Keleris Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Witam ponownie wszystkich piwowarów. Po ponad rocznej przerwie, spowodowanej brakiem warunków, wracam do warzenia. Tym razem jednak chce dokumentować moje warki. Kiedyś uważałem to za stratę czasu, a teraz widzę że to był błąd. Na koncie o ile mnie pamięć nie myli mam 23 warki, dlatego liczenie zacznę od 24. Piwa wychodziły różne, czasem lepsze czasem gorsze, ale nie pamiętam jakich zasypów używałem jak fermentowałem, czym chmieliłem. Trudno, nie ma nad czym się użalać, trzeba warzyć. Wyposażenie browaru: 2 gary emaliowane: 50l i 20l chłodnica zanurzeniowa z miedzi, 13 metrów długości, fi 8 mm, samoróbka 4 fermentory 33l, jeden z otworem na kranik Kapslownica Greta Butelki, termometr cukromierz. Warunków do fermentacji dolnej raczej nie mam, a tym bardziej możliwości leżakowania w niskiej temperaturze, uroki mieszkania w bloku. Chyba wszystko co miałem do powiedzenia na wstępie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) #24 Kolsch (mocniej chmielona wersja), warzone 01.02.2014 Słody: Pilzneński 3,8kg Pszeniczny 0,4kg Chmiele: Magnum 30g Tetnager 50g Drożdże: Wyeast 1007 German Ale Zacieranie: 64 oC - 45 minut 72 oC - 20 minut Chmielenie: Magnum 30g - 60 minut Tettnanger 25g - 15 minut Tettnanger 25g - 0 minut Wybicie 18,5l, 13 blg. Mogłem odzyskać z chmielin jeszcze co najmniej litr, ale nie chciało mi się już. Obiecuję poprawę. Drożdże zadane wraz z półlitrowym starterem ruszyły po kilku godzinach. Edytowane 4 Lutego 2014 przez Keleris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Warka #24 przelana na cichą, zeszło do 4Blg. Dodałem po 15g Tettnagera i Hellertau Tradition do wiadra, zobaczymy co z tego wyjdzie. Gęstwa zebrana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 #25 AIPA 15.02.2014 Słody: Pilzneński 4,2kg Pszeniczny 0,5kg Monachijski 0,35kg Karmelowy ciemny Strzegom 120EBC 0,1 kg Chmiele: Magnum 28g Citra 50g Centennial 50g Cascade 50g Drożdże: Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast Zacieranie: 38 oC - 30 minut 64 oC - 60 minut 72 oC - 15 minut Chmielenie: Magnum 30g - 60 minut Cenntenial 17g - 10 minut Citra 17g - 5 minut Cascade 17g - 0 minut Cascade, Citra i Cenntenial po 17g na whirpool Wybicie 18l, 14,5 blg. Zostało łącznie ok. 50g amerykanów, pójdą na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 #25 AIPA 15.02.2014 Słody: Pilzneński 4,2kg Pszeniczny 0,5kg Monachijski 0,35kg Karmelowy ciemny Strzegom 120EBC 0,1 kg Chmiele: Magnum 28g Citra 50g Centennial 50g Cascade 50g Drożdże: Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast Zacieranie: 38 oC - 30 minut 64 oC - 60 minut 72 oC - 15 minut Chmielenie: Magnum 30g - 60 minut Cenntenial 17g - 10 minut Citra 17g - 5 minut Cascade 17g - 0 minut Cascade, Citra i Cenntenial po 17g na whirpool Wybicie 18l, 14,5 blg. Zostało łącznie ok. 50g amerykanów, pójdą na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Warka #24 rozlana do butelek. 