Szymon90 Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Witam, w planach mam pierwszą warkę która będzie oparta na amerykańskich chmielach. Czy zmienilibyście coś w skonstruowanej przeze mnie recepturze, chodzi mi głównie o chmielenie dzięki któremu chciałbym uzyskać ciekawe smaki cytrusów, byłbym rad gdyby pojawił się smak grejpfruta. Chmiele jakimi dysponuję to: Chinook 100g, Citra 100g, Simcoe 100g, Marynka 100g, Lubelski 100g Słody: Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 3,5 kg Monachijski typ I 12-15 EBC Strzegom 1 kg Abbey Malt ® 40-50 EBC Weyermann 0,25 kg Karmelowy ciemny 300 EBC Strzegom 0,1 kg Zacieranie infuzyjne: 67C - 60 min Mash out Gotowanie - ok. 70 min. : Marynka - 20g - 60 min Chinook - 30g - 30 min Chinook, Citra, Simcoe - 3x10g - 10 min Chinook, Citra, Simcoe - 3x10g - 0 min Citra, Simcoe - 2x25g - na cichą (4 ostatnie dni) Drożdże Safale S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Na cytrusy i grejpfrut to najlepsze sąz moich doświadczeń - centennial, amarlio i cascade. Simcoe to wyraźny las iglasty - żywice i takie chłodne orzeźwienie Citra to z kolei bardziej słodkie owoce Chinook jest w zasadzie cytrusowy, ale jego przeważnie się na gorycz używa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 A nie Amarillo to słodkie owoce? Centennial, Cascade, Citra - lekkie cytrusy. Chinook - grejpfrut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Jak dla mnie to citra-owoce egzotyczne, żywica a amarillo-grejpfrut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Jest jeszcze Sorachi Ace - tam jest cytryna i można nim kontrować te aromaty słodkich cytrusów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Czy macie jakieś uwagi do zaproponowanego przeze mnie chmielenia, bo nie ukrywam, że na opiniach w tej kwestii najbardziej mi zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Jeśli o mnie chodzi to zrobiłbym tak: Gotowanie - ok. 70 min. : Marynka - 20g - 60 min Chinook - 20g - 10 min Chinook, Citra, Simcoe - 3x10g - 5 min Chinook, Citra, Simcoe - 3x10g - 0 min Citra, Simcoe,Chinook - 25g,25g,10g - na cichą (4 ostatnie dni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soochy1 Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 wg mnie powinieneś dać więcej na cichą, ja raz dalem 30g citry i bylo ją czuć tylko kilka dni po zabutelkowaniu, po miesiącu ślad po niej zaginął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Aromat z chmielenia na zimno traci z czasem - to jest normalne. 50 - 75g spokojnie wystarczy żeby osiągnąć solidny aromat w piwie. Co do przepisu chmielenia, to chmielenie amerykańskimi chmielami takimi jak Citra czy Simcoe jest jak komponowanie deseru lodowego. Możesz się śmiało sam z tym pobawić - nie wiem co byś musiał zrobić, żeby wyszło źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Na cicha, jesli chcesz uzyskac wyrazny cytrusowy aromat to polecam, Amarillo, Citre, Chinook i Cascade (chociaz Cascade wydaje mi sie, ze wprowadza tez lekko kwiatowe aromaty. W moim FAH, z Cascade na aromat, kwiatowy, perfumowy zapach jest tak samo wyczuwalny jak cytrusy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Proponuję porozsuwać chmielenie na boki. Tzn nie widzę większego sensu użycia chinooka na 30 minut. Aromat uleci a goryczki sporo pozostanie w chmielu. Przesuń chinook na początek gotowania. Ustal poziom IBU. Również te 3x10 g przesunął bym z 10 minut na trochę później (5 lub 3 minuty) bo szkoda aromatów. Reszta wydaje się super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Rafał Pałka oprócz chmielenia na gorycz i aromat, istnieje jeszcze gotowanie na smak, właśnie tak około 30-20 minuty... Co do chmielenia na aromat - niekoniecznie ostatnia minuta jest najlepsza. Edytowane 18 Lutego 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Skąd ten wykresik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) "http://northcountryh...ilization1.jpg" bardzo podobny jest tutaj: http://ceisites.com/more-concoctions.html Ok. 15 strony (fig. 6) Edytowane 18 Lutego 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Dzięki bart3q. Nie wiedziałem o chmieleniu na smak. Swoją drogą fajny wykres. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Nie chcę być złośliwy ale punkty dodawania chmielu, w tym chmielenia na smak, to podstawy. Nawet na wiki masz to na początku: http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie#Punkty_dodawania_chmielu Może warto trochę poczytać trochę zanim się komuś zacznie udzielać rad? To tak tylko na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 To nie jest tak, że jak wsypiesz tylko na 60' i na 10' to nie będziesz miał smaku - to zależy od odmiany. Wręcz powiedziałbym, że przy chmielach z nowego świata sypanie na 30' i na 10' to jest marnowanie chmielu bo one są bardzo intensywne w smaku i z solidnej dawki na 10' (powiedzmy 2.5-3g/litr) też będziesz miał dużo smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Żaden moment wrzucenia chmielu nie da nam tylko jednego efektu. Tak samo chmiel na 60 minut da nam trochę aromatu, bo nie wszystkie olejki odparują. Podobnie chmiel na 30 minut, zamiast smaku da nam jeszcze i gorycz i aromat. Chmielenie na 0 też da nam smak i aromat. Nawet chmielenie na zimno niby zwiększa gorycz - część osób tłumaczy to gorzkim smakiem olejków, część naszą sugestią wynikającą ze zwiększonej intensywności zapachów. Chodzi o to żeby optymalnie chmiel wykorzystać. Na wykresie który wrzuciłem, mimo że nie jest on by może zbyt precyzyjny, widać że chmielenie w 0 minucie da nam również smak i aromat. Inna sprawa to to, że smak jest w pewnym sensie pochodną zapachu, tzn zapach ma duży wpływ na to jaki smak czujemy. Nic w piwowarstwie nie jest zero jedynkowe. Tylko trzeba sobie z tego zdawać sprawę. Zauważyłem że kolega usuwa chmielenie z 30 minuty, gdzie w wielu recepturach na AIPA około 20-30 minuty są sypane już pierwsze spore jego dawki, właśnie na smak. Uznałem to za złą poradę, więc pozwoliłem sobie sprostować. Może przy okazji ktoś się czegoś dowie, wiedzy nigdy za dużo, też się sporo dowiedziałem z takich tematów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Busz Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 8bfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się