Alfi Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Zachęcony przez kolegów z Poznania, jednoczących się ostatnio wokół pewnej, wspólnej inicjatywy postanowiłem też założyć swoje zapiski Rok 2012 #01-08 - brewkity na różne sposoby Rok 2013 09.01. #09 ekstrakt + steeping 14.07. #10 Full Aroma Hops 26.07. #11 Witbier 08.09. #12 Dunkelweizen 06.10. #13 Słodki Stout Waniliowy 03.11. #14 Czerwony Ale Irlandzki 21.12. #15 Belgijskie Pale Ale Rok 2014 23.02. #16 Niby-Wit 16.03. #17 Żytnie Ciemne ??.??. #18 Cascadian Dark Ale ??.??. #19 Ekstremalnie Przechmielony Brewkit Wszystkie receptury wrzucam w formacie serwisu Brewlog (http://brewlog.zgodowie.org/), który serdecznie polecam do trzymania receptur! Edytowane 17 Marca 2014 przez Alfi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) FAH #10 Polskie Ale warzone 14.07.2013, rozlewane 25.07.2013 Wielkość warki: 20.0 Gęstość początkowa: 12.0°Blg, SG 1.049 Gęstość końcowa: 1.5°Blg, SG 1.006 Alkohol (obj.): 5.8% Attenuation: apparent 87.5%, real 71.7% Objętość końcowa: 19.5 Surowce fermentowalne: słód pilzneński - 4,0 kg Chmiele: chmiel Magnum (szyszka) - 40 g chmiel Lubelski (granulat) - 50 g Drożdże: drożdże Safale S-04 Dodatki inne: Schemat zacierania: Początkowa ilość wody: 20 l 60°C - 10' 70°C - 45' 75°C - 10' Wysładzanie i filtracja: woda do wysładzania: 12 l Czas gotowania: 90 Schemat chmielenia: 0' - 40 g Magnum 45' - 40g Lubelski 80' - 10g Lubelski Fermentacja i rozlew Data początku fermentacji: 15.07.2013 Temperatura fermentacji: 26°C Data rozlewu: 25.07.2013 http://brewlog.zgodowie.org/brew/28 Etykietka: Edytowane 17 Marca 2014 przez Alfi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Witbier #11 Witbier warzone 26.07.2013, rozlewane 31.07.2013 Wielkość warki: 25.0 Gęstość początkowa: 12.0°Blg, SG 1.049 Gęstość końcowa: 2.0°Blg, SG 1.008 Alkohol (obj.): 5.6% Attenuation: apparent 83.3%, real 68.3% Objętość końcowa: 22.0 Surowce fermentowalne: słód pilzneński - 2,5 kg płatki pszeniczne - 1,4 kg płatki jęczmienne - 0,4 kg płatki owsiane - 0,3 kg płatki ryżowe - 0,4 kg Chmiele: chmiel Styrian Goldings (a-kwasy 4,4%, granulat) - 36 g Drożdże: drożdże Breferm Blanche Dodatki inne: ziarna kolendry (miażdżone) - 20 g skórka curacao (suszona) - 20 g Schemat zacierania: Początkowa ilość wody: 12,5 l kleikowanie płatków - 10' 65°C - 100' 72°C - 30' 75°C - 1' Wysładzanie i filtracja: wysładzanie do 30 l Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: 0' - Styrian Goldings 40 g 50' - 20 g curacao 50' - 30 g kolendry Notatki: Z tych surowców spokojnie można uwarzyć 30l. Fermentacja i rozlew Data początku fermentacji: 27.07.2013 Temperatura fermentacji: 26°C Data rozlewu: 31.07.2013 http://brewlog.zgodowie.org/brew/27 Etykietka: Z tym piwem wiąże się o tyle ciekawa historia, czy raczej nauka na przyszłość, że warzenie zacząłem późnym popołudniem, w trakcie małej imprezy u nas w domu. Dodatkowo w trakcie największych upałów. No i wpłynęło to wszystko na moje zdolności psycho-fizyczne i po chmieleniu zlałem całość z chmielinami, curacao i kolendrą do fermentatora, wystudziłem, zadałem drożdże i zapomniałem. Fakty skojarzyłem dopiero po dwóch dniach, więc zostawiłem wszystko jak było. Przy rozlewie