30x 0.5l i 5x 0.33l. Zeszło do 2 BLG. Sporo śmieci pływało po chmieleniu na zimno, ale do butelek raczej niewiele trafiło. To piwko to raczej German PA niż koelsch, ale jestem zadowolony z efektu. Drożdże German Ale powinny się nazywać szarlotka albo jabłkowy sad, bo aromat jabłkowy bardzo wyraźny. Niestety od niedzieli 09.02 czekam na Kegi i ciągle nie dotarły. Przez to opóźniłem rozlew bo miałem nadzieje na pierwsze kegowanie. Mam nadzieje że obejdzie się bez wojny na allegro. Zerowy kontakt ze sprzedającym jak dotąd. Sory, że zanudzam, ale musiałem się wyżalić Pierwsze piwo zabutelkowane od grudnia 2012, dobrze mieć piwo w domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 W jakim celu stosujesz Ferulikową przy AIPA-ch ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) To nie była ferulikowa tylko zakwaszająca. Zasłyszałem na amerykańskich kanałach, że chmielenie na zimno podnosi pH i warto wcześniej je obniżyć. Nie wiem czy jest sens takiego zabiegu i czy zobaczę jakąś różnice, ale zrobiłem, bo mogę Edytowane 19 Lutego 2014 przez Keleris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 #25 zlane na cichą, zeszło tylko do 7 BLG. Zmierzyłem dopiero po przelaniu, zobaczymy czy coś zejdzie na cichej. Dodałem łącznie 50g citry, cascade i cenntenial. Otworzyłem jedną butelkę Koelscha, raz bo się pić chciało a dwa żeby sprawdzić co się dzieje. Na razie subtelnie wali jajem. Albo było za zimno dla drożdzaków, bo starałem się trzymać 14 stopni, albo coś zepsułem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 #26 Dusseldorf dunkel (taki munich dunkel, ale na german ale) 24.02.2014 Słody: Pilzneński 2,4 kg Monachijski 2,6 kg CaramunichIII 0,2 kg Czekoladowy 0,15 kg Karmelowy ciemny Strzegom 120EBC 0,05 kg Chmiele: Magnum 15g Tettnager 30g Drożdże: Wyeast 1007 Gearman Ale, gęstwa po Koelshu Zacieranie: 65 oC - 20 minut Dekot 1/3 (20 min w 72oC -> gotowanie 15 minut) 72 oC - 20 minut Chmielenie: Magnum 30g - 60 minut Tettnager 15g - 15 minut Tettnager 15g - 5 minut Wybicie 19l, 13 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 #27 Pacific India Pale Ale 01.03.2014 Słody: Pale Ale 5 kg Pszeniczny 0.6 kg Karmelowy ciemny 100 EBC 0,3 kg Chmiele: Magnum 25 g Galaxy 100 g Pacific Gem 50 g Drożdże: Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast (gęstwa z poprzedniej warki) Zacieranie: 64 oC - 60 minut (pod koniec temperatura spadła do 61) 72 oC - 20 minut Chmielenie: Magnum 25g - 70 minut Galaxy 10g - 30 minut Galaxy 16g - 15 minut Galaxy 15g - 3 minuty Pacific Gem 17g - 3 minut Galaxy 30 g i Pacific Gem 16g na whirpoolu Wybicie 27l, 15 blg. Galaxy rzeczywiście pachnie nieziemsko, świetnie się zapowiada. Pacific Gem trochę ginie w towarzystwie Galaxy, zobaczymy jak będzie w gotowym piwku. Ciągle nie mogę trafić z wydajnością, wcześniejsze warki dawały kiepską wydajność, a tutaj zaskakująco wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 #25 Aipa przelana do kega z 50g cukru. Na razie nie powala, ale nie liczyłem na cuda bo chmiel był stary. Następne Aipy będą na świeżakach. #26 Dusseldorf Dunkel przelany na cichą, zeszło tylko do 8 BLG. Niestety zmierzyłem dopiero