michal1910g Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Witam Po wystartowaniu fermentacji w ostatniej warce, piana zaczęła wychodzić przez rurkę. Zamiast rurki podpiąłem wężyk do słoika z wodą co by mi za dużego bałaganu nie narobiło. Litrowy słoik przepełniał się dość szybko, a pianę poprostu wylewałem. Teraz myślę, że trochę głupotę zrobiłem, bo mogłem tę pianę zbierać do sterylnego np. drugiego fermentora i miałbym drożdże na starter następnej warki. Cóż doświadczenie mam bardzo małe, ale nauka nie idzie w las. Mam tylko takie pytanie do bardziej doświadczonych czy tak robicie, czy może trochę źle kombinuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soochy1 Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 może trochę mniej lej do fermentora albo kup większy, chyba nie powinna wyłazić piana rurką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Dobrze zrobiłeś że użyłeś wężyka . Co do zbierania drożdży z piany to chyba jest to najlepszy sposób zaszczepienia kolejnej warki. Nie wiem niestety czy warto używać drożdzy które wyszły z wężyka ale jeśli wszystko było dobrze zdezynfekowane to raczej tak. Poradź sie jeszcze bardziej doświadczonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1910g Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 No z tego co czytałem na tym forum to są tu tacy co im notorycznie piana kipi nawet jak zostawiają dużo miejsca. Faktycznie u mnie było miejsca jeszcze na 3 litry, ale ktoś pisał, że zostawił 7 litrów i też kipiało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 To zależy od rodzaju drożdży. Tak wogóle to jakich używałeś drożdzy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1910g Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Drożdże górnej fermentacji, które są odpowiednikiem WLP007 Dry English Ale Yeast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Jeśli przypilnujesz odpowiedniego reżimu sanitarnego , to można tak zrobić. Ale nie prościej jest po prostu zdjąć pokrywę i pozbierać pianę do słoika ? Albo od razu do nowego fermentora ? A jeśli chodzi o samo zaszczepianie z piany to jest to wygodne i skuteczne. Zbierasz same żywe i świeże drożdże. Dodatkowo jeśli zaplanujesz tak, żeby uwarzyć nową warkę i od razu na świeżo zebrać pianę do fermentora i na to zlać nową brzeczkę to masz pewność że w godzinę , czy dwie masz pięknie fermentujące nowe piwo. Ale tak jak pisałem , zbierał bym bezpośrednio łyżką do świeżo zdezynfekowanego słoika i szczepił jak najszybciej. Kilkanaście łyżek piany z drożdży górnej fermentacji spokojnie wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1910g Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Dodatkowo jeśli zaplanujesz tak, żeby uwarzyć nową warkę i od razu na świeżo zebrać pianę do fermentora i na to zlać nową brzeczkę to masz pewność że w godzinę , czy dwie masz pięknie fermentujące nowe piwo. Czyli w sumie to najlepiej pasowałoby warzyć dzień po dniu. W moim przypadku nie bardzo możliwe. Mam też taką myśl, żeby drugi koniec rurki poprowadzić do sterylnego fermentora i zrobić w nim starter a brzeczkę wlać powiedzmy za tydzień. To chyba najbardziej optymalne rozwiązanie dla mnie. Pomijając fakt, że pewnie usłyszę od wyższej instancji - ''to co, teraz co tydzień będziesz to piwo robił? '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Startera nie potrzebujesz w takim wypadku. Komórek jest wystarczająco. Jeżeli warzysz raz na miesiąc , czy dwa , to moim zdaniem wygodniejsze będzie zbieranie jednak gęstwy. Ale.. sam stwierdzisz co najlepsze dla Ciebie. Co do wyższej instancji... spokojnie .. małymi kroczkami , po prostu zrób jej takie piwo żeby jej smakowało , wtedy będziesz ,że tak powiem "zmuszony" warzyć częściej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Zbieranie łyżką przy otwartym fermentorze ? Chyba zbyt dużo razy czytałem upomnienia od "starszych" piwowarów , że otwieranie pokrywy na burzliwej to proszenie się o kłopoty . Odbieranie tego rurką w mojej opinii znacznie ograniczy ryzyko . Co do ilości piwa w fermentorze a spacerom piany - nie koniecznie to musi być powodem . U mnie Imperialna AIPA w ilości ok. 22 l wychodziła mocno i dość długo . Na szczęście bez konsekwencji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Myślę że upomnienia o nieruszanie podczas burzliwej kierowane są do najbardziej początkujących, którzy jeszcze nie mają wpojonej ostrożności i nabytej sterylności . Ściągnięcie drożdżaków z piany faktycznie pozwala na warzenie dwóch warek w jeden weekend. Mam jednak pytanie, czy te kilkanaście łyżek piany wystarczy dla RISa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1910g Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Co do wyższej instancji... spokojnie .. małymi kroczkami , po prostu zrób jej takie piwo żeby jej smakowało , wtedy będziesz ,że tak powiem "zmuszony" warzyć częściej - ostatnio zlewałem pilsa na cichą i dałem jej do spróbowania próbkę z bardzo pozytywną oceną, więc jest szansa W ostateczności mam jeszcze szopkę, tylko trochę zimno tam o tej porze roku Dzięki za wasze porady odnośnie drożdży z mojej 'wędrującej piany' - już wiem na czym stoję i jak się przygotować do następnej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się