Skocz do zawartości

Browar Domowy "Laba Diena"


Rekomendowane odpowiedzi

Zachęcony przez kolegów z Poznania, jednoczących się ostatnio wokół pewnej, wspólnej inicjatywy postanowiłem też założyć swoje zapiski :)

 

Rok 2012

 

#01-08 - brewkity na różne sposoby

 

Rok 2013

 

09.01. #09 ekstrakt + steeping

14.07. #10 Full Aroma Hops

26.07. #11 Witbier

08.09. #12 Dunkelweizen

06.10. #13 Słodki Stout Waniliowy

03.11. #14 Czerwony Ale Irlandzki

21.12. #15 Belgijskie Pale Ale

 

Rok 2014

 

23.02. #16 Niby-Wit

16.03. #17 Żytnie Ciemne

??.??. #18 Cascadian Dark Ale

??.??. #19 Ekstremalnie Przechmielony Brewkit

 

Wszystkie receptury wrzucam w formacie serwisu Brewlog (http://brewlog.zgodowie.org/), który serdecznie polecam do trzymania receptur!

Edytowane przez Alfi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

FAH #10

 

Polskie Ale

warzone 14.07.2013, rozlewane 25.07.2013

  • Wielkość warki: 20.0
  • Gęstość początkowa: 12.0°Blg, SG 1.049
  • Gęstość końcowa: 1.5°Blg, SG 1.006
  • Alkohol (obj.): 5.8%
  • Attenuation: apparent 87.5%, real 71.7%
  • Objętość końcowa: 19.5

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński - 4,0 kg

Chmiele:

  • chmiel Magnum (szyszka) - 40 g
  • chmiel Lubelski (granulat) - 50 g

Drożdże:

  • drożdże Safale S-04

Dodatki inne:

 

Schemat zacierania:

  • Początkowa ilość wody: 20 l
  • 60°C - 10'
  • 70°C - 45'
  • 75°C - 10'

Wysładzanie i filtracja: woda do wysładzania: 12 l

 

Czas gotowania: 90

Schemat chmielenia:

  • 0' - 40 g Magnum
  • 45' - 40g Lubelski
  • 80' - 10g Lubelski

Fermentacja i rozlew

  • Data początku fermentacji: 15.07.2013
  • Temperatura fermentacji: 26°C
  • Data rozlewu: 25.07.2013

http://brewlog.zgodowie.org/brew/28

 

Etykietka:

#10 FAH

Edytowane przez Alfi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witbier #11

 

Witbier

warzone 26.07.2013, rozlewane 31.07.2013

  • Wielkość warki: 25.0
  • Gęstość początkowa: 12.0°Blg, SG 1.049
  • Gęstość końcowa: 2.0°Blg, SG 1.008
  • Alkohol (obj.): 5.6%
  • Attenuation: apparent 83.3%, real 68.3%
  • Objętość końcowa: 22.0

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński - 2,5 kg
  • płatki pszeniczne - 1,4 kg
  • płatki jęczmienne - 0,4 kg
  • płatki owsiane - 0,3 kg
  • płatki ryżowe - 0,4 kg

Chmiele:

  • chmiel Styrian Goldings (a-kwasy 4,4%, granulat) - 36 g

Drożdże:

  • drożdże Breferm Blanche

Dodatki inne:

  • ziarna kolendry (miażdżone) - 20 g
  • skórka curacao (suszona) - 20 g

Schemat zacierania:

  • Początkowa ilość wody: 12,5 l
  • kleikowanie płatków - 10'
  • 65°C - 100'
  • 72°C - 30'
  • 75°C - 1'

Wysładzanie i filtracja: wysładzanie do 30 l

 

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • 0' - Styrian Goldings 40 g
  • 50' - 20 g curacao
  • 50' - 30 g kolendry

Notatki:

 

Z tych surowców spokojnie można uwarzyć 30l.

Fermentacja i rozlew

  • Data początku fermentacji: 27.07.2013
  • Temperatura fermentacji: 26°C
  • Data rozlewu: 31.07.2013

http://brewlog.zgodowie.org/brew/27

 

Etykietka:

#11 witbier

 

Z tym piwem wiąże się o tyle ciekawa historia, czy raczej nauka na przyszłość, że warzenie zacząłem późnym popołudniem, w trakcie małej imprezy u nas w domu. Dodatkowo w trakcie największych upałów. No i wpłynęło to wszystko na moje zdolności psycho-fizyczne i po chmieleniu zlałem całość z chmielinami, curacao i kolendrą do fermentatora, wystudziłem, zadałem drożdże i zapomniałem. Fakty skojarzyłem dopiero po dwóch dniach, więc zostawiłem wszystko jak było. Przy rozlewie było trochę problemów z powodu kolendry zapychającej kranik (choć z drugiej strony filtrowała chmieliny), trochę wpadło też do butelek. Ale samo piwo w sumie okazało się całkiem pijalne - choć mocno nachmielone i kolendrowe. Mimo wszystko warzeniu nie sprzyja atmosfera domówki i upały :)

