Neptune Opublikowano 13 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 Warka #69 - American IPA 13blg Data warzenia: 9.10.2020 Słody i surowce niesłodowane: Pale Ale - 4kg Owsiany - 1kg Pszeniczny - 0,5kg Carapils- 0,5kg Zacieranie: Godzina w 66C, wygrzew. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: Simcoe - 25g - 60' Mosaic - 25g - 30' Citra - 25g - 15' Simcoe - 25g - 1' i hopstand 15' Mosaic - 25g - 1' i hopstand 15' Citra - 25g - 1' i hopstand 15' Simcoe - 50g - na tydzień na zimno Mosaic - 50g - na tydzień na zimno Citra - 50g - na tydzień na zimno Dodatki: Brak Drożdże: US-05 Ostatecznie wyszło ok. 20,5l brzeczki 13,3blg, co daje efektywność na poziomie 60%. Statystyki: Alkohol: pewnie wyjdzie w okolicach 5,5% Goryczka: 89 IBU Barwa: 11 EBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 9 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Backlog: Warka #70 - RIS 25,7blg Data warzenia: listopad 2020 Słody i surowce niesłodowane: Pale Ale - 4kg Caraamber - 1kg Caramunich - 1kg Czekoladowy - 0,7g Jęczmień Palony - 0,5kg Pale Chocolate - 0,5kg Pszeniczny Jasny - 0,5kg Specjal B - 0,25kg Zacieranie: Godzina w 66C, wygrzew. Gotowanie 120 minut. Chmielenie: Magnum - 80g - 60' Dodatki: Aromat czekoladowy - 40ml Maliny mrożone (do połowy warki) Mięta suszona (do drugiej połowy) Drożdże: US-05 Ostatecznie wyszło ok. 19l brzeczki 25,7blg, co daje efektywność na poziomie 46%. Statystyki: Odfermentowało do 11blg Warka #71 - FES 15,2blg Data warzenia: listopad 2020 Słody i surowce niesłodowane: Piwo z wysłodzin po risie Zacieranie: Godzina w 66C, wygrzew. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: Magnum - 80g - 60' Dodatki: Aromat czekoladowy - 40ml Maliny mrożone (do połowy warki) Mięta suszona (do drugiej połowy) Drożdże: US-05 Ostatecznie wyszło ok. 19l brzeczki 15,2blg, co daje efektywność na poziomie 26%, razem z risem 72%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 26 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Warka #72 - APA SH Simcoe/Tea Ale 13blg Data warzenia: 19.11.2021 Słody i surowce niesłodowane: Pale Ale - 5kg Carapils - 0,5kg Pszeniczny - 0,5kg Zacieranie: Godzina w 66C, wygrzew. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: Simcoe - 25g - 60' Simcoe - 25g - 30' Simcoe - 25g - 15' Simcoe - 25g - 1' Dodatki: brak Drożdże: US-05 Ostatecznie wyszło ok. 22l brzeczki 13blg, co daje efektywność na poziomie 62%. Warka po fermentacji podzielona na pół, do połowy 100g Simoe na zimno, do drugiej połowy 100g herbaty earl grey (oba dodatki na 3 dni). Warka #73 - FES 18blg Data warzenia: 20.11.2021 Słody i surowce niesłodowane: Monachijski jasny - 5kg Pszeniczny - 0,5kg Special B - 0,5kg Caraamber - 0,25kg Pszeniczny czekoladowy - 0,25kg Jeczmień palony - 0,25kg Caramunich III - 0,25kg Zacieranie: Godzina w 66C, wygrzew. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: Lubelski - 50g - 60' Lubelski - 50g - 15' Dodatki: brak Drożdże: US-05 Ostatecznie wyszło ok. 22l brzeczki 18blg, co daje efektywność na poziomie 81%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 6 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2023 Warka #74 - Session IPA Simcoe 13,5blg Data warzenia: 2.6.2023 Słody i surowce niesłodowane: Pilzneński - 5kg Owsiany - 1kg Zacieranie: Godzina w 70C, wygrzew. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: Simcoe - garstka - 60' Simcoe - garstka - 30' Simcoe - garstka - 15' Simcoe - garstka - 1' Simcoe - trzy garstki - na zimno Po rozpoczęciu zacierania okazało się że wagę kuchenną trafił szlak, więc trzeba było sobie radzić na oko. Dodatki: brak Drożdże: US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się