było trochę problemów z powodu kolendry zapychającej kranik (choć z drugiej strony filtrowała chmieliny), trochę wpadło też do butelek. Ale samo piwo w sumie okazało się całkiem pijalne - choć mocno nachmielone i kolendrowe. Mimo wszystko warzeniu nie sprzyja atmosfera domówki i upały Edytowane 17 Marca 2014 przez Alfi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Dunkelweizen #12 Dunkelweizen warzone 08.09.2013, rozlewane 18.09.2013 Wielkość warki: 22.0 Gęstość początkowa: 10.5°Blg, SG 1.042 Gęstość końcowa: 4.0°Blg, SG 1.016 Alkohol (obj.): 3.8% Attenuation: apparent 61.9%, real 50.7% Objętość końcowa: 21.0 Surowce fermentowalne: słód pszeniczny - 2,0 kg słód monachijski tym I - 1,0 kg słód pilzneński - 1,0 kg słód czekoladowy pszeniczny - 0,1 kg Chmiele: chmiel aromatyczny Lubelski (a-kwasy 3,8%; granulat) - 30 g Drożdże: drożdże MauriBrew Weiss Dodatki inne: Schemat zacierania: Początkowa ilość wody: 14 l 44°C - 20' 63°C - 30' 72°C - 30' 75°C - 5' Wysładzanie i filtracja: wysładzanie do 25l Czas gotowania: 70 Schemat chmielenia: 0' - 15 g Marynka 60' - 15 g Marynka Fermentacja i rozlew Data początku fermentacji: 09.09.2013 Temperatura fermentacji: 24°C Data rozlewu: 18.09.2013 http://brewlog.zgodowie.org/brew/24 Etykietka: Edytowane 17 Marca 2014 przez Alfi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Słodki Stout Waniliowy #13 Milk Stout warzone 06.10.2013, rozlewane 02.11.2013 Wielkość warki: 19.5 Gęstość początkowa: 14.5°Blg, SG 1.059 Gęstość końcowa: 4.5°Blg, SG 1.018 Alkohol (obj.): 5.5% Attenuation: apparent 69.0%, real 56.5% Objętość końcowa: 19.0 Surowce fermentowalne: słód pilzneński - 3,8 kg słód karmelowy Caraaroma - 0,25 kg słód czekoladowy - 0,40 kg Chmiele: chmiel Perle (a-kwasy 6,0%, granulat) - 40 g Drożdże: drożdże Safale S-04 Dodatki inne: laktoza - 0,5 kg laska wanilii (na cichą) Schemat zacierania: Początkowa ilość wody: 15 l 70°C - dodać słody 64°C - 30' 72°C - 30' 75°C - 5' Wysładzanie i filtracja: Wysładzanie do 24l Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: 0' - 40 g Perle 45' - 0,5 kg laktoza Notatki: Do fermentacji cichej dodałem rozciętą laskę wanilii oraz 0,5l przefiltrowanego wywaru ze 100g jęczmienia palonego (gotowany 30 minut). Fermentacja i rozlew Data początku fermentacji: 07.10.2013 Temperatura fermentacji: 24°C Data rozlewu: 02.11.2013 http://brewlog.zgodowie.org/brew/25 Etykietka: Edytowane 17 Marca 2014 przez Alfi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Czerwony Ale Irlandzki #14 Irish Red Ale warzone 03.11.2013, rozlewane 21.11.2013 Wielkość warki: 20.5 Gęstość początkowa: 12.7°Blg, SG 1.052 Gęstość końcowa: 4.3°Blg, SG 1.017 Alkohol (obj.): 4.6% Attenuation: apparent 66.1%, real 54.2% Objętość końcowa: 20.0 Surowce fermentowalne: słód pilzneński - 4,0 kg słód Carared - 0,25 kg słód Caraamber - 0,25 kg palone ziarna jęczmienia - 0,06 kg Chmiele: chmiel Marynka (a-kwasy 8,5%, granulat) - 20 g chmiel Lubelski (a-kwasy 3,8%, granulat) - 20 g Drożdże: drożdże MauriBrew Ale 514 Dodatki inne: Schemat zacierania: Początkowa ilość wody: 14 l 70°C - dodać słody 65°C - 30' 72°C - 20' 75°C - 5' Wysładzanie i filtracja: wysładzanie do 25l Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: 