Keleris Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 #35 American Barelywine 07.04.2014 Słody: Pale Ale Strzegom 5 kg Pilzneński Strzegom 3 kg Monachijski II Strzegom 1 kg Karmelowy 30 Strzegom 0,25 kg Karmelowy 150 Strzegom 0,15 kg Karmelowy 300 Strzegom 0,15 kg Czekoladowy jasny Strzegom 0,1 kg Caraaroma 0.1 kg Cukier 0.5 kg Chmiele: Pacific Gem 20 g Iunga 100 g Centennial 50 g Drożdże: Wyeast 1729 Scotch Ale (gęstwa III pokolenie z warki #34) Zacieranie: 50 oC - wrzucenie słodów. 64,5 oC - 80minut Chmielenie: Pacific Gem 20 g - 90 minut Iunga 40 g - 60 minut Iunga + Centennial po 10g - 30 minut Iunga 20g + Centennial 10g - po wyłączeniu palnika Wybicie 18l, 27 blg. Na cichą dołożę 30 g Centenniala i 40 g Iungi, Zastanawiam się jeszcze czy dać płatki whiskey. Bałem się o filtrację, bo pierwszy raz warzyłem na tak dużym zasypie, ale obeszło się bez problemu. Gotowałem 210 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) #36 Citrillo (IIPA) 11.04.2014 Słody: Pilzneński Strzegom 4,45 kg Pale Ale Strzegom 0,55 kg Pszeniczny Strzegom 0,35 kg Monachijski II Strzegom 0,3 kg Karmelowy 30 Strzegom 0,3 kg Cukier biały 0,3 kg Chmiele: Iunga 30g Citra 150 g Amarillo 50 g Drożdże: Wyeast 1729 Scotch Ale (III pokolenie, gęstwa zebrana z warki #34) Zacieranie: 50 oC - wrzucenie słodów. 65 oC - 75minut Chmielenie: Iunga 30 g - 60 minut Citra 15 g - 30 minut Citra15 g - 15 minut Citra 20 g - 10 minut Citra 20 g - 2 minuty Wybicie 17l, 18,5 blg. Na cichą dołożę 80 g Citry i 50g Amarillo w 3 dawkach. Użytkownik Keleris edytował ten post 03 kw Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez Keleris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 #37 Pale Ale 11.04.2014 Słody: Pilzneński Strzegom 3,37 kg Karmelowy 150 Strzegom 0,3 kg Karmelowy 300 Strzegom 0,2 kg Czekoladowy 1200 EBC Strzegom 0,02 kg Chmiele: Iunga 15g Amarillo 50 g Chinook 30 g Simcoe 25 g Drożdże: WLP090 San Diego Super Yeast (1,5l starter) Zacieranie: 69 oC - 75minut Chmielenie: Iunga 15 g - 90 minut Amarillo 15 g - 15 minut Chinook 10 g - 15 minut Simcoe 15 g - 3 minuty Amarillo 10 g -3 minuty Chinook 10 g - 3 minuty Wybicie 17l, 12 blg. Na cichą dołożę 25 g Amarillo i po 10 g Simcoe i Chinooka. Do warzenia dodałem 4g gipsu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 #38 Galaxy Red IIPA 25.04.2014 Słody: Pale Ale Strzegom 3,8 kg Pilzneński Strzegom 1,85 kg Pszeniczny Strzegom 0,45 kg Monachijski II Strzegom 0,3 kg Czerwony Strzegom 0,15 kg Karmelowy 150 Strzegom 0,15 kg Karmelowy 600 Strzegom 0,08 kg Czekoladowy 1200 EBC Strzegom 0,02 kg Chmiele: Galaxy 100g Iunga 30 g Cascade 60 g Chinook 35 g Centennial 25 g Drożdże: WLP090 San Diego Super Yeast (gęstwa po #37) Zacieranie: 64 oC - 60minut 72 oC - 20 minut Chmielenie: Iunga 30 g - 60 minut Chinook 20 g - 30 minut Chinook 