vpatyk Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Dokładnie Santa- to tak jak wracając do początku dyskusji z koncernowym "Dębowym Mocnym" i jego leżakowaniem w dębowych beczkach i niby dębowym posmakiem. Edytowane 20 Lutego 2014 przez vpatyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Dokładnie Santa- to tak jak wracając do początku dyskusji z koncernowym "Dębowym Mocnym" i jego leżakowaniem w dębowych beczkach i niby dębowym posmakiem. Nie bardzo łapię analogię - gdzie jest ta korelacja pomiędzy kilkoma wartościami w leżakowaniu Dębowego? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Hej Potrzebuję zamówić zestaw do wyrobu piwa. Piwo ma mieć 6-7%, coś ala "Dębowe" ( wiem że dla was to koncernowe siki ale ma mieć taki lekko dębowy posmak - płątki dębowe ?). Myślałem o Pale Ale, piłem wersję Amerykańską i Angielską i jest troszkę za goszkawe, jak bym pił zieloną herbatę może nie smakować znajomym, na pewno ma być jednak chmielowe . jest jeszcze opcja : Płatki dębowe francuskie średnio lub mocno opiekane w opakowaniu 50g. Dodawene do piwa w trakcie cichej fermentacji, nadają piwu smak lezakowania w dębowej beczce. Wykorzystywane głownie przy piwach ciemnych i mocnych. Dawkowanie: do 50g na warkę 23 litrową. Leżakowanie w piwie nawet do 3 miesięcy. Płatki francuskie są intensywniejsze w smaku od płatków amerykanskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwozlop Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) Właśnie popijam Bojan Black Ipa "piwo typu India Pale Ale z browaru w Bojanowie" Ekst. 14% alk 6%. Smakuje mi ale jednak goryczka może być zbyt mocna dla osób którzy piją ale nie smakują (dla siebie bym zrobił ale robię dla rodziny i znajomych) a byłem juz na 99% nastawiony że zamówię zestaw do India Pale Ale, co myślicie o BelgianTripel przykłądowo z http://robiepiwo.pl/...itrow-piwa.html ? martwi mnie niska zawartość goryczki, ma być wiecej niż w koncerniaku ale mniej niż w India... czy ktoś próbował tego piwka ? jak na pierwsze zacieranie wolę wybrać coś z większą ilością Blg, zamierzam zainwestować w lepsze i droższe drożdźe. Bardzo dziękuję wszystkim za rady. Edytowane 25 Lutego 2014 przez piwozlop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 jeśli chcesz więcej goryczki niż w koncerniakach a mniej niż w IPA-ch to zrób piwo o IBU w granicach 30-35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwozlop Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Zna ktoś sklepy z gotowymi zestawami do zacierania w Warszawie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) ja powrócę do pytania co warzyć i podam jeszcze raz to co padło: Kolsh to piwo, które często przypada najbardziej do gustu osobom przyzwyczajonym do sklepowych lagerów. Jasne, neutralne w smaku, przeważnie klarowne, tylko % zdecydowanie mniej będzie. Polecam. Edytowane 25 Lutego 2014 przez ponury fermentaThor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Zna ktoś sklepy z gotowymi zestawami do zacierania w Warszawie ? Piwodziej jest z Warszawy jak dobrze pamiętam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwozlop Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Wólka Kosowska z pruszkowa i okolic nie daleko.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Wólka Kosowska z pruszkowa i okolic nie daleko.. zajrzyj do mnie do Nadarzyna..to uwarzymy razem... ) poszukaj w internecie - jest jeszcze taniej ( a jak sam zamówisz to samo ześrutowane - to jeszcze bardziej zjedziesz z ceny) W. Edytowane 26 Lutego 2014 przez wd40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Właśnie popijam Bojan Black Ipa "piwo typu India Pale Ale z browaru w Bojanowie" Ekst. 14% alk 6%. Smakuje mi ale jednak goryczka może być zbyt mocna dla osób którzy piją ale nie smakują(...) Też piłem, piwo samo w sobie ciekawe, jednak wolę w ciemnym nuty karmelowe/czekoladowe, niż tego typu chmielowe i mocno palone. W zasadzie to w nim znacznie dominuje goryczka, a mam wrażenie, że brakuje mu trochę "treści", jest jakby rozwodnione. Fakt, wątpię, aby coś takiego zasmakowało większości PS. Z wypowiedzi różnych osób można odnieść wrażenie, że tego piwa nie można podciągnąć pod IPA - jak to z nim jest? Zapewne kolor wyjeżdża poza ramy... PS2. Obecnie faktycznie jest Black - wcześniej było ponoć tylko miedziane Edytowane 26 Lutego 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Polecam Dunkel Weisen lub Hefe weisen. Na próbę jak to smakuje spróbuj odpowiedniki np Paulaner oba chyba za 3.50 w markecie mi wychodzi podobnie tylko lepiej Łatwo je zrobić i jest smaczne szczególnie teraz jak się ciepło robi dobre dla ciebie i dla żony . pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwozlop Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Ja bardzo lubię przeniczne takie jak piszesz czy taki Ciechan to piwo chętnie