Biotit Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Po upieczeniu: Dzień drugi, konsumpcja: Biniu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Chwalenie się wyrobami bez podania przepisu powinno być KARANE!!!! masz szansę uniknąć kary dawaj,dawaj te przepisy frodulec 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Mówisz i masz. Chleb: 50/50 maka pszenna 500 i żytnia 2000, po 1 kg Do tego 1,5 litra serwatki po zrobieniu sera, łyżka soli, łyżka miodu gniazdowego, 200g nasion słonecznika, 300ml zakwasu. Wszystko wymieszane ok 20 min w maszynie i pozostawione na 12h w temp 30C. Dodane 200g młóta i ponownie wymieszane. Przełożono do form wysmarowanych smalcem i posypanym żytnimi otrębami do wys 2/3. Formy wylądowały w piekarniku i tam rosły w temp 40C. Następnie pieczemy w temp 200 C przez 30 min, przekładamy formy o 180 * i ponownie pieczemy przez 30 min w temp 180C. Pieczeń rzymska: Skład: 450g łopatki - mięsień trójgłowy 450g wołowiny - mięso jałówki , mięsień zrazowy górny 100g tłuszcz twardy wieprzowy(karkowy) kilka plastrów wędzonek :boczku i szynki 2 jajka surowe 5 jaj gotowanych na twardo pieprz świeżo mielony 2g majeranek (roztarty w dłoniach) 3g czosnek świeży 3g (poszatkowany nożem z dodatkiem soli) sól 15g Wykonanie: Mięso mielimy na sitku 6, tłuszcz twardy na 3, mieszamy dodajemy przyprawy i surowe jaja ( osobno żółtka i ubitą pianę z białek). całość zostawiamy w temp pokojowej na 2-3 h. Formę wykładamy pergaminem, na to 1/2 mięsa, na to szynka wędzona, na nią kładziemy jajka na twardo (obcinamy końcówki białek, tak żeby jajka dotykały się żółtkami), przykrywamy, a raczej okrywamy plastrami szynki wędzonej. Całość zakrywamy pozostałą częścią mięsa. Na wierzch układamy plastry boczku wędzonego, który kroimy w cienkie paski. Pieczenie , w temp 140 C do 68C w środku. Wyjmujemy, odlewamy sos, wyjmujemy pieczeń, usuwamy pergamin, pieczeń wkładamy do formy , ląduje w piekarniku na 15 min temp 160C. Wyjąć, ostudzić, a następnego dnia konsumpcja. Życzę smacznego. marbelka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się