po przelaniu. Gęstwa Geman Ale zebrana. Nie wiem czy mnie w ogóle ktoś czyta, ale na razie zadam pytanie tutaj, co by niepotrzebnie forum nie zaśmiecać. Mam taki problem, że mój reduktor nie podaje gazu. Czy wiecie w czym może być problem? Oczywiście butla odkręcona i zawory na reduktorze też odkręcone. Co ciekawe pokazuje jakie jest ciśnienie w butli i w kegu, ale na tym się kończy jego zastosowanie. Gazu z butli nie puszcza w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 #25 Aipa przelana do kega z 50g cukru. Na razie nie powala, ale nie liczyłem na cuda bo chmiel był stary. Następne Aipy będą na świeżakach. #26 Dusseldorf Dunkel przelany na cichą, zeszło tylko do 8 BLG. Niestety zmierzyłem dopiero po przelaniu. Gęstwa Geman Ale zebrana. Nie wiem czy mnie w ogóle ktoś czyta, ale na razie zadam pytanie tutaj, co by niepotrzebnie forum nie zaśmiecać. Mam taki problem, że mój reduktor nie podaje gazu. Czy wiecie w czym może być problem? Oczywiście butla odkręcona i zawory na reduktorze też odkręcone. Co ciekawe pokazuje jakie jest ciśnienie w butli i w kegu, ale na tym się kończy jego zastosowanie. Gazu z butli nie puszcza w ogóle. Cześć nie wiem jaki masz reduktor na butli ale może masz w nim śrubę nastawcza do regulowania cisnienia wyjsciowego i masz skreconą. To tak na szybko jeśli to nie powód to trzeba pytać bardziej doświadczonych osób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Mam tam śrubę i kręciłem nią w każdą możliwą stronę. Osoba od której kupiłem zarzekała się, że sprawdzała reduktor przed wysyłką na butli i według niego był sprawny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 (edytowane) #28 Stout owsiany 07.03.2014 Słody: Pilznieński Strzegom 3,8 kg Caraamber 0.32 kg Carafa III 100 EBC 0,21 kg Prażona pszenica Strzegom 0,21 kg Płatki owsiane (prażone przez godzinę do złotego koloru) 0,5 kg Chmiele: Northern Brewer 28g Fuggles 15g Drożdże: German Ale - gęstwa 3 pokolenie Zacieranie: 67 oC - 70minut Chmielenie: Northern Brewer 28g - 60 minut Fuggles 15g - 5 minuty Wybicie 26l, 13 blg. Edytowane 7 Marca 2014 przez Keleris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 #29 Polskie Ciemne Ale 12.03.2014 Słody: Pilznieński Strzegom 3 kg Pszeniczny Monachijski 0.5 kg Carafa III 100 EBC 0,3 kg Biscuit 0,2 kg Karmelowy Czerwony Strzegom 0.2 kg Kawowy Castle Malting 500 EBC 0.2 kg Płatki owsiane (prażone przez godzinę do złotego koloru) 0,4 kg Chmiele: Iunga 100g Drożdże: German Ale - gęstwa 2 pokolenie (zebrana z cichej po warce#26) Zacieranie: 67 oC - 75minut Chmielenie: Iunga 22 g - 60 minut Iunga 10 g - 15 minuty Iunga 10 g - 5 minut Iunga 28 g - whirpool Wybicie 20l, 13,5 blg. Poszalałem z tym specjalnymi słodami. Brzeczka smakuje fajnie, ale chyba goryczki trochę zabraknie. Planuję 30g Iungi dodać na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) Dużo się u mnie działo w ostatnim tygodniu: #26 rozlana do 34 butelek, z dodatkie 86 g cukru. W smaku była ok, ale po 2,5 tygodniach zeszło tylko do 6 BLG, teraz po otworzeniu jednej z nich widzę że jest