Skocz do zawartości

American Lager z ekstraktów słodowych


księciu-niu

Rekomendowane odpowiedzi

Za jakieś dwa tygodnie powinienem mieć gęstwę z dwóch saszetek Saflagera W 34/70 po klasycznym pilsie i tak się zastanawiam do czego ją można wykorzystać.

Za koźlakami i marcowymi nie przepadam, kolejnego pilsa różniącego się tylko początkowym Blg albo nieznacznie nachmieleniem warzyć nie chcę i tak sobie pomyślałem o jakimś „american lagerze”. Ale broń Boże nie chodzi mi o coś na kształt Budweisera, ale coś w stylu American Lagera z browaru Haust – goryczka, cytrusy i te sprawy :)

 

Tylko, że warzę bez zacierania, z ekstraktów słodowych (plus ew. jakieś namaczanie albo partial mash) i nie wiem czy w tych warunkach da się coś w miarę ciekawego wykombinować.

Ma ktoś jakieś doświadczenia albo pomysły co do ekstraktów (+ ew. dodatków) i chmielenia (w tym pewnie chmielenia na zimno)?

Edytowane przez księciu-niu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.