karol1000 Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Tak się zastanawiam i jakoś nie mogę nic na ten temat znaleźć. Czy ma ktoś jakieś informacje na temat szybkości zmiany temperatur piwa (20L) w fermentorze przy zmianie temperatury na zewnątrz fermentora. Np. Mam 20L piwa w fermentorze o temperaturze 20C. Na jak długo należy wynieść fermentor na balkon (temp 5C) żeby temperatura piwa spadła do 10C? Byłbym wdzięczny za odpowiedzi które mogłyby zaspokoić moją wrodzoną ciekawość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 http://www.piwo.org/topic/11048-wykresy-chlodzenia-czyli-science-bitch/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 No ale tam jest raczej o chłodzeniu lodem... Temat balkonu nie został głębiej wyjaśniony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Najlepiej zrobić testy na fermentorze z wodą, na nasze potrzeby powinno to dać wystarczająco przybliżony wynik. Rób częste pomiary i zapisuj wyniki i podziel się obserwacjami na forum Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się