fazzou Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) Witam, uznałem że wkręciłem się już w temat na tyle, żeby zacząć prowadzić zapiski. Będzie to też dobre miejsce do gromadzenia historii mojego warzenia, bo zorientowałem się, że pierwszych warek nigdzie sobie nie zapisałem, a nie chciałbym żeby odeszły w niepamięć. Pierwsze dwa letnie podejścia do robienia piwa były nieudane - dwie infekcje. Nie wiem czy to przez sezon czy przez ClO2, ale od trzeciej warki infekcje zniknęły jak ręką odjął. Od razu wziąłem się za zacieranie, budżetowo pozbierałem różne graty, niektóre zaadaptowałem i w miarę niskim kosztem było to możliwe. Plany: Bitter, Dry Stout, Oatmeal-Rye Imperial Stout, Polskie IPA, kilka SH IPA i wiele, wiele innych! Burzliwa: Cicha: Butelki: #4 Kozica, #9 Lis, #11 Kaczka, #10 Mamut, #12 Bizon II, #13 Makak, #14 Koliber II Wypite: #1 Czapla #2 Bizon #3 Takahe #5 Koliber #7 Sikorka Edytowane 13 Października 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) #1 (#3) Czapla Hefe-Weizen Receptury dokładnie nie pamiętam, ale była to klasyczna pszenica, słodów było mniej więcej pół na pół pilzneński/pszeniczny, trochę karmelowego. Chmielu odrobinę na goryczkę. Wnioski: Nie wiem czemu, ale piana była beznadziejna, w ogóle się nie utrzymywała, po jakimś czasie piwo nabrało trochę "mydlastego" posmaku, ale to raczej przez wiek piwa. Edytowane 5 Lutego 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) #2 Bizon American IPA 15 Blg ~80 IBU Podobnie z recepturą, na pewno był pilzneński i karmelowy, za mało karmelowego. Chmielone chmielem Experimental i Zeusem na goryczkę. Wnioski: Bardzo brakowało chmielenia na zimno. Oprócz tego nie taki powinien być bizon, do następnego muszę dać zdecydowanie więcej karmelowego słodu, konkretnie nachmielić na zimno i zmienić chmiel na coś bardziej sosnowego. Oprócz tego, jak na drugie piwo, całkiem udane. Mam wrażenie, że po dłuższym czasie piwo zyskało, wszystko się ułożyło, a aromat pozostał na bardzo przyjemnym poziomie, szkoda że zauważyłem to gdy zostały dwie ostatnie butelki. Edytowane 15 Marca 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) #3 Takahe Rice IPA Nelson Sauvin Single Hop ~12 Blg (tylko na podstawie wyliczeń) 36 IBU 4kg pilzneński Strzegom 1,5kg rozgotowanego ryżu 150g karmelowy czerwony Strzegom 50g Nelsona w granulacie do gotowania 50g Nelsona na zimno Chmielenie: 60' 15g 20' 15g 5' 20g Drożdże US-05 Wnioski: Najlepsze uwarzone do tej pory piwo, przy powtórce trzeba będzie lepiej dociążyć pończochę do chmielenia na zimno i może trochę zredukować goryczkę. Zapach, szczególnie względnie świeżego piwa był mistrzowski, piwo jest bardzo pijalne. Po dłuższym czasie mój entuzjazm trochę opadł, wniosek - pić szybko, póki entuzjazm jest. Edytowane 15 Marca 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) #4 Kozica Doppelbock 19 Blg 24 IBU 3kg monachijski Strzegom 2kg pilzneński Strzegom 300g Special B 300g karmelowy czerwony Strzegom 200g Biscuit Chmielenie: 50' 20g Marynki 20' 20g Hallertau Hersbrucker Drożdże W-34/70 Wnioski: Pierwsze podejście do lagera, szkoda żeby w piwnicy, gdzie jest równe 10 stopni nic nie fermentowało. Na razie niewiele wiadomo, pod koniec burzliwej bałem się, że złapałem tlenowca, ale po przelaniu do balona nic nowego się nie wytwarza na powierzchni, więc mogły to być tylko jakieś osady. @14.06.2014 No i wyszło bardzo smaczne piwo, z obfitym bukietem i piękną pianą, smakuje nawet antyfanom ciemnych piw, bo nie ma paloności, tylko karmelowość. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) #5 Koliber Witbier 13 Blg 11 IBU 2,4kg pale ale Strzegom 1kg pszenicy niesłodowanej 600g płatków owsianych błyskawicznych 600g pszeniczny Strzegom Chmielenie: 60' 10g Marynki 10' 8g kolendry, 70g świeżo startej skórki z pomarańczy 3' 7g kolendry, 70g świeżo startej skórki z pomarańczy Drożdże S-33 Wnioski: Również niewiele można jeszcze powiedzieć, popełniłem godny pogardy błąd niekleikując pszenicy, myślałem że piwo będzie przez to koszmarnie mętne, filtrować się nie chciało, ale w butelce przy okazji gazowania klaruje się ładniej niż IPy. W smaku właściwie bez zarzutu, przyjemna pomarańczowa goryczka, tylko pomarańczy nie czuć praktycznie wcale i wyklarowało się tak, że witowi to wręcz nie przystoi. Edytowane 15 Marca 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) #6 Sarna Dubbel 17 Blg 19 IBU 4kg pale ale Strzegom 600g monachijski Strzegom 700g skarmelizowanego cukru 400g pszeniczny Strzegom 300g Biscuit 200g Special B Chmielenie: 60' 15g Marynki 20' 10g Hallertau Hersbrucker Drożdże S-33 po Witbierze Wnioski: Wszystko znakomicie, ale znów karygodny błąd - nie przepłukałem gęstwy po witbierze - żeby się nie narobić chciałem zalać drożdże pozostałe po zlaniu (wyrzucając po drodze część), ale pomysł był zły, bo w gęstwie były zatopione skórki pomarańczy i kolendra. Po uświadomieniu sobie jak wielki błąd popełniłem, przelałem piwo do innego pojemnika, fermentor umyłem i zwróciłem do niego piwo przez pończochę. Mam nadzieję że będzie ok, przy zlewaniu na cichą było czuć piękne ciastka. Na cichej na piwie pojawił się tlenowcowy kożuch, prawdopodobnie przez za mały balon - jakieś 18 litrów piwa w 25 l szkle, niby nie było to jakieś uporczywe w smaku i aromacie, poszło do butelek, ale z czasem piwo nic nie zyskuje, tylko traci. @14.06.2014 Infekcja! Na początku było bardzo względnie znośne, potem już tylko coraz gorzej, aż do zupełnej niepijalności. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Koliber został zdegustowany, piwko niby bez zarzutu, ale nie oczarowało mnie. Nie wiem, czy niedoskonałości wynikają z jakichś niedoróbek w recepturze i procesie produkcji, czy może po prostu to nie jest mój styl. Bardzo mi brakuje intensywniejszego aromatu pomarańczy, liczyłem że przy takiej ilości będzie konkret, a jest słabo wyczuwalna, przy kolejnym podejściu możnaby wrzucić trochę świeżej skórki na cichą. + nie czuć za bardzo aromatów od belgijskich drożdży, przy kolejnym podejściu trzeba będzie ogarnąć jakieś płynne. Kozica, jak każde moje piwo odfermentowała płytko, z 19 zostało 6 Blg, ale zapowiada się całkiem ok, myślałem, że będzie cięższa w smaku, poszła do butelek z 130g cukru na 15 litrów. Na Sarnie po niecałych 2 tygodniach fermentacji pojawił się kożuch i są to prawdopodobnie tlenowce, w okolicach weekendu trzeba będzie otworzyć balon i zastanowić się co dalej. Z Takahe uleciał już prawie cały aromat, IPy trzeba pić szybko, po dwóch miesiącach to już nie ten czar. Edytowane 13 Lutego 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) #7 Sikorka Pils 11,5 Blg 25 IBU 4kg pilzneński Strzegom 500g monachijski I Strzegom 300g karmelowy czerwony Strzegom 100g zakwaszający Weyermann Chmielenie: 60' 20g Marynki 20' 25g Saaz 0' 25g Saaz W-34/70 Wszystko przebiegło bardzo pomyślnie, w dużej mierze przez normalny filtrator - do tej pory męczyłem się z przerzucaniem zacieru "porcjami" do wiadra z oplotem 10l po farbie, zlamiłem tylko w kwestii kontrolowania wydajności/gęstości i będę musiał jeszcze dolać do fermentora wody. Wnioski: Bardzo fajny pils, który był gotowy do picia w idealnym momencie - na początku maja. Aczkolwiek spodziewałem się trochę mocniejszego chmielowego smaku i aromatu, na przyszłoroczą wiosnę trzeba będzie zrobić też dla kontry jakiegoś konkretniejszego niemca. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Jeśli chodzi o inne newsy, to zabutelkowałem Sarnę, w smaku i zapachu wszystko było ok, mam nadzieję że nie będzie gorzej. Oprócz tego Koliber z czasem staje się coraz lepszy, niestety tylko w smaku, na przód wysunęła się przyjemna pomarańczowa goryczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) #8 Wróbel Smoked Wheat 11 Blg 13 IBU 2kg pszeniczny Strzegom wędzony drewnem owocowym 1kg pszeniczny Strzegom 1kg monachijski II Strzegom 700g pilzneński Chmielenie: 60' 8g Marynki 20' 8g Marynki S-33 Zachęciły mnie opisy Grodziskiego w stylu "pachnie jak letnie ognisko", nie podjąłem się jednak odtworzenia Grodzisza, tylko zrobiłem piwo w "zwykłym" zakresie Blg, tak o, żeby spróbować. Pierwsza przygoda z wędzonym słodem, po subtelnym namoczeniu 2kg słodu poszły do dwóch pończoch i tak przygotowane węże były wędzone w 40-50 stopniach przez 3h. Słód czekał kilka dni na zacieranie, po rozpuszczeniu się w piwie wędzonki niestety nie było już czuć, mam nadzieję że po fermentacji się to zmieni. Wnioski: Infekcja. Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) #9 Lis NZ Red Lager 14 Blg 30 IBU 3,3kg pilzneński Strzegom 1,5kg monachijski I Strzegom 500g karmelowy czerwony Strzegom 500g pszeniczny Strzegom 200g Special B 150g zakwaszający Weyermann Chmielenie: 60' 10g Green Bullet 20' 10g Galaxy 20' 10g Green Bullet 5' 10g Galaxy 5' 10g Green Bullet (na zimno pójdzie 20g Green Bullet i 30g Galaxy) W-34/70 po Sikorce All right, tylko trochę za gęsta brzeczka wyszła, celowałem w 12 - 13, zawsze wydajność mam za wysoką, a odfermentowanie za płytkie, nie wiem z czego to może wynikać. Wnioski: Bardzo osobliwe piwo, mocny aromat chmieli, ale nie tych "zwykłych", a z drugiej strony też nie owocowych, "przyprawowe" to chyba dobre słowo, przez niektórych degustatorów określane jako "świeże", goryczka też jest charakterystyczna, coś jakby pieprzowa. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Swietne etykiety, tylko pozazdroscic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Dzięki, trzeba będzie wkrótce nadrobić zaległości do trzech ostatnich piwek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Do butelek poszedł Wróbel z Sikorką, o ile Sikorka pięknie się wyklarowała i będzie prawdopodobnie idealnym piwkiem na lato, o tyle Wróbel mnie zawiódł, niby czuć jakieś wędzone nuty, ale są przez coś zepsute, nie jestem w stanie powiedzieć przez co, do tego jest dość mętne mimo 3 tygodni fermentacji, nie wykluczam nawet jakiejś drobnej infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) #10 Mamut Mugwort Anti-Imperial Stout src: http://www.gruitale....gwort_stout.htm 20,5 Blg ?? IBU 4,5kg pilzneński Bruntal 500g płatki owsiane 300g karmelowy 100-180 EBC Strzegom 300g Special B 100g Carafa I 100g Carafa II 100g jęczmień palony "Chmielenie": 60' 28g bylicy pospolitej 20' 15g bylicy pospolitej 20' 15g korzenia lukrecji 10' 15g trawy cytrynowej 10' 15g rumianku 0' 15ml ekstraktu waniliowego Wyeast 1338 European Ale (dzięki MateuszO.!) Bardzo ciekaw jestem tego piwa. Przepis sobie trochę zmodyfikowałem, trochę dlatego, żeby było mi wygodniej, trochę dlatego, że nie ma powodu, żeby nie modyfikować. Pierwszy własnoręcznie śrutowany słód w starym śrutowniku dziadka, wydajność i filtracja bardzo w porządku, więc chyba ze śrutowaniem wszystko ok, miało być 21 Blg, wyszło 20,5, ale za to tak na oko sporo więcej niż 15 l, w które celowałem. Wnioski: @14.06.2014 Może jeszcze nie jest odleżakowane na tyle, żeby w pełni oceniać, ale można już napisać, że aromat jest oryginalny, ziółka i kwiatki, obawiam się, że może pasować do niego przymiotnik "mydlasty", ale nie przeszkadza to jakoś szczególnie. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) #11 Kaczka American Wheat 12 Blg 30 IBU 3kg pszeniczny Strzegom 2kg pilzneński Bruntal 200g karmelowy czerwony Strzegom Chmielenie: 60' 5g Simcoe 60' 10g Cennential 20' 10g Simcoe 20' 10g Cennential 5' 15g Cennential na zimno 40g Cennential US-05 (grazie, rysmis) Właśnie się grzeje przed gotowaniem, uczę się na razie chmieli więc staram się nie przesadzać z odmianami, w kolejnej warce, Bizonie, będą dokładnie te same gatunki, ale w innych proporcjach, zobaczymy co to z tego wyjdzie. Wnioski: Nie wiem jak powinno smakować AW, ale nie podoba mi się, że tam, gdzie powinna być goryczka, jest pustka. Istnieje więc uzasadnione podejrzenie, że to nie mój styl, za to na pewno styl mojej lubej. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Update etykietek. Poza tym: Koliber prawie skończony, nie traci z czasem aż tyle co Czapla i Takahe. Sarna wyszła bardzo przeciętnie, przez infekcję tlenowcami czy czymś takim, jeśli stan będzie się pogarszał, pójdzie do recyklingu. Powodem był prawdopodobnie za duży balon na cichą, trzeba będzie robić albo po 25 l, albo po 15. Wróbel - zapach fuj, smak bardzo przeciętny, infekcja jak nic, fermentował chyba ze 3 tygodnie, może to dlatego. Właśnie trwa jego recykling. Sikorka - refermentuje, ale bardzo powoli. Póki co - według mnie świetny, pijalny pils. Lis - na dniach pójdzie w butelki, aromat bardzo charakterystyczny, w smaku już teraz bardzo przyjemne. Odfermentował do 4 Blg. Mamut - ładnie odfermentował do 4 Blg, aromat jest póki co niesamowity, żaden chmiel nie da czegoś takiego, być może minimalnie zdominowany przez trawę cytrynową, której sypnąłem więcej niż w przepisie, ale aromat dalej pozostaje wyraźnie złożony, więc myślę, że jest ok. W smaku też jest interesująco, goryczka wyraźnie ziołowa, nie mogę się doczekać! Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 (edytowane) #12 Bizon AIPA, podejście drugie 16 Blg ~60 IBU 5,5 kg pilzneński Bruntal 0,3 kg pszeniczny Strzegom 0,3 kg karmelowy jasny Strzegom 0,3 kg Special B 60' ~67°C Chmielenie: 60' 25g Simcoe 60' 15g Centennial 20' 15g Simcoe 20' 10g Centennial 5' 15g Simcoe w planach 30g Simcoe na 3 ostatnie dni cichej US-05 Poznawania amerykańskich chmieli część kolejna, prawdopodobnie goryczka będzie na sporo niższym poziomie niż w pierwszym Bizonie, jak zamawiałem chmiele to wydaje mi się, że IBU większe mi wyliczało, ale mogę się mylić. Zobaczymy co to z tego wyjdzie. Wnioski: Bizon II >>>> Bizon I, Simcoe jest wspaniały, oprócz tego balans wyszedł idealnie, chociaż na wyższe IBU jest jeszcze na pewno miejsce. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 #13 Makak 13 Blg ~40 IBU 5,0 kg pilzneński Bruntal 0,5 kg pszeniczny Strzegom 0,3 kg karmelowy jasny Strzegom 60' ~67°C Chmielenie: 60' 20g Sorachi Ace 20' 20g Sorachi Ace 5' 20g Sorachi Ace w planach jeszcze 40g na 3 ostatnie dni cichej US-05 Odkryłem dziś rano, że w moim gospodarstwie domowym w lepszej jakości garnkach przechowuje się paszę dla zwierząt niż robi piwo, postanowiłem więc zmienić ten stan rzeczy i tak oto browar wzbogacił się o nowy gar z Emalii o pojemności na oko 40 litrów. W planach na ten weekend był Koliber II jako "starter" dla Ardennesów pod następne piwa, ale saszetka dopiero ledwo napuchła przez noc, więc zrobię jutro starter i Koliber wejdzie na warsztat dopiero pod koniec przyszłego tygodnia. Tymczasem korzystając z okazji, że miałem saszetkę US-05 powstał Makak, piwo, do którego etykieta powstała sporo czasu przed uwarzeniem samego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 #14 Koliber II 12 Blg ~15 IBU 2,5 kg pilzneński Bruntal 2 kg pszenica niesłodowana 400 g pszeniczny Strzegom 400 g płatki owsiane błyskawiczne 320 g cukier 45' ~67°C 20' ~72°C Gotowanie: 60' 10g Marynka 20' 20g Lubelski 10' 40g świeżej skórki pomarańczy + 10g suszonej Curacao + 7g zmielonej kolendry 2' 40g świeżej skórki pomarańczy + 10g suszonej Curacao + 7g zmielonej kolendry Wyeast 3522 Belgian Ardennes Piwo nieco pechowe, zrobione prawie do końca w piątek, potem zrobione zupełnie od nowa w sobotę, mam nadzieję że pechowość na tym się skończy, bo byłoby niemiło, gdyby pierwsze moje płynne drożdże ze startera się zmarnowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 #15 Bażant 15 Blg ~24 IBU 5 kg pilzneński Bruntal 400 g płatki owsiane błyskawiczne 200 g pszeniczny karmelowy 200 g Special B 80' ~67°C Gotowanie: 60' 20g Marynka 20' 20g Lubelski 10' 20g Lubelski 10' łyżeczka imbiru (2 - 3 g) + 3 goździki 2' 120g świeżej skórki pomarańczy Wyeast 3522 Belgian Ardennes Wyszły 24 litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Czas na trochę refleksji, poedytowałem posty kilku ostatnich warek, w skrócie: - Lagery wychodziły mi w tym sezonie szczęśliwie, z każdego jestem bardzo zadowolony - Dwie uwarzone do tej pory wersje drugie zostały słusznie uwarzone, bo podnoszą poprzeczkę A dzisiaj przedostatnia warka w sezonie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 (edytowane) #16 Sarna II 17 Blg ~20 IBU 5 kg pilzneński Bruntal 400 g Aromatic 300 g monachijski II Strzegom 300 g cukier 250 g skarmelizowany cukier 250 g pszeniczny Strzegom 200 g Special B 60' ~67°C Gotowanie: 60' 20g Marynka 20' 20g Lubelski 10' cukier Wyeast 3522 Belgian Ardennes Poszło elegancko, nie ma to jak wstać wcześnie. Piękne 25 litrów zadane pięknym półlitrem gęstwy. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 (edytowane) Sarna poszła dziś do butelek, bez cichej, bo sesja i takie różne, odfermentowała do 1,5 Blg i zapowiada się nieźle, fermentacja w 26 stopniach, w aromacie dużo fajnych rzeczy. Oprócz tego miałem kilka dni temu nieciekawą przygodę z Mamutem, mianowicie wybuchły dwie jego butelki, okazało się że wraz ze wzrostem temperatury drożdże się obudziły i zaczęły jeść. Jasne się staje czemu European Ale zostały wycofane ze sprzedaży. Dodam, że piwo sobie fermentowało długo w temperaturach 17 - 19 stopni, na cichej stało ze 3 tygodnie. Dziś piwo też przebutelkowałem, bo szkoda wylewać, okazało się że zeszło z 20,5 Blg do 1, co jest dość osobliwym wynikiem. Sezon można uznać oficjalnie za zakończony, przez rok zrobionych zostało 18 warek, w tym 4 zepsute, teraz ktoś to musi wypić. Edytowane 10 Lipca 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się