przezemnie kupowae, żonie też smakuje ale już teściowi nie.. genralnie uwziąłem się żeby piwo miało przynajmiej 6%, goryczka troszkę większa niż w kocernowym, ma być treściwe, raczej górna fermentacja żebym z fermentatorem do brudnej piwnicy z 3 piętra nie leciał najlepiej proste w zrobieniu bez cudowania. O zacieraniu czytałem myślę że jestem przygotowany, muszę jeszcze zakupić jodowy wskaźnik skrobi , nakłądkę na wejście kranika (nie wiem jak to się nazywa ale służy temu a by nie zaciągać drożdży z dna), jakieś sprawdzone środki dezynfekcji coś a la piro. Czy warto kupować droższe drożdże te >40zł i odżywki czy zastosować standardowe, odżywka jest konieczna ? czy pasuje taka do drożdży winnych ? co do drożdży jestem przewrażliwony po tym jak otrzymałem w pewnym sklepie w zestawie saszetkę która miała starczyć na uważenie 20L piwa z ekstraktów słodu i chmielu nie stety droźdze zjadły za malo cukru bo wg. producenta starczały na uważenie 10L. Edytowane 26 Lutego 2014 przez piwozlop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Zrób Full Aroma Hops, zwiększ tylko zasyp, żebyś miał te procenty. Opis w wiki. Edit: Przejrzałem ten wątek i cofam to, co napisałem. Widzę, że chcesz zrobić piwo, które będzie smakowało Tobie, całej rodzinie i wszystkim znajomym - niestety nie ma takiego piwa i nigdy nie będzie... Edytowane 26 Lutego 2014 przez Exar_Kun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) nakłądkę na wejście kranika (nie wiem jak to się nazywa ale służy temu a by nie zaciągać drożdży z dna) Chyba o reduktor osadów chodzi. Generalnie sam mam, ale z wykorzystaniem jest różnie - przy przelewaniu na cichą chyba jednak lepiej dekantować znad osadu przy pomocy wężyka. Czy warto kupować droższe drożdże te >40zł i odżywki czy zastosować standardowe, odżywka jest konieczna ? Standardowe? Zależy co przez to rozumiesz. Które są standardowe, a które nie? Nie wiem czy warto kupować płynne, pewnie ktoś doświadczony Ci lepiej doradzi. Natomiast wydaje mi się, że przy górnej fermentacji, standardowym zasypie na rozsądne Blg i robieniu jednej 20-litrowej warki nie ma sensu kombinować - jakieś dobre sucharki spokojnie sobie poradzą. Pożywka też raczej niepotrzebna, wystarczy uwodnić suche drożdże przed fermentacją. Potem zbierzesz sobie gęstwę i będziesz miał na następne warki. co do drożdży jestem przewrażliwony po tym jak otrzymałem w pewnym sklepie w zestawie saszetkę która miała starczyć na uważenie 20L piwa z ekstraktów słodu i chmielu nie stety droźdze zjadły za malo cukru bo wg. producenta starczały na uważenie 10L Te zestawowe drożdże są zwykle kiepskie, co z resztą wydaje się być logiczne. Kupisz dobre, firmowe sucharki, to nie powinno być problemu. Nie chcę Cię jednak wprowadzić w błąd, bo nie mam zbyt wiele doświadczenia. Natomiast ostatnio dużo czytam i sam otrzymałem wiele odpowiedzi w podobnym tonie, a ponoć dobre wzory trzeba powielać, toteż podpowiadam Edytowane 27 Lutego 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) Ja bardzo lubię przeniczne takie jak piszesz czy taki Ciechan to piwo chętnie przezemnie kupowae, żonie też smakuje ale już teściowi nie.. genralnie uwziąłem się żeby piwo miało przynajmiej 6%, goryczka troszkę większa niż w kocernowym, ma być treściwe, raczej górna fermentacja żebym z fermentatorem do brudnej piwnicy z 3 piętra nie leciał najlepiej proste w zrobieniu bez cudowania. O zacieraniu czytałem myślę że jestem przygotowany, muszę jeszcze zakupić jodowy wskaźnik skrobi , nakłądkę na wejście kranika (nie wiem jak to się nazywa ale służy temu a by nie zaciągać drożdży z dna), jakieś sprawdzone środki dezynfekcji coś a la piro. Czy warto kupować droższe drożdże te >40zł i odżywki czy zastosować standardowe, odżywka jest konieczna ? czy pasuje taka do drożdży winnych ? co do drożdży jestem przewrażliwony po tym jak otrzymałem w pewnym sklepie w zestawie saszetkę która miała starczyć na uważenie 20L piwa z ekstraktów słodu i chmielu nie stety droźdze zjadły za malo cukru bo wg. producenta starczały na uważenie 10L. Raczej nie zrobisz piwa pasującego wszystkim. Jeśli chcesz 6% alkoholu, co w sumie jest sporą ilością, musisz celować w 13-14 BLG. Full Aroma Hops jest świetnym pomysłem, pszeniczne za pierwszym razem jest trudne, bo trzeba bardzo dokładnie przeprowadzić fermentację. Oczywiście, warto kupować płynne Wyeast, ale spokojnie wystarczą Ci suche drożdże Fermentisa albo Mangrove. Co do ostatniego zdania, to nie bardzo rozumiem: na jakiej zasadzie stwierdziłeś, że zjadły za mało cukru? A, i na koniec: ortografia, ortografia i jeszcze raz ortografia. Interpunkcja też, enter od czasu do czasu też jest wskazany. Przynajmniej jeśli chcesz, żeby ktoś Ci odpowiadał na posty, bo na następny tak napisany nie mam zamiaru. Edytowane 3 Marca 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się