księciu-niu Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) Za jakieś dwa tygodnie powinienem mieć gęstwę z dwóch saszetek Saflagera W 34/70 po klasycznym pilsie i tak się zastanawiam do czego ją można wykorzystać. Za koźlakami i marcowymi nie przepadam, kolejnego pilsa różniącego się tylko początkowym Blg albo nieznacznie nachmieleniem warzyć nie chcę i tak sobie pomyślałem o jakimś „american lagerze”. Ale broń Boże nie chodzi mi o coś na kształt Budweisera, ale coś w stylu American Lagera z browaru Haust – goryczka, cytrusy i te sprawy Tylko, że warzę bez zacierania, z ekstraktów słodowych (plus ew. jakieś namaczanie albo partial mash) i nie wiem czy w tych warunkach da się coś w miarę ciekawego wykombinować. Ma ktoś jakieś doświadczenia albo pomysły co do ekstraktów (+ ew. dodatków) i chmielenia (w tym pewnie chmielenia na zimno)? Edytowane 4 Lutego 2014 przez księciu-niu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się