15 g - 15 minut Cascade 15 g - 15 minut Cascade 15 g -1 minuta Galaxy 30 g - 1 minuta 16 litrów 20 BLG. Do zacieru dodałem 3 g gipsu i 3 ml kwasu mlekowego, i jeszcze 3 g gipsu do warzenia. Na cichą dodam 70g Galaxy 25g Centennial i 30 g cascade w 3 porcjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) #39 Kawalerskie (american red wheat) 30.04.2014 Słody: Pszeniczny Strzegom 2,2 kg Pale Ale Strzegom 1,8 kg Monachijski II Strzegom 0,25 kg Karmelowy 150 Strzegom 0,15 kg Karmelowy 600 Strzegom 0,15 kg Prażona pszenica Strzegom 0,04 Chmiele: Iunga 22 g Cascade 20 g Chinook 20 g Centennial 20 g Simcoe 20 g Drożdże: WLP090 San Diego Super Yeast (gęstwa po #37) Zacieranie: 69 oC - 70minut Chmielenie: Iunga 22 g - 60 minut Chinook 10 g - 15 minut Chinook 10 g - 10 minut Centennial 10 g -5 minut Simcoe 10 g - 5 minut 22 litry 11 BLG. Do zacieru dodałem 3 g gipsu i 3 ml kwasu mlekowego, i jeszcze 3 g gipsu do warzenia. Na cichą dodam po 10 g 3xC oraz simcoe. Okazało się, że będę świadkiem na weselu stąd też nazwa warki. Spróbujemy rozpić ją na kawalerskim. Musiała być pszeniczka bo to już za miesiąc. Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez Keleris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 (edytowane) #40 Dębowe Pale Ale 07.05.2014 Słody: Pilzneński Strzegom 2,9 kg Pale Ale Strzegom 0,75kg Monachijski II Strzegom 0,3 kg Karmelowy 150 Strzegom 0,30 kg Karmelowy 300 Strzegom 0,10 kg Czekoladowy jasny Strzegom 0,05 Chmiele: Iunga 5 g EKG 100 g Fuggles 50 g Drożdże: Wyeast 1469 Yorkshire Ale (1,5l starter) Zacieranie: 63 oC - 70 minut 70 oC - 15 minut Chmielenie: Iunga 5 g - 60 minut EKG 20 g - 30 minut EKG 80 g - 3 minuty Fuggles 50 g -3 minuty 18 litrów 12,5 BLG. Do zacieru dodałem 3 g gipsu i 3 ml kwasu mlekowego i 2 g gipsu do warzenia. Na cichą dodam płatki dębowe amerykańskie, średnio-opiekane. Te 130 g chmielu na dodane na koniec pachną dosyć miętowo. Edytowane 12 Maja 2014 przez Keleris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) #41 Żytnie PIPA 12.05.2014 Słody: Pilzneński Strzegom 3,2 kg Żytni Steinbach 1,5 kg Pale Ale Strzegom 0,6 kg Monachijski II Strzegom 0,5kg Karmelowy 30 Strzegom 0,20 kg Buiscit 0,19 kg Karmelowy 600 Strzegom 0,16 kg Chmiele: Iunga 140 g Sybilla 115 g Marynka 80 g Drożdże: WLP090 San Diego Super Yeast (gęstwa po #39) Zacieranie: 63 oC - 60 minut 72 oC - 20 minut Chmielenie: Iunga 10 g + Marynka 10 g - 65 minut Iunga 15 g + Marynka 15 g - 30 minut Iunga 15 g + Marynka 15 g + Sybilla 20 g - 15 minut Iunga 40 g + Sybilla 35 g - 0 minut 18 litrów 16,5 BLG. Do zacieru dodałem 3 g gipsu i 3 ml kwasu mlekowego i 2 g gipsu do warzenia.Na cichą dodam resztę chmieli czyli po 60 g Iungi i Sybilli i 20 g Marynki. Edytowane 12 Maja 2014 przez Keleris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się