scooby_brew Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Zombie Juice (American Stout) Warka: 11 gal (42 l) Goryczka: 50 IBU Kolor: 32 SRM OG: 1.060 (15 Plato) Wydajność: 75% Słody: 24.0 lbs. (10.8 kg) 2-row pale malt 1.5 lbs. (0.7 kg) Roasted Barley 1.0 lbs. (0.45 kg) Crystal 80L 0.5 lbs. (0.2 kg) Chocolate Chmiele: 2.2 oz. (70 g) Centennial 60 min. 2 oz. (57 g) Centennial 5 min. Drożdże: US-05 Zacieranie: 151 F (66°C), 60 min Ta sama receptura "po polsku" na 21L: Zombie Juice (American Stout) Warka: 21 l Goryczka: 60 IBU Kolor: 32 SRM OG: 15.3 Blg Słody: 5.5 kg Pils (albo słód Pale Ale) 300g jeczmien palony 200g karmelowy 150 EBC 100g czekoladowy Chmiele: 30 g Centennial (albo 45 g Marynki), 60 min 25g Centennial 5 min Drożdże: US-05 Zacieranie: 66°C 60 min (albo na "wytrawnie") Edytowane 15 Lipca 2014 przez scooby_brew Gemin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Bardzo ciekawa receptura. Spróbuję czegoś takiego, ale może w wersji lżejszej, celując w jakieś 12 Blg i zmieniając drożdże, bo US-05 nie posiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Crystal 80 jakie daje efekty? Czymś szczególnym się wyróżnia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Bardzo ciekawa receptura. Spróbuję czegoś takiego, ale może w wersji lżejszej, celując w jakieś 12 Blg i zmieniając drożdże, bo US-05 nie posiadam. Receptura ta jest fuzją kilku receptur Jamila Zanisheffa i Johna Palmera z moim "wkładem". Chodziło mi o to żeby stworzyć stout łatwy do picia, niemalże sesyjny, ale ciągle z pełnym smakiem paloności, czekolady i kawy. Mój inny stout, Back in Black, jest bardzo smaczny, ale nie sesyjny. Jak dotąd uwarzyłem tego 2 próbne warki po 4 l, 1 warkę 21l i 2 warki po 42l. Ta receptura mi bardzo odpowiada, kumplowi z pracy tak to smakuje że ofiarował mi za to piwo pieniadze ( ) więc napewno receptura pozostanie jak jest i będę to warzył często. Crystal 80 jakie daje efekty? Czymś szczególnym się wyróżnia? Crystal 80 L to w zasadzie to samo co karmelowy 150 EBC. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się