St. Anger Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 "Wielka ściepa" 13,5°blg Wielkość warki ~31l Czas gotowania 70' Prawdopodobne IBU 34,1 Zasyp: Słód pale ale (Weyermann) 3,5 kg Słód wędzony torfem (Bruntal) 2 kg Słód karmelowy 600 (Strzegom) 0,25 kg Słód karmelowy 30 (Strzegom) 0,15 kg Słód żytni 0,1 kg (Steinbach) Przerwy: Słód wsypany w temperaturze 70°C, po czym temperatura ustaliła się na 63°C 63°C - 30' 72°C - 60' 78°C - filtracja Chmielenie: 35g Marynka (szyszka) - 70' 5g Lubelski (szyszka) - 70' 15g Kohatu (szyszka) - 10' 5g Marynka (szyszka) - 10' 10g Lubelski (szyszka) - 10' 25g Willamette (granulat) - 10' 5g Hallertauer Mittelfrueh (granulat) - 10' 5g Hallertauer Tradition (granulat) - 10' Drożdże: US-05 Uwagi: Piwo uwarzone jako ściepa resztek, które mi zostały. Otwierać po 5-6 miesiącach, nie wcześniej. Gdy otworzyłem to piwo po 4 tygodniach od zabutelkowania, nie smakowało mi. Odstawiłem więc w kąt i otworzyłem dopiero po 5. Miesiącach, wtedy stało się jednym z moich ulubionych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się