Skocz do zawartości

Chleb na zakwasie z 10% dodatkiem młóta i pieczeń rzymska


Biotit

Rekomendowane odpowiedzi

Mówisz i masz.

 

Chleb:

50/50 maka pszenna 500 i żytnia 2000, po 1 kg

Do tego 1,5 litra serwatki po zrobieniu sera, łyżka soli, łyżka miodu gniazdowego, 200g nasion słonecznika, 300ml zakwasu.

Wszystko wymieszane ok 20 min w maszynie i pozostawione na 12h w temp 30C. Dodane 200g młóta i ponownie wymieszane.

Przełożono do form wysmarowanych smalcem i posypanym żytnimi otrębami do wys 2/3. Formy wylądowały w piekarniku i tam rosły w temp 40C.

Następnie pieczemy w temp 200 C przez 30 min, przekładamy formy o 180 * i ponownie pieczemy przez 30 min w temp 180C.

 

 

Pieczeń rzymska:

 

Skład:

450g łopatki - mięsień trójgłowy

450g wołowiny - mięso jałówki , mięsień zrazowy górny

100g tłuszcz twardy wieprzowy(karkowy)

kilka plastrów wędzonek :boczku i szynki

2 jajka surowe

5 jaj gotowanych na twardo

pieprz świeżo mielony 2g

majeranek (roztarty w dłoniach) 3g

czosnek świeży 3g (poszatkowany nożem z dodatkiem soli)

sól 15g

Wykonanie:

Mięso mielimy na sitku 6, tłuszcz twardy na 3, mieszamy dodajemy przyprawy i surowe jaja ( osobno żółtka i ubitą pianę z białek).

całość zostawiamy w temp pokojowej na 2-3 h.

 

Formę wykładamy pergaminem, na to 1/2 mięsa, na to szynka wędzona, na nią kładziemy jajka na twardo (obcinamy końcówki białek, tak żeby jajka dotykały się żółtkami), przykrywamy, a raczej okrywamy plastrami szynki wędzonej. Całość zakrywamy pozostałą częścią mięsa.

Na wierzch układamy plastry boczku wędzonego, który kroimy w cienkie paski.

 

Pieczenie , w temp 140 C do 68C w środku.

Wyjmujemy, odlewamy sos, wyjmujemy pieczeń, usuwamy pergamin, pieczeń wkładamy do formy , ląduje w piekarniku na 15 min temp 160C.

Wyjąć, ostudzić, a następnego dnia konsumpcja.

Życzę smacznego. :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.