Edytowane przez Alfi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dunkelweizen #12

 

Dunkelweizen

warzone 08.09.2013, rozlewane 18.09.2013

  • Wielkość warki: 22.0
  • Gęstość początkowa: 10.5°Blg, SG 1.042
  • Gęstość końcowa: 4.0°Blg, SG 1.016
  • Alkohol (obj.): 3.8%
  • Attenuation: apparent 61.9%, real 50.7%
  • Objętość końcowa: 21.0

Surowce fermentowalne:

  • słód pszeniczny - 2,0 kg
  • słód monachijski tym I - 1,0 kg
  • słód pilzneński - 1,0 kg
  • słód czekoladowy pszeniczny - 0,1 kg

Chmiele:

  • chmiel aromatyczny Lubelski (a-kwasy 3,8%; granulat) - 30 g

Drożdże:

  • drożdże MauriBrew Weiss

Dodatki inne:

 

Schemat zacierania:

  • Początkowa ilość wody: 14 l
  • 44°C - 20'
  • 63°C - 30'
  • 72°C - 30'
  • 75°C - 5'

Wysładzanie i filtracja: wysładzanie do 25l

 

Czas gotowania: 70

Schemat chmielenia:

  • 0' - 15 g Marynka
  • 60' - 15 g Marynka

Fermentacja i rozlew

  • Data początku fermentacji: 09.09.2013
  • Temperatura fermentacji: 24°C
  • Data rozlewu: 18.09.2013

http://brewlog.zgodowie.org/brew/24

 

Etykietka:

#12 dunkelweizen

Edytowane przez Alfi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słodki Stout Waniliowy #13

 

Milk Stout

warzone 06.10.2013, rozlewane 02.11.2013

  • Wielkość warki: 19.5
  • Gęstość początkowa: 14.5°Blg, SG 1.059
  • Gęstość końcowa: 4.5°Blg, SG 1.018
  • Alkohol (obj.): 5.5%
  • Attenuation: apparent 69.0%, real 56.5%
  • Objętość końcowa: 19.0

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński - 3,8 kg
  • słód karmelowy Caraaroma - 0,25 kg
  • słód czekoladowy - 0,40 kg

Chmiele:

  • chmiel Perle (a-kwasy 6,0%, granulat) - 40 g

Drożdże:

  • drożdże Safale S-04

Dodatki inne:

  • laktoza - 0,5 kg
  • laska wanilii (na cichą)

Schemat zacierania:

  • Początkowa ilość wody: 15 l
  • 70°C - dodać słody
  • 64°C - 30'
  • 72°C - 30'
  • 75°C - 5'

Wysładzanie i filtracja: Wysładzanie do 24l

 

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • 0' - 40 g Perle
  • 45' - 0,5 kg laktoza

Notatki:

 

Do fermentacji cichej dodałem rozciętą laskę wanilii oraz 0,5l przefiltrowanego wywaru ze 100g jęczmienia palonego (gotowany 30 minut).

Fermentacja i rozlew

  • Data początku fermentacji: 07.10.2013
  • Temperatura fermentacji: 24°C
  • Data rozlewu: 02.11.2013

http://brewlog.zgodowie.org/brew/25

 

Etykietka:

#13 sweet vanilla stout

Edytowane przez Alfi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czerwony Ale Irlandzki #14

 

Irish Red Ale

warzone 03.11.2013, rozlewane 21.11.2013

  • Wielkość warki: 20.5
  • Gęstość początkowa: 12.7°Blg, SG 1.052
  • Gęstość końcowa: 4.3°Blg, SG 1.017
  • Alkohol (obj.): 4.6%
  • Attenuation: apparent 66.1%, real 54.2%
  • Objętość końcowa: 20.0

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński - 4,0 kg
  • słód Carared - 0,25 kg
  • słód Caraamber - 0,25 kg
  • palone ziarna jęczmienia - 0,06 kg

Chmiele:

  • chmiel Marynka (a-kwasy 8,5%, granulat) - 20 g
  • chmiel Lubelski (a-kwasy 3,8%, granulat) - 20 g

Drożdże:

  • drożdże MauriBrew Ale 514

Dodatki inne:

 

Schemat zacierania:

  • Początkowa ilość wody: 14 l
  • 70°C - dodać słody
  • 65°C - 30'
  • 72°C - 20'
  • 75°C - 5'

Wysładzanie i filtracja: wysładzanie do 25l

 

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • 0' - 20 g Marynka
  • 50' - 20 g Lubelski

Notatki:

 

Zestaw z homebrewing.pl

Fermentacja i rozlew

  • Data początku fermentacji: 05.11.2013
  • Temperatura fermentacji: 22°C
  • Data rozlewu: 21.11.2013

http://brewlog.zgodowie.org/brew/26

 

Etykietka:

#14 IRA

Edytowane przez Alfi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Belgijskie Pale Ale #15

 

Belgian Pale Ale

warzone 21.12.2013, rozlewane 19.01.2014

  • Wielkość warki: 19.0
  • Gęstość początkowa: 13.5°Blg, SG 1.055
  • Gęstość końcowa: 3.2°Blg, SG 1.013
  • Alkohol (obj.): 5.7%
  • Attenuation: apparent 76.3%, real 62.5%
  • Objętość końcowa: 18.0

Surowce fermentowalne:

  • słód pale Ale Weyermann - 2,5kg
  • słód monachijski tym I Weyermann - 1,0kg
  • słód Abbey - 0,3kg
  • słód karmelowy Carabelge - 0,2kg

Chmiele:

  • chmiel Brewer's Gold - 30g
  • chmiel Styrian Goldings - 30g

Drożdże:

  • drożdże Safbrew S-33

Dodatki inne:

 

Schemat zacierania:

  • Początkowa ilość wody: 15l
  • 64°C - 20'
  • 72°C - 45'
  • 75°C - 5'

Wysładzanie i filtracja: Wysładzanie do 23l

 

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • 5' - 30g Brewer's Gold
  • 45' - 30g Styrian Goldings

Fermentacja i rozlew

  • Data początku fermentacji: 22.12.2013
  • Temperatura fermentacji: 21°C
  • Data rozlewu: 19.01.2014

http://brewlog.zgodowie.org/brew/43

 

 

Etykietka:

#15 BPA comic horizontal

Edytowane przez Alfi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Niby-Wit #16

 

Słowiański Ale Wiosenny

warzone 23.02.2014, rozlewane 15.03.2014

  • Wielkość warki: 26.0
  • Gęstość początkowa: 10.1°Blg, SG 1.041
  • Gęstość końcowa: 2.2°Blg, SG 1.009
  • Alkohol (obj.): 4.5%
  • Attenuation: apparent 78.2%, real 64.1%
  • Objętość końcowa: 24.0

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński 3,2 kg
  • słód pszeniczny 0,8 kg

Chmiele:

  • chmiel Lubelski - 40g
  • chmiel Styrian Goldings - 10g

Drożdże:

  • drożdże Fermentis Safbrew S-33

Dodatki inne:

  • kolendra zmiksowana blenderem - 30g
  • świeża skórka z cytryny - 20g

Schemat zacierania:

  • Początkowa ilość wody: 14l
  • 62°C - 50'
  • 72°C - 15'
  • 76°C - 5'

Wysładzanie i filtracja: Wysładzanie do 9°Blg.

 

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • 0' - Lubelski 30g
  • 45' - Lubelski 10g
  • 45' - Styrian Goldings 10g
  • 45' - kolendra 30g
  • 45' - skórka cytryny 20g
  • na cichą - granulat Cascade 25g
  • na cichą - świeża skórka z pomarańczy (razem z albedo) 110g

Fermentacja i rozlew

  • Data początku fermentacji: 24.02.2014
  • Temperatura fermentacji: 24°C
  • Data rozlewu: 15.03.2014
  • Nagazowanie: refermentacja w butelkach: nagazowanie wysokie (np. niemieckie pszenice, belgijskie ale)
  • Użyte nagazowanie: Syrop cukrowy 0.5l z 200g cukru.

http://brewlog.zgodowie.org/brew/48

 

Początkowo miałem po prostu zatrzeć zestaw Koelsch z CP i przefermentować go S-33 w górnym zakresie temperatur z powodu braku warunków do fermentacji poniżej temperatury pokojowej. Jednak wiosenna pogoda za oknem w dniu warzenia nastroiła mnie do małej zmiany i zastaw posłużył jako baza do czegoś co nazwałem Słowiański Ale Wiosenny lub Niby-Wit.

Nie wiem czy skórka z pomarańczy puściła jakieś barwniki, ale przy rozlewie piwo miało ciepły, pomarańczowy kolor. Zobaczymy czy się utrzyma po leżakowaniu :) W każdym razie zapowiada się lekkie piwo o letnim aromacie owoców tropikalnych i przyjemnej goryczce.

Edytowane przez Alfi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.