0' - 20 g Marynka 50' - 20 g Lubelski Notatki: Zestaw z homebrewing.pl Fermentacja i rozlew Data początku fermentacji: 05.11.2013 Temperatura fermentacji: 22°C Data rozlewu: 21.11.2013 http://brewlog.zgodowie.org/brew/26 Etykietka: Edytowane 17 Marca 2014 przez Alfi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Belgijskie Pale Ale #15 Belgian Pale Ale warzone 21.12.2013, rozlewane 19.01.2014 Wielkość warki: 19.0 Gęstość początkowa: 13.5°Blg, SG 1.055 Gęstość końcowa: 3.2°Blg, SG 1.013 Alkohol (obj.): 5.7% Attenuation: apparent 76.3%, real 62.5% Objętość końcowa: 18.0 Surowce fermentowalne: słód pale Ale Weyermann - 2,5kg słód monachijski tym I Weyermann - 1,0kg słód Abbey - 0,3kg słód karmelowy Carabelge - 0,2kg Chmiele: chmiel Brewer's Gold - 30g chmiel Styrian Goldings - 30g Drożdże: drożdże Safbrew S-33 Dodatki inne: Schemat zacierania: Początkowa ilość wody: 15l 64°C - 20' 72°C - 45' 75°C - 5' Wysładzanie i filtracja: Wysładzanie do 23l Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: 5' - 30g Brewer's Gold 45' - 30g Styrian Goldings Fermentacja i rozlew Data początku fermentacji: 22.12.2013 Temperatura fermentacji: 21°C Data rozlewu: 19.01.2014 http://brewlog.zgodowie.org/brew/43 Etykietka: Edytowane 17 Marca 2014 przez Alfi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) Niby-Wit #16 Słowiański Ale Wiosenny warzone 23.02.2014, rozlewane 15.03.2014 Wielkość warki: 26.0 Gęstość początkowa: 10.1°Blg, SG 1.041 Gęstość końcowa: 2.2°Blg, SG 1.009 Alkohol (obj.): 4.5% Attenuation: apparent 78.2%, real 64.1% Objętość końcowa: 24.0 Surowce fermentowalne: słód pilzneński 3,2 kg słód pszeniczny 0,8 kg Chmiele: chmiel Lubelski - 40g chmiel Styrian Goldings - 10g Drożdże: drożdże Fermentis Safbrew S-33 Dodatki inne: kolendra zmiksowana blenderem - 30g świeża skórka z cytryny - 20g Schemat zacierania: Początkowa ilość wody: 14l 62°C - 50' 72°C - 15' 76°C - 5' Wysładzanie i filtracja: Wysładzanie do 9°Blg. Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: 0' - Lubelski 30g 45' - Lubelski 10g 45' - Styrian Goldings 10g 45' - kolendra 30g 45' - skórka cytryny 20g na cichą - granulat Cascade 25g na cichą - świeża skórka z pomarańczy (razem z albedo) 110g Fermentacja i rozlew Data początku fermentacji: 24.02.2014 Temperatura fermentacji: 24°C Data rozlewu: 15.03.2014 Nagazowanie: refermentacja w butelkach: nagazowanie wysokie (np. niemieckie pszenice, belgijskie ale) Użyte nagazowanie: Syrop cukrowy 0.5l z 200g cukru. http://brewlog.zgodowie.org/brew/48 Początkowo miałem po prostu zatrzeć zestaw Koelsch z CP i przefermentować go S-33 w górnym zakresie temperatur z powodu braku warunków do fermentacji poniżej temperatury pokojowej. Jednak wiosenna pogoda za oknem w dniu warzenia nastroiła mnie do małej zmiany i zastaw posłużył jako baza do czegoś co nazwałem Słowiański Ale Wiosenny lub Niby-Wit. Nie wiem czy skórka z pomarańczy puściła jakieś barwniki, ale przy rozlewie piwo miało ciepły, pomarańczowy kolor. Zobaczymy czy się utrzyma po leżakowaniu W każdym razie zapowiada się lekkie piwo o letnim aromacie owoców tropikalnych i przyjemnej goryczce. Edytowane 17 Marca 2014 przez Alfi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się