Skocz do zawartości

zmiana temperatury piwa w fermentorze


Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam i jakoś nie mogę nic na ten temat znaleźć.

Czy ma ktoś jakieś informacje na temat szybkości zmiany temperatur piwa (20L) w fermentorze przy zmianie temperatury na zewnątrz fermentora.

Np. Mam 20L piwa w fermentorze o temperaturze 20C. Na jak długo należy wynieść fermentor na balkon (temp 5C) żeby temperatura piwa spadła do 10C?

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi które mogłyby zaspokoić moją wrodzoną ciekawość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej zrobić testy na fermentorze z wodą, na nasze potrzeby powinno to dać wystarczająco przybliżony wynik. Rób częste pomiary i zapisuj wyniki i podziel się obserwacjami na forum

 

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.