JacekKocurek Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 To na pewno. Straty są niestety nieuniknione. Nawet filtrując chmieliny przecież nie wycisnąłeś z niej całej brzeczki a miała ona nie 13°P tylko 26. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Hmm, a tak wracając do tematu Koźlaka, to czy nie lepiej zrobić brzeczkę w oparciu o 2x WES Jasny 1,7kg, a do tego wyekstrahować w zimnej wodzie jakieś słody palone i karmelowe? Czy takie ekstrahowanie przenosi do wody dużo cukrów i aromatów? Edytowane 28 Lutego 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 ooo znowu o ekstrahowaniu ekstrahujesz tylko dla koloru w zasadzie, więc cukru i aromatu nie wiele przechodzi ale możesz zrobić minizacieranie np.z 0,3kg jakiegoś karmelowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Wpadłem na nieco info o ekstrahowaniu na forum, ale nie było wiele konkretnych stwierdzeń, dlatego pytam O mini-zacieraniu też właśnie myślę - przy moich obecnych warunkach i sprzęcie (gar 6L + płyta indukcyjna) za bardzo poszaleć się nie da, ale częściowe zacieranie z pewnością uda się zrobić Muszę jednak przyswoić jeszcze nieco wiedzy o tym procesie W planach mam przeszperanie piwnicy, bo na bank po babci mam tam jakieś emaliowane gary o dużych pojemnościach - potem jeszcze tylko będzie trzeba załatwić jakąś kucheneczkę na butlę gazową i jazda z pełnym zacieraniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Częściowe zacieranie (partial mash) nie jest u nas specjalnie popularne. Za to wiele na ten temat znajdziesz na stronach amerykańskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi