fazzou Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Do warzenia wróciłem już 3 tygodnie temu, z trochę nowym podejściem - dzielenie warek na 2 - 3 części zmienione na etapie chmielenia i/lub fermentacji, ale nie było czasu się podzielić tym faktem - teraz jest, dzięki glutowatemu, gęstemu zacierowi z żytem i owsem na Imperial Stouta. 18.10.2014 #17 Wilk Bitter 12 Blg 22/33 IBU Zacząłem eksperymenty z wodą, przygotowałem ją wcześniej gotując i dekantując, ale nie było widać, żeby coś się wytrąciło, więc nie wiem na ile skuteczna była moja metoda. Ogólnie cały przepis bardzo zainspirowany recepturami kolegów Zgody i Makarona. Zacier: 3,75 kg pilzneński Bruntal 250 g pszeniczny 250 g monachijski I 250 g karmelowy 30-40 EBC 200 g Brown Do zacierania 0,3 łyżeczki soli kuchennej, 1,5 łyżeczki chlorku wapnia i 1,5 łyżeczki gipsu piwowarskiego. Zacieranie z przyczyn losowych wyglądało tak, że podgrzałem wszystko do ok. 70 stopni, owinąłem kołdrami i zostawiłem na noc - temperatura rano to 58 stopni. Chmielenie: a) Wilk UK 60' 20g Challenger 15' 10g Challenger 15' 10g East Kent Goldings po gotowaniu 20l b) Wilk Marynka 60' 8g Marynki z własnego zbioru 20' 8g Marynki 5' 12g Marynki po gotowaniu 17l Chłodzenie nową chłodnicą przeciwbieżną również było innowacyjne i zawiodło, ale póki co nie widać, żeby coś niedobrego się stało piwu, jedyne czego się jeszcze obawiam to ewentualny DMS. Zadane S-04 z saszetki, podzielonymi na pół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 24.10.2014 #18 Nietoperz Dry Stout 13/14 Blg 37 IBU Zasyp: 4,2 kg pilzneński Bruntal 1 kg pszeniczny 360 g jęczmień palony 120 g Carafa I 100 g Carafa II Zacieranie na lenia w okolicach 65 stopni. a) Nietoperz pospolity 60' 35 g East Kent Goldings 20' 6 g East Kent Goldings po gotowaniu 17l b) Nietoperz świąteczny 60' 35 g East Kent Goldings 15' 6 g East Kent Goldings 15' przyprawy: ~3 g gałki muszkatołowej 10 kulek ziela angielskiego ~4 g imbiru 0,5 laski cynamonu po gotowaniu 15l Przy chłodzeniu do obu ~łyżeczkę węglanu wapnia z czajnika, 1/4 łyżeczki chlorku wapnia i soli kuchennej. Póki co zapowiada się obiecująco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 I dzisiaj: #19 Jak Oatmeal-Rye Imperial Stout ?? Blg 81/112 IBU Zasyp: 5 kg pilzneński Bruntal 250 g monachijski I 1,75 kg monachijski II 1,5 kg żytni 1,2 kg płatki owsiane błyskawiczne 600 g jęczmień palony 500 g karmelowy jasny (~120 EBC) 500 g Special B 300 g Carafa 200 g Carafa III Zacieranie na lenia, w okolicach 67 stopni. Filtracja jest koszmarem. Chmielenie: a) Jak regularny 60' 40 g Marynki (zbiór własny) 20' 40 g Lubelski (zbiór własny) b) Jak winny Podobnie jak w przypadku regularnego, z tym że drożdże do tokaja zostaną zadane. c) Jak USA 60' 30 g Zeus 20' 20 g Simcoe 20' 20 g Chinook Wydaje mi się, że ciekawym porównaniem może być sprawdzenie różnicy w aromacie i smaku chmieli amerykańskich i polskich po np. roku w butelkach. Oprócz tego kusi mnie od dawna, żeby spróbować przefermentować piwo drożdżami winnymi. Ale takie mżonki zostawmy może do zakończenia filtracji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się