełne, ulepkowate, ale nie słodkie, czuć taka pustkę, jest mdłe. Piana: Drobno i średnio pęcherzykowa, dosyć szybko opadająca, ale ładnie zdobi szkło. Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez Revelict Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzoryk Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) 16.1.2014 Warka #2 ciemne Słody: Pale ale -1,7kg Monachijski- 2,3kg carahell®- 200g cara-crystal- 400g melanoidynowy- 200g carafa® special I 800-1000 EBC- 300g carafa® III 1300 - 1500 EBC-50g chmiel: Challenger -30g fuggle -25g zacieranie: ilość wody: 15l 60' - 67-68°C grzanie do 77°C wysładzanie: 25l Gotowanie: 10'-30g challenger 50' -fuggle 10g 60' -fuggle 15g wyszło 21l baling 12.8Blg brak chłodnicy. Fermentacja: S-04 temp zadania 28°C Burzliwa: 17-22°C, 7 dni W smaku dosyć goryczkowe, niestety zalegająca goryczka, nic szczególnego nie czuć, dosyć pełne, 4Blg po burzliwej. W aromacie, farba emulsyjna- aldehyd octowy. Cicha 30g fuggle Rozlew: 34-0.5l 6-0.33l 95g cukru do refermentacji. Wrażenia: Kolor: Praktycznie czarne, z rubinowymi refleksami, idealnie klarowne. Smak i aromat: Delikatnie palony, kawowo-czekoladowy. W smaku wyczuwalny angielski chmiel, z czekoladowym długim finiszem. goryczka wysoka. Piana: Gęsta, jasno beżowa, drobno pęcherzykowa, długo utrzymująca się. Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez Revelict Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Jesteś pewien że pierwsza warka nie ma infekcji? mętność, mocno wyczuwalne drożdze, trawiastość. jakoś dziwnie mi to wygląda ale dobrze jakby ktoś bardziej doświadczony się wypowiedział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzoryk Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Wszystkie piwa zostały wypite/rozdane, a nikt refluksu żołądka nie dostał może coś było nie tak, ale nie w takim stopni aby nie dało się tego wypić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Jeśli smakowalo i to już historia to nie ma co rozpamiętywać ale przy następnych takich atrakcjach radziłbym podrążyć temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzoryk Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Dzięki za rady, będę na przyszłość pamiętał, mam jeszcze jedne US-05, może to była wina drożdży zobaczymy;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzoryk Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) 28.1.2014 Warka #3 polskie ale Słody: Pale ale -700g Monachijski- 3,1 kg cara-crystal- 150g carahell-250g chmiel: Marynkar -35g Lubelski-60g zacieranie: ilość wody: 15l 60' - 64°C grzanie do 77°C wysładzanie: 24l Gotowanie: 0'-30g marynka 45' - 5g Lubelski 50' - 5g Lubelski 55'-5g Lubelski 60' 20g Lubelski -10' 25g Lubelski wyszło 18l baling 13,2Blg brak chłodnicy. Fermentacja: S-04 temp zadania 23°C Rozlew: 110g cukru 30-0.5L 7-0.33L Wrażenia: Kolor: Miedziany, idealnie klarowny. Smak i aromat: Edytowane 17 Lutego 2014 przez Revelict Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzoryk Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) 28.02.2014 Warka #4 APA Słody: Pale ale -4,25 kg carahell-470g chmiel: amarillo-100g mosaic-30g zacieranie: ilość wody: 18l 60' - 64°C grzanie do 77°C wysładzanie: w garze: 25l Gotowanie: 0'-20g amarillo 40' - 20g amarillo 50' - 10g amarillo 50' - 5g mosaic 60'-10g amarillo 60' 5g mosaic -10' 10g amarillo -10' 5g mosaic wyszło 20l baling 12Blg brak chłodnicy. Fermentacja: US-05 temp zadania 22°C Na cichej: 15g mosaic 35g amarillo Rozlew: 38 x 0,5L Wrażenia: Kolor: złoty bursztynowy, klarowny. Smak i aromat: W smaku cytrusy, w aromacie intesywne cytrusy, ale po 2 tygodniach zostało 20% tego co było;/ nagazowanie wysokie. Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez Revelict Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Przygotuj się na niezłą "cytrusową burze chmielową" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Powitać kolejnego piwowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzoryk Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Witam Witam;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzoryk Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) 18.04.2014 Warka #5 PIPA Słody: Pale ale -5 kg cristal-150 g melanoidynowy- 300g płatki jęczmienne-100g chmiel: marynka-50g lubelski-30g zacieranie: ilość wody: 22l 60' - 64°C grzanie do 77°C wysładzanie: w garze: 25l Gotowanie: 0'-50g marynka 50' - 15g lubelski 60'-15g lubelski 20l - 15,5Blg Fermentacja: US-05 temp zadania 21°C fermentacja 19°C Na cichej: Rozlew: Wrażenia: Kolor: Miedziany Smak i aromat: w aromacie słodowość przełamana lekko nutą chmielu, trochę utlenione w sposób miodowy , goryczka umiarkowana lekko alkoholowa. Edytowane 13 Lipca 2014 przez Revelict Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzoryk Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) 18.04.2014 Warka #6 Wit Słody: Pilzneński -2kg pszenica -2,5kg płatki owsiane -0,5 kg chmiel: marynka-10g lubelski-20g zacieranie: ilość wody: 26l 60' - 64°C grzanie do 77°C wysładzanie: w garze: 25l Gotowanie: 0'-10g marynka 55' - 7,5g lubelski 10g - kolendry 125g -startej pomarańczy 1 łyżka mąki 60'-7,5g lubelski 10g - kolendry 125g -startej pomarańczy ?l - 11Blg Fermentacja: s-33 temp zadania 22°C fermentacja ?°C Na cichej: brak Rozlew: Wrażenia: Kolor: jasny nieprzeźroczysty Smak i aromat: Piwo wyszło ciężkie, znajomymi nie narzekają dla mnie prawie nie pijalne prawdopodobnie nie toleruje kolendry. Edytowane 13 Lipca 2014 przez Revelict Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzoryk Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) 26.4.2014 Warka #7 Stout owsiany Słody: Pale ale -5kg Płatki owsiane 1,2kg płatki jęczmienne 200g cara-crystal- 300g melanoidynowy- 400g carafa® special I 800-1000 EBC- 400g carafa® III 1300 - 1500 EBC-100g chmiel: Challenger -30g fuggle -10g zacieranie: ilość wody: 20l 60' - 67-68°C grzanie do 77°C wysładzanie: 25l Gotowanie: 10'-30g challenger 50' -fuggle 10g wyszło 21l baling 18Blg brak chłodnicy. Fermentacja: S-04 temp zadania 22°C Burzliwa: 24°C, spadła do 18 Rozlew: Wrażenia: Kolor: Praktycznie czarne. W smaku czekolada, kawa, lekka alkoholowa goryczka, przyjemne piwo, bardzo wyczuwalne estry w aromacie które praktycznie przykryły wszystko. Edytowane 13 Lipca 2014 przez Revelict Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się