Skocz do zawartości

μbrowar Sieniczno


Rekomendowane odpowiedzi

Do warzenia wróciłem już 3 tygodnie temu, z trochę nowym podejściem - dzielenie warek na 2 - 3 części zmienione na etapie chmielenia i/lub fermentacji, ale nie było czasu się podzielić tym faktem - teraz jest, dzięki glutowatemu, gęstemu zacierowi z żytem i owsem na Imperial Stouta. :)

 

18.10.2014

#17 Wilk

Bitter

 

12 Blg

22/33 IBU

 

Zacząłem eksperymenty z wodą, przygotowałem ją wcześniej gotując i dekantując, ale nie było widać, żeby coś się wytrąciło, więc nie wiem na ile skuteczna była moja metoda. Ogólnie cały przepis bardzo zainspirowany recepturami kolegów Zgody i Makarona.

 

Zacier:

3,75 kg pilzneński Bruntal

250 g pszeniczny

250 g monachijski I

250 g karmelowy 30-40 EBC

200 g Brown

 

Do zacierania 0,3 łyżeczki soli kuchennej, 1,5 łyżeczki chlorku wapnia i 1,5 łyżeczki gipsu piwowarskiego.

Zacieranie z przyczyn losowych wyglądało tak, że podgrzałem wszystko do ok. 70 stopni, owinąłem kołdrami i zostawiłem na noc - temperatura rano to 58 stopni.

 

Chmielenie:

a) Wilk UK

60' 20g Challenger

15' 10g Challenger

15' 10g East Kent Goldings

po gotowaniu 20l

 

b) Wilk Marynka

60' 8g Marynki z własnego zbioru

20' 8g Marynki

5' 12g Marynki

po gotowaniu 17l

 

Chłodzenie nową chłodnicą przeciwbieżną również było innowacyjne i zawiodło, ale póki co nie widać, żeby coś niedobrego się stało piwu, jedyne czego się jeszcze obawiam to ewentualny DMS.

 

Zadane S-04 z saszetki, podzielonymi na pół.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24.10.2014

#18 Nietoperz

Dry Stout

 

13/14 Blg

37 IBU

 

Zasyp:

4,2 kg pilzneński Bruntal

1 kg pszeniczny

360 g jęczmień palony

120 g Carafa I

100 g Carafa II

 

Zacieranie na lenia w okolicach 65 stopni.

 

a) Nietoperz pospolity

 

60' 35 g East Kent Goldings

20' 6 g East Kent Goldings

 

po gotowaniu 17l

 

b) Nietoperz świąteczny

 

60' 35 g East Kent Goldings

15' 6 g East Kent Goldings

15' przyprawy:

~3 g gałki muszkatołowej

10 kulek ziela angielskiego

~4 g imbiru

0,5 laski cynamonu

 

po gotowaniu 15l

 

Przy chłodzeniu do obu ~łyżeczkę węglanu wapnia z czajnika, 1/4 łyżeczki chlorku wapnia i soli kuchennej.

 

Póki co zapowiada się obiecująco.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I dzisiaj:

#19 Jak

Oatmeal-Rye Imperial Stout

 

?? Blg

81/112 IBU

 

Zasyp:

5 kg pilzneński Bruntal

250 g monachijski I

1,75 kg monachijski II

1,5 kg żytni

1,2 kg płatki owsiane błyskawiczne

600 g jęczmień palony

500 g karmelowy jasny (~120 EBC)

500 g Special B

300 g Carafa

200 g Carafa III

 

Zacieranie na lenia, w okolicach 67 stopni.

 

Filtracja jest koszmarem.

 

Chmielenie:

a) Jak regularny

60' 40 g Marynki (zbiór własny)

20' 40 g Lubelski (zbiór własny)

 

b) Jak winny

Podobnie jak w przypadku regularnego, z tym że drożdże do tokaja zostaną zadane.

 

c) Jak USA

60' 30 g Zeus

20' 20 g Simcoe

20' 20 g Chinook

 

Wydaje mi się, że ciekawym porównaniem może być sprawdzenie różnicy w aromacie i smaku chmieli amerykańskich i polskich po np. roku w butelkach. Oprócz tego kusi mnie od dawna, żeby spróbować przefermentować piwo drożdżami winnymi. Ale takie mżonki zostawmy może do zakończenia filtracji...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.