przegazowane. Jutro będę się zajmował upuszczaniem gazu. #27 rozlana do kega i 9 butelek z dodatkiem 84 g cukru. Galaxy na cichej zrobiło robotę. #28 przelane na cichą, po tygodniu, odferemntowało do 2,5 BLG. Edytowane 17 Marca 2014 przez Keleris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) #30 Wheat-Hop (amerykańska czerwona pszenica) 14.03.2014 Słody: Pszeniczny Strzegom 1,5 kg Pilzneński Strzegom 1,2 kg Monachijski II Strzegom 0,21 kg Karemelowy 150 Strzegom 0,11 kg Pszenica prażona 0,11 kg Chmiele: Pacific Gem 10g Norther Brewer 10g Citra 50g Drożdże: M44 - gęstwa 3 pokolenie (zebrana z cichej po warce#27) Zacieranie: 68 oC - 75minut Chmielenie: Northern Brewer 10 g - 60 minut Pacific Gem 10 g - 60 minuty Citra 10 g - 10 minut Citra 15 g - 0 minut Wybicie 15l, 11 blg. Na cichą dodam 25g Citry. Wyszło trochę ciemniejsze niż zakładałem. Widzę że liczyłem dla monachijskiego jasnego a dałem ciemny , ale nie ma to większego znaczenia. Ogólnie przesiadam się na mniejsze warki, będę celował w 15 litrów. Mam wiadra 25l, które są w sam raz na takie warki. Edytowane 17 Marca 2014 przez Keleris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 #31 Szkocka 70 17.03.2014 Słody: Pilzneński Strzegom 2,18 kg Monachijski II Strzegom 0,22 kg Karmelowy 30 Strzegom 0,15 kg Karemelowy 150 Strzegom 0,15 kg Czekoladowy Ciemny Strzegom 0,08 kg Chmiele: Fuggles 45 g Drożdże: Wyeast 1728 Scotch Ale (activator, bez startera) Zacieranie: 68 oC - 75minut 76 oC - 10 minut Chmielenie: Fuggles g - 35 minut Fuggles 10 g - 10 minut Wybicie 19l, 9,5 blg. Celowałem w 15l, a jednak musiałme dodać 3,5 litra wody do fermentora. Po 24 godzinach drożdże jeszcze nie ruszyły, ale saszetka byłą napuchnięta. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie zgodnie z planem bo na weekend planuję risa na tych drożdzach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Kilka niusów z Browaru Keleris: #29 przelana na cichą, zeszło do 5 BLG. Myślę że wiele niżej nie dofermentuje patrząc na ilość słodów karmelowych i temperaturę zacierania. Dodałem 30g Iungi na cichą. #30 przelana na cichą, zeszło do 2 BLG. Jeszcze kożuszek był, ale pszenicy nie mam zamiaru długo trzymać we wiadrach. Dodałem 25g Citry na cichą. #26 odgazowane, pomimo schłodzenia butelek do około 3 stopni, piana wychodziła z nich przez około godzinę. Przez tydzień spałem spokojnie mając bomby w szafce. Coś poszło nie po mojej myśli przy produkcji tego piwa Edytowane 24 Marca 2014 przez Keleris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) #32 RIS 22.03.2014 Słody: Pilzneński Strzegom 4 kg Monachijski II Strzegom 1,9 kg Czekoladowy Strzegom 0,43 kg Prażona pszenica Strzegom 0.4 kg Karmelowy 30 Strzegom 0,3 kg Karemelowy 150 Strzegom 0,3 kg Caramunich II 0,2 kg Czekoladowy Jasny 400 EBC 0,15 kg Płatki owsiane 0,6 kg (prażone) Cukier biały 0,5 kg Chmiele: Marynka 105 g Drożdże: Wyeast 1728 Scotch Ale (gęstwa po warce #31) Zacieranie: 65 oC - 60minut 72 oC - 25 minut Chmielenie: Marynka 75 g - 60 minut Marynka 30 g - 30 minut Wybicie 20l, 24 blg. Zadane gęstwą dzisiaj