Grzecholina Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Dziś 1 warka zacierana ( trzech poprzednich z brewkitów nie liczę ) Full Aroma Hops, Carlberg produkty z Centrum Piwowarstwa z Opola - słód pizeński 4 kg - chmiel goryczkowy "magnum" (sysunie) dałem 20 g na całe 90' - chmiel aromatyczny "lubelski" (sysunie) 40 g po 45' potem jeszcze 13 g 5' przed końcem Zacieranie: Dnia 21.01.2014 godz. 10:00 Garnek emalia nówka pojemność 30 L , kuchnia gazowa (domowa) woda kranówka ciepła 14 L miała 45o do tego poszedł słód i podgrzane do 61o ciągle mieszać zwłaszcza po dnie (tak mi wychodziło: wzrost o 1o to około 1' grzania) przerwa 10' ale po 4' jeszcze 1' grzania bo temperatura spadła do 60o Następnie grzanie do 72' nadal mieszać nie nerwowo powoli Przerwa w tej temperaturze przez 45' ,kilka razy podgrzewałem po około 1' bo spadało do 70' po pół godzinie próba jodowa była już ok (nie barwiło się pozostawało żółte) Wygrzałem jeszcze do 76o i po 10' przełożyłem zacier do filtratora (wężyk z oplotu) Odczekałem jeszcze 10' i rozpocząłem filtrację (męty leciały przez jakieś 1,5 L) Do wysładzania użyłem 8 L wody 78'. ( Zmierzyłem Blg wyszło 13 ) Po chmieleniu po 90' Blg wyszło 15. Dolałem 3,5 L wody przegotowanej i Blg doszło do 12,5 Poem garnek powędrował na dwór -5o zbicie temp. do 20o ( godz. 20:00 ) Przelałem z garnka do butli fermentacyjnej przy użyciu wężyka ostrożnie przez filtr z jałowej gazy zatrzymywały się na nim fragmenty chmielowych szyszek. Dodałem drożdże Safale S-04 które na godzinę wcześniej wsypałem do 250 ml wody 20'. Butle ustawiłem w pomieszczeniu 20o i godz. 21:00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się