pelot Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Warzyłem dzisiaj belga z tej receptury http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Tripel,_Szymon_Kierszniowski_%28sziszi%29 Nie udało się utrzymac idealnej proporcji, bo zabrakło słodu pilzneńskiego. Dodatkowo jeszcze nie doszedłem do wprawy i nie mam dobrej wydajności Wyszło mi brzeczki nastawnej ok. 17l. i blg 15. i teraz się zastanawiam, czy ten kilogram cukru co jest podany w recepturze, znacząco podniesie ekstrakt? Czy może lepiej będzie dodac go przed zadaniem drożdzy, zebym mógł byc pewny stężenia ekstraktu? Nataliefeem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Ten kilogram ewidentnie nie był liczony do początkowych 20 Blg, więc czy go dodasz od razu, czy po kilku dniach, nie zmieni znacząco końcowego efektu - w porównaniu z oryginałem będzie "rozwodnione". 5 blg to duża różnica. Najpewniejszy na moją głowę sposób to byłoby odparować brzeczkę do zadanego poziomu ekstraktu, a potem ten kilogram cukru przyciąć proporcjonalnie do brzeczki. Jeśli nie masz na to sił i czasu, to możesz poratować się ekstraktem słodowym, albo zostawić drożdże do Belgów na drugą próbę, a to co masz sfermentować jakimiś zwykłymi na bezstylowe - z 15 Blg naprawdę wiele można, przepisy tu zaczynają się spokojnie i od 12. Duża szansa więc, że coś bardzo dobrego ci wyjdzie. Tylko nie Belg, one są gęste, ciężkie i mocne, i "na lekko" nie smakują. W warzeniu nie mam doświadczenia, ale w piciu (głównie trapistowskich) owszem jeśli też jesteś ich fanem, nie psuj sobie zabawy i nie próbuj ze zbyt cienkiej brzeczki ich robić, możesz się zawieść. A po co, skoro do innych stylów i innych drożdży Twoja brzeczka wystarczy spokojnie? Edit - wychodzi, że się rypłem. Przepraszam. Edytowane 17 Lutego 2014 przez Mołot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Ten kilogram ewidentnie nie był liczony do początkowych 20 Blg Według mnie był liczony . W recepturze zasyp to 5.4 kg uzyskać z tego 20 Blg jest raczej niemożliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Ten kilogram ewidentnie nie był liczony do początkowych 20 Blg Chyba jednak był, bo wyciągnięcie 20 litrów brzeczki 20blg z 5,4kg słodu jest trochę niemożliwe. EDIT: piter mnie ubiegł Edytowane 17 Lutego 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelot Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Ok, tylko teraz pytanie, jakie będzie znaczenie, czy dodam już podczas fermentacji, czy przed ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelot Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 EDIT< a może lepsza dla piwa była by glukoza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 a może lepsza dla piwa była by glukoza A najlepiej ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelot Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 To może w ogóle odpuscic dodawanie cukru, i zostawic reszte naturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 To może w ogóle odpuscic dodawanie cukru Ale w stylach belgijskich syropy cukrowe zazwyczaj jednak są, czyż nie? Tam akurat chodzi o ten smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Zrób tak jak jest w recepturze Zrobiłem juz parę piw na podstawie receptur z wiki i naprawdę są to fajne piwa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 To może w ogóle odpuscic dodawanie cukru, i zostawic reszte naturze? Dodatek cukru( w takiej ilości ) znacząco zmienia smak. Najpierw rób piwa według receptur, potem baw się w eksperymentowanie ( najpierw warto mieć jakąś bazę ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 W belgach często dodaje się cukru. Chodzi o to żeby uzyskać wyższe odfermentowanie i w efekcie wytrawniejsze piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelot Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Rurka aż gorąca od bulgotania , sprawdziłem wczoraj , i od poniedziałku zeszło już do 6lg, możliwe że tak szybko? Dodałem wczoraj syrop cukrowy z 1kg. I wszystko dalej sobie bulka. dzisiaj sprawdzałem, blg skoczyło do 11-12 Coś z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 i od poniedziałku zeszło już do 6lg, możliwe że tak szybko? To normalne, że drożdże na początku są najbardziej żarłoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Robiem to piwo kilkukrotnie i tak: - kilogram cukru na 20l brzeczki podnosi około 5blg więc 16+5 wyjdzie Ci ponad 20 i stąd wartość z receptury. - cukier najlepiej dodać pod koniec fermentacji burzliwej w postaci syropu cukrowego gdyz drożdże dojedzą cukry ze słodów które im mniej pasują a później zabiorą się za łatwy do zjedzenia cukier a nie odwrotnie. - chcesz uzyskać więcej estrów, charakterystycznych dla stylów belgijskich- fermentuj w górnym zakresie temperatur drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się