zbieraną, ok. 200 ml. Co do gotowania, to odebrałem około 8 litrów najbardziej gęstej brzeczki i gotowałem resztę przez godzinę. Potem dopiero dolałem pierwsze 8 litrów i jeszcze całość razem gotowałem przez 90 minut. Chciałem zagęścić brzeczkę, bez przesadnej karmelizacji. Ogólnie miałem nadzieję, że więcej wody odparuje, ale 24 BLG zadowala mnie. Edit. 15.04 - rozlane do 46 butelek z dodatkiem 80 g cukru. Na cichej przez 2 tygodnie leżakowane z płatkami dębowymi whisky (25 g) Już testowana pierwsza butelka. Zadowolony jestem - nieskromnie powiem. W aromacie głownie kawa, goryczka bardzo mocna, tylko ta dębina słabo wyczuwalna. Edytowane 15 Maja 2014 przez Keleris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Trochę się opuściłem z prowadzeniem zapisków, ale browar ciągle funkcjonuje. Kolejne newsy: w piątek (21.03) #28 stout owsiany powędrował do kega i 5 butelek. wczoraj (26.03) do kega przelałem #30 wheat-hop również wczoraj do 34 butelek trafiła warka #29 polskie ciemne ale. Zapach Iungi zaskoczył mnie pozytywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) #33 Dynamit (Pale Ale) 28.03.2014 Słody: Pilzneński Strzegom 2,58 kg Monachijski II Strzegom 0,57 kg Karmelowy 30 Strzegom 0,15 kg Słód Czerwony Strzegom 0,15 kg Chmiele: Marynka 35 g TnT 100 g Drożdże: Wyeast 1007 German Ale (gęstwa IV pokolenie po warce #28) Zacieranie: 67 oC - 60minut Chmielenie: Marynka 35 g - 60 minut TnT 20 g - 15 minut TnT 20 g - 5 minut TnT 30 g - po wyłączeniu palnika Wybicie 16l, 11,5 blg. Na cichą dołożę 30 g TnT. Piwo wyszło koloru kawy z ogromną ilością mleka. Nie wiem czy ja gdzieś zawiniłem czy jednak coś jest w tych słodach ze Strzegomia. Zmętniało dopiero po gotowaniu, filtrat był raczej klarowny. Fermentacja w 17-18 oC. Edytowane 30 Marca 2014 przez Keleris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Wczoraj rozlałem szkocką 70 do kega i dwóch butelek. Piwo mocno karmelowe w smaku, zamierzam dać mu ze 2 miesiące w beczce postać, przed wypiciem. Leciutkie, będzie w sam raz na lato. W poniedziałek przelałem RISa na cichą. Zeszło do 6 BLG, w weekend zamierzam dorzucić płatki dębowe whisky. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) #34 Sorachi Ale (Pale Ale) 02.04.2014 Słody: Pilzneński Strzegom 2,5 kg Monachijski II Strzegom 0,55 kg Pszeniczny Strzegom 0,2 kg Karmelowy 30 Strzegom 0,1 kg Słód Czerwony Strzegom 0,15 kg Chmiele: Pacific Gem 20 g Sorachi Ace 100 g Drożdże: Wyeast 1729 Scotch Ale (gęstwa zebrana po cichej z warki #31) Zacieranie: 50 oC - wrzucenie słodów. 67 oC - 70minut Chmielenie: Pacific Gem g - 60 minut Sorachi Ace 15 g - 15 minut Sorachi Ace 15 g - 5 minut Sorachi Ace 20 g - po wyłączeniu palnika Wybicie 16l, 12 blg. Na cichą dołożę 2 x po 25g Sorachi Ace. Tym razem na tym samym (podobno felernym) słodzie obyło się bez problemów. Słód z tego samego worka. Jedyne zmiany w procesie to wrzucenie słodów do 50 stopni oraz wysładzanie w cieplejszą wodą. Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez Keleris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się