grandfather Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Witam Mam zamiar zakupu przeźroczystego fermentora do przeprowadzania w nim fermentacji burzliwej. Ciekawi mnie tylko czy to, że przepuszcza on światło ma jakiś wpływ na piwo? Nie wydziela się aromat tzw "skunksa" znanego z piw trzymanych w zielonych butelkach? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Szukajcie a znajdziecie http://www.piwo.org/topic/12329-fermentor/page__hl__fermentor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 http://www.piwo.org/topic/12329-fermentor/ Była dyskusja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grandfather Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Aaa to sorry. Nie trafiłem na te wątki. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Witam Mam zamiar zakupu przeźroczystego fermentora do przeprowadzania w nim fermentacji burzliwej. Ciekawi mnie tylko czy to, że przepuszcza on światło ma jakiś wpływ na piwo? Nie wydziela się aromat tzw "skunksa" znanego z piw trzymanych w zielonych butelkach? Pozdrawiam Niezwiązane z nasłonecznieniem, ale z przezroczystym fermentorem jako takim - w TB ostrzegali kolegę w kolejce przede mną przy zakupie rzeczonego fermentora, że zdarza mu się pęknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Już dajcie spokój. Jak ktoś się boi światła niech zakrywa wiadro czarną folią... Jak dla mnie przezroczyste wiadra są dobre w jednej szalenie istotnej sprawie ( szczególnie dla młodych stażem piwowarów ) mianowicie zapobiegają grzebaniu/zaglądaniu do młodego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Howser a to nie chodziło o pękające pokrywy do tych pojemników ? Teraz są nowe , białe z bardziej elastycznego materiału. Spokojnie dają radę. A to o czym pisał kolega wyżej , że możliwość obserwowania etapów fermentacji bez otwierania pojemnika to na prawdę duży plus. Mnie to ułatwiło o wiele pracę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Te przezroczyste mają bardzo kiepskie wieka. Po jednej fermentacji mi pękło przy zatrzasku jedno, a w drugim się podwinął plastik. Te białe z Centrum Piwowarstwa najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się