JacekKocurek Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 To na pewno. Straty są niestety nieuniknione. Nawet filtrując chmieliny przecież nie wycisnąłeś z niej całej brzeczki a miała ona nie 13°P tylko 26. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Hmm, a tak wracając do tematu Koźlaka, to czy nie lepiej zrobić brzeczkę w oparciu o 2x WES Jasny 1,7kg, a do tego wyekstrahować w zimnej wodzie jakieś słody palone i karmelowe? Czy takie ekstrahowanie przenosi do wody dużo cukrów i aromatów? Edytowane 28 Lutego 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 ooo znowu o ekstrahowaniu ekstrahujesz tylko dla koloru w zasadzie, więc cukru i aromatu nie wiele przechodzi ale możesz zrobić minizacieranie np.z 0,3kg jakiegoś karmelowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Wpadłem na nieco info o ekstrahowaniu na forum, ale nie było wiele konkretnych stwierdzeń, dlatego pytam O mini-zacieraniu też właśnie myślę - przy moich obecnych warunkach i sprzęcie (gar 6L + płyta indukcyjna) za bardzo poszaleć się nie da, ale częściowe zacieranie z pewnością uda się zrobić Muszę jednak przyswoić jeszcze nieco wiedzy o tym procesie W planach mam przeszperanie piwnicy, bo na bank po babci mam tam jakieś emaliowane gary o dużych pojemnościach - potem jeszcze tylko będzie trzeba załatwić jakąś kucheneczkę na butlę gazową i jazda z pełnym zacieraniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Częściowe zacieranie (partial mash) nie jest u nas specjalnie popularne. Za to wiele na ten temat znajdziesz na stronach amerykańskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się