michalm Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Witam, W weekend zabieram się za pierwsze piwo. Zakupiłem zestaw surowców do belgijskiego pale ale, ale instrukcja dołączona do paczki zbiła mnie z tropu : https://www.dropbox.com/s/6slfvr48vp4sirl/2014-02-13%2023.28.09.jpg Obejrzałem kilka filmików na youtube, zapoznałem się z instrukcjami na wiki i szczerze mówiąc nie dostrzegłem nigdzie instrukcji z opcją dolewania wody podczas zacierania. Czy w tym wypadku postępować wedle instrukcji, czy może polecicie sensowną alternatywę ? Bardzo bym nie chciał za 2 miesiące być mocno zawiedziony smakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Wszystko jest w porządku, to jest zwyczajne zacieranie infuzyjne,( infuzja czyli wlewanie) czyli temp podnosi sie poprzez dolewanie porcji wody o określonej temperaturze, tak zaciera się np w lodówkach turystycznych gdzie nie ma możliwości podgrzewania zacieru np gazem czy grzałkami. Na wiki nawet jeśli jest napisane, że zacieranie ktoś robił infuzyjne to najczesciej pod tym pojęciem kryje się zacieranie temperaturowe poprzez podgrzewanie zacieru grzałką elektryczną bądź na taborecie gazowym czy tez kuchence. Edytowane 13 Lutego 2014 przez Magneto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Wlasnie rozpijamy to belgijskie pale ale dokladnie wg tej receptury. Wyszło bardzo dobre - wszyscy chwalą. Co do dolewania wody to mam porównanie, drugie piwo dry stout zrobilem podgrzewajac jedna ilosc wody i powiem tak z dolewaniem odpowiednio goracej jest o wiele wygodniej i szybciej uzyskuje sie odpowiednie temperatury. Choc mam bardzo dobry garnek i dwa palniki to jednak jest troche zabawy przy podgrzaniu - dolewanie jest lepsze oczywiscie moim zdaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Rozumiem że podgrzewasz przez dolewanie wrzątku? W jaki sposób go dolewasz, naraz ale powoli czy mniejszymi porcjami? W jakich odstępach czasu? Planuję wybróbować tą metodę zamiast podgrzewania palnikiem. Znalazłem już w pliku PPPP formuły na obliczanie ile trzeba dolać wrzątku do danej ilości wody. Interesuje mnie jeszcze od jakiej proporcji wody do słodu zaczynasz zacieranie przed dolewaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 zrobilem dokladnie tak jak w instrukcji z linka pare postow wczesniej. Oczywiscie odrobine sie wspomagalem palnikami ale raczej nie musialem za wiele poprostu w przerwie delikatnie mi opadala temperatura - warze w garze ktory nie ma izolacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalm Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 koniec pracy : ) jestem szczęśliwy że "jakoś się udało". Najgorzej było doprowadzić ponad 20 l do wrzenia. Zrobiłem wedle przepisu, teraz czekamy : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się