soochy1 Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 witam wymyśliłem sobie taki przepis na AIPE, nie ma w nich słodu pale ale , wiec nie wiem czy dobrze nazywam to AIPA 5gk pilzneńskiego strzegom 1kg pszenicznego strzegom 0,25 karmelowego strzegom 100g chmielu junga ( 50g na 60 min 50g na 30 min) 15g chmielu chinook ( 60 min) 50g citra 5 min 50g citra na zimno (chicha) 15g cascade na zimno (chicha) 15g amarillo na zimno (chicha) drożdże 11,5g us-05 suche lub gęstwa safale 04 po 1 piwie ipa kilkudniowa ? planowana objętość 25L, chciałbym miec okolo 15-16 plato oraz 5-6% alko, oraz wyraźne nuty cytrusowe co sądzicie o takim zestawieniu ? czy nie lepszy aromat uzyskam dając 100g citry na zimno ? czy może ująć pszenicznego albo karmelowego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Za dużo tej Iungi, to piwko będzie miało około 100 IBU według kalkulatora, będzie pewnie wykręcać przy piciu. 30-40 g na 60 minut wg mnie wystarczy. Reszta może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 W tych czasem słód pale ale od słodu pilzneńskiego różni się niewiele, więc zasadniczo jeden pies który się stosuje. Imho zasyp i chmielenie jest ok. A citra wbrew nazwie daj e bardziej takie słodkawe owocowe aromaty bardziej niż cytrusowe. To tak z moich obserwacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soochy1 Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 hmm keleris, właśnie celowałem w 100 ibu, shark 100ibu mi bardzo podchodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 ale 100ibu nie jest równe 100ibu musisz mieć słodowość dla równowagi przez dobrze przeprowadzoną fermentację ten chmiel z 30 min do wywalenia lepsze us 05 i to w dolnym zakresie najlepiej temperatury amarillo na cichą dał bym 40-50 jak masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 ale 100ibu nie jest równe 100ibu musisz mieć słodowość dla równowagi przez dobrze przeprowadzoną fermentację przecież napisał, że celuje w goryczkę jak w Sharku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soochy1 Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 dzieki gawon za odp. może faktycznie ujme chmielu goryczkowego na wszelki wypadek , planuje zacierać w zakresie 64-68C aby słodowość została na dobrym poziomie, citry mam do dyspozycji 200g a pozostalych aromatycznych po 30g, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Rób jak uważasz Nie wiem jak Iunga się zachowuje przy takich ilościach, nigdy tego nie testowałem. Z tego co widziałem to opinie na jej temat są podzielone. Możesz zawsze popełnić takie piwko dla dobra ludu i podzielić się opiniami na temat 100g Iungi . Ewentualnie zastąp jakąś część Iungi Citrą, daje przyjemną goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soochy1 Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 chyba jednak nie popełnie 100g jungi/iungi ( nie wiem dlaczego jedni piszą tak a inni inaczej ) , mam jeszcze pytanie do was co tak naprawdę daje gotowanie chmielu 30 min ? , z tego co wycztyalem to na goryczkę 60 na smak 30 a na aromat blisko 0. czy to gotowanie na smak można z powodzeniem pominąć, amoże wrzucić 50g citry na 30 min ? dałbym wtedy 30-40g jungi + 17g chinook (tyle akurat mam dokladnie), na godzinke gotowania + citra 50g na 10 lub 30 min , i na zimno na bogato , ze 100-120 gram chmieli aromatycznych citra,cascade,amarillo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 ale 100ibu nie jest równe 100ibu musisz mieć słodowość dla równowagi przez dobrze przeprowadzoną fermentację przecież napisał, że celuje w goryczkę jak w Sharku ale robiąc pierwszy raz z taką ilością chmielu którego nie znam wolał bym dać za mało jak miało by policzki zasysać ,tym bardziej że jak wyjdzie za delikatnie to można "wywaru chmielowego" zrobić i podbić ibu,a w drugą stronę trudniej,co ekstraktu i wody dolewać ze 100-120 gram chmieli aromatycznych citra,cascade,amarillo świetny plan to na 30 min bym odpuścił całkiem na aromat 10min i 0 ale to moje zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Moim zdaniem powinieneś celować w 16-17 Blg i jakieś 70 IBU. Ciężko jest tak naprawdę zrobić dobre zbalansowane AIPA, bardzo łatwo jest przechmielić. 120 na cichą powinno być ok. Możesz też połowę dać na whirlpoola jak używasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soochy1 Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Możesz też połowę dać na whirlpoola jak używasz. w sensie wrzucić po zakończeniu gotowania na czas chłodzenia chłodnicą ? tak używam home made chłodnicy z rurki miedzianej. piwo chłodzi mi się jakieś 20 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soochy1 Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 no to uważone piwko, poszło ostatecznie 25g jungi i 15gchinook, na 60 min a poźniej 50g citry na 10 min, do fermetora trafiło 21,5L a 1,5L zlane do gara i odfiltrowane z chmielin i zagotowane, i teraz garść pytań do kolegów obeznanych, wyszło mi 13BLG, na jakichś 23 litrach brzeczki, trochę mało, jak na 6,25kg słodów ? jak kończyłem wysładzanie ( odebrałem jakieś 26-27 litrów) to leciało jeszcze 5blg , czy powinienem był wysładzać dłużej i odparować ? wody zeszło jakieś 15 litrów do wysładzania wiec wg mnie sporo , już mi się garnek kończył i przerwałem. jak można zoptymalizować filtrowanie? filtrowałem powoli około 1L na minute wodą od 80 do 70 C na koniec bo przestygła troche niestety. a może to strzegomskie słody jednak słabą mają wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Wydajność na poziomie 50% to bardzo słabo. Słody nie mają w tym przypadku nic do rzeczy. Ja ostatnio otrzymałem 23l 13blg z zasypu 4,3kg słodów ze strzegomia, czyli wydajność ok. 70%. Balingomierz masz dobrze wyskalowany? Sprawdź w wodzie. Chłodziłeś próbki do 20'C do pomiaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soochy1 Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 tak, schłodzone do okolo 19C było przed pomiarem, no też mi sie wydaje że coś zrobiłem źle tylko co ? czy robić gęstszy zacier żeby później mieć czym wysladzać aż do 2 blg ? czy jak robicie ? czy może temp wody do wysładzania jest tu kluczem ? pomóżcie poprawić wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) To 13 Blg to po gotowaniu? Sprawdź ballingomierz, może rzeczywiście coś przekłamuje. Edytowane 18 Lutego 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soochy1 Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 po wysładzaniu to w ogóle pokazało 10blg, a bylo brzeczki słodkiej jakieś 26-27 litrów. dla mnie najdziwniejsze bylo to że po przelaniu 15-16 litrów wody leciał filtrat o gestosci okolo 5-6 blg. wiec jak gdyby za slabo sie wyslodziło mimo dużej ilosci wody odebranej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 jak dolewałeś wody do wysładzania? możliwe że za szybko wysładzałeś 5blg to dość sporo jeśli na tym zakończyłeś wysładzanie słody ze Strzegomia są troszkę mniej ekstraktywne pH wody ma duże znaczenie podobno,będę przy najbliższej warce testował bo też mam dość marną wydajność w nowym mieszkaniu,a wszystko robię jak kiedyś było dodać trochę ekstraktu ,a jak nie masz to nawet cukru bo dość mocna goryczka będzie przy tak niskim blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się