Snowman Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 [Poprawkę jednak na pewno trzeba wziąć ze względu na zawartość ekstraktu. Co do wpływu względnie dużej ilości chmielu na utylizację a-k. to istnieje na pewno jednak jak na razie nie jest określony. Ja bym to zaniedbał. Najwyżej końcowa wartość IBU będzie bliżej 25 niż 30. Biorąc pod uwagę spory udział cukru tak może będzie nawet lepiej. Nie wydaje mi się to być zaniedbywalne. Pierwszą własnoręcznie chmieloną warkę z ekstraktów robiłem gotując chmiel w wodzie - o ile dobrze pamiętam, to 100g Marynki w jakiś 4 litrach wody i EKG z Challengerem sumarycznie też chyba 100g w 4 litrach. Brzeczka przed fermentacją miała wyraźną goryczkę, z której po fermentacji nie zostało nic. Został tylko aromat chmieli, w sumie też jakiś dziwny. Kolejne warki robiłem gotując chmiel w roztworze ekstraktu, z każdą kolejną warką zwiększając ilość roztworu do gotowania - na goryczkę w 6 litrach, na aromat też albo w 6 litrach, albo w 2x 6 litrów - wraz ze zwiększaniem ilości roztworu efekt stawał się coraz lepszy. IMO nie do zaniedbania, chociaż nigdy jeszcze nie zastanawiałem się nad przeliczaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 W chwili obecnej brak informacji na ten temat w literaturze. Ale... już niedługo powinny się pojawić. Badania wkrótce ruszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Panowie Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Chciałbym jednak nieśmiało przypomnieć, że ten post jest w piaskownicy... Im więcej mądrych rzeczy piszecie, tym bardziej się boję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Nie bój się chodzi tylko o to, że gotowanie chmielu w wodzie albo w części brzeczki to półśrodki, które doprowadzą Cię do pewnego wyniku, ale będzie on nieporównywalny, do chmielenia całej objętości, zgodnie ze sztuką. Nie dowiesz się póki nie spróbujesz, wszyscy tu eksperymentują do pewnego czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 No dobra, jedzie. Link do zapisków tu: http://www.piwo.org/topic/12659-koboldzia-warzelnia/#entry258621 Wyjdzie co wyjdzie, trzymajcie kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się