jacer Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Owocowe posmaki dają odpowiednie drożdże lub skórka curacao. A co da sok z pomaranczy? Nie wiem, nikt takich cudów nie robił. Cukier z soku napewno zostanie zjedzony a czy cos pozostanie, niewiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Owocowe posmaki dają odpowiednie drożdże lub skórka curacao. A co da sok z pomaranczy? Zmętnienie? Kwaśność? Raczej nic pozytywnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Nic. Taki sok zawiera pewnie ok 10% cukru, trochę białka i błonnika, kwasy organiczne no i wodę. Wyobraź sobie dodanie do piwa odrobiny wina z pomarańczy. No bez sensu :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 (edytowane) Ale przy rozlewie do butelek w sumie moznaby? jakas cytrynke albo grejfruta?? BTW, co do artykułu Makarona - te dane składowe wody do bittera to sa w jakis innych jednostkach niz nasze? Ja czytam na swojej "zwyklej" wodzie np. ok 1-2mg Magnezu - a tutaj jest kilkadziesiat razy wiecej - podobnie jest w reszcie.. Edytowane 26 Grudnia 2009 przez gsb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Ale przy rozlewie do butelek w sumie moznaby? jakas cytrynke albo grejfruta?? BTW, co do artykułu Makarona - te dane składowe wody do bittera to sa w jakis innych jednostkach niz nasze? Ja czytam na swojej "zwyklej" wodzie np. ok 1-2mg Magnezu - a tutaj jest kilkadziesiat razy wiecej - podobnie jest w reszcie.. 1 czy 2 mg magnezu to mało. Jednostki są w ppm, ale chyba to samo jak mg/l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Ale przy rozlewie do butelek w sumie moznaby? jakas cytrynke albo grejfruta?? My Ci mówimy, że nie, a Ty że tak. No to spróbuj i podziel się doświadczeniem na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Kopyr, nikt nie powiedzial, ze nie w przy butelkowaniu Swoja droga to sie zastanawiam, czy nie lepiej wode z kranu niz taka niegazowana o niskich zawartosciach wszystkiego...? Tylko, ze kiedys czytalem - i to zapewne dzies tutaj - ze do piwa najlepsza woda niskomineralizowana o wszystkich jak najnizszych wartosciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Kopyr, nikt nie powiedzial, ze nie w przy butelkowaniu Swoja droga to sie zastanawiam, czy nie lepiej wode z kranu niz taka niegazowana o niskich zawartosciach wszystkiego...? Tylko, ze kiedys czytalem - i to zapewne dzies tutaj - ze do piwa najlepsza woda niskomineralizowana o wszystkich jak najnizszych wartosciach. To dotyczy pilsów. A do innych stylów wymagana jest inna woda. Co do kranówy masz rację. Jeśli jest smaczna to prawie wszystkie piwa można na niej uwarzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Kopyr, nikt nie powiedzial, ze nie w przy butelkowaniu No to ja mówie. Bzdura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Ale przy rozlewie do butelek w sumie moznaby? jakas cytrynke albo grejfruta?? Robi się przecież piwa owocowe. Faktycznie piwo po tym będzie kwaskowe. Ja ostatnio nastawiłem śliwkowe i młode piwo wyszło całkiem całkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 No wlasnie, chodzilo tylko o taki kwasowo-owocowy posmak na koncu jezyka... Co do wody - kranówa we Wrocławiu jest raczej słabym środkiem do piwa... ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 No wlasnie, chodzilo tylko o taki kwasowo-owocowy posmak na koncu jezyka... Co do wody - kranówa we Wrocławiu jest raczej słabym środkiem do piwa... ;-) Kolego zobacz sobie ilu piwowarów we Wrocławiu warzy na kranówie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Troche mnie to dziwi - gadacie o roznych, ze tak powiem, bardzo marginalnych sprawach jak "natlenianie przy zlewaniu", skoki temperatory o +/- 2 stopnie, wycudowane startery z drozdzy... ze to niby ma wplyw na smak piwa... a warzycie na miejskiej kranówie.. Dziwne to dla mnie jest strasznie.. No offence - to tylko dzisiejsze przemyslenia.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Troche mnie to dziwi - gadacie o roznych, ze tak powiem, bardzo marginalnych sprawach jak "natlenianie przy zlewaniu", skoki temperatory o +/- 2 stopnie, wycudowane startery z drozdzy... ze to niby ma wplyw na smak piwa... a warzycie na miejskiej kranówie.. Dziwne to dla mnie jest strasznie.. Wniosek - zanim zaczniesz cudować z wodą dopracuj pozostałe elementy. Było już o tym setki razy tu i na browar.biz - jeśli na wodzie z kranu gotujesz zupę (dajmy na to wigilijny barszcz), robisz na niej kawę i herbatę i wszystko jest ok, to znaczy, że możesz na niej spokojnie warzyć piwo. Co innego jeśli z kranu leci Ci jakaś brązowa lura, ale to przecież oczywiste. Jeżeli Cię to nie przekonuje - to zagadka, kwestia do rozważenia - na jakiej wodzie warzą browary restauracyjne? Spiż, Bierhalle, Browarmia itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 na jakiej wodzie warzą browary restauracyjne? Spiż, Bierhalle, Browarmia itd. Jak to na jakiej? Przecież Bierhalle ma wodociąg pociągnięty z Monachium. Nie wiedziałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się