b.dawid Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) Boszzz jak ja dawno nic nie zapisywałem sprawdźmy zatem jak działa nowy ficzer bananowy matołek.bsmx Bananowy Matołek Weizenbock Parametry: Początkowe blg: 18.1* (OG 1.073) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 8.3% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3.5kg Pszeniczny - (3 EBC, 46.1%) 1kg Monachijski typ II - (16 EBC, 13.2%) 1kg Pilzneński - Optima (3.5 EBC, 13.2%) 1kg Wiedeński - (7 EBC, 13.2%) 0.5kg Melanoiden Malt - (39.4 EBC, 6.6%) 0.2kg Pszeniczny barwiący - (800 EBC, 2.6%) 0.4kg Molasses - (300 EBC, 5.3%) 20g Marynka 10.5AA (14.7IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Chinook 11AA (11.6IBU) granulat - Gotowanie 60min Mangrove Jack's Bavarian Wheat Yeast M20 2014-08-23 Zacieranie: Saccharification (Podgrzewanie 2min) 62°C 40min Saccharification (Podgrzewanie 2min) 72°C 20min Mash Out (Podgrzewanie 10min) 76°C 10min Notatki: Edytowane 11 Marca 2015 przez b.dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Wszystkich ubiegłorocznych warek nie będę wrzucał IIPA.bsmx Bitewna IIPA Imperial IPA Parametry: Początkowe blg: 20.2* (OG 1.082) Końcowe blg: 5.2* (FG 1.02) Alkohol objętościowo: 8.1% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 7.2kg Pale Ale - (6 EBC, 81.8%) 0.9kg Monachijski typ II - (16 EBC, 10.2%) 0.5kg Pszeniczny (Optima) md - Optima (4 EBC, 5.7%) 0.2kg Biscuit Malt - (45.3 EBC, 2.3%) 30g Iunga 10AA (22.6IBU) granulat - Pierwsza brzeczka 60min 20g Iunga 10AA (13.7IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Chinook 13AA (20.5IBU) granulat - Gotowanie 30min 30g Galaxy 14AA (22.1IBU) granulat - Gotowanie 30min 40g Cascade 5.5AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min 30g Galaxy 14AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min 30g Chinook 13AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min 10g Citra 12AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min 40g Cascade 5.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 30g Galaxy 14AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 30g Chinook 13AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 10g Citra 12AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni DCL/Fermentis Safale American US-05 2014-09-22 Zacieranie: Zasyp (Infuzja 2min) 64°C 75min Dodano 23l wody 71°C Mash Out (Podgrzewanie 10min) 76°C 15min Notatki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 (edytowane) Cholerka, notoryczny brak czasu, na pisanie i warzenie czas uzupełniać zapiski choć jest ich jak na przysłowie lekarstwo. Zaczynamy od początku b.r. MIŚ - starter dwustopniowy(1L->2L), czas fermentacji niestety nie pamiętam. Miś.bsmx MIŚ Imperial Stout Parametry: Początkowe blg: 20.6* (OG 1.084) Końcowe blg: 4.2* (FG 1.016) Alkohol objętościowo: 8.9% Objętość: 24l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Pale Ale - (5.5 EBC, 51.8%) 1kg Monachijski - Optima (16.5 EBC, 10.4%) 1kg Płatki owsiane - (2 EBC, 10.4%) 1kg Wiedeński - (7 EBC, 10.4%) 0.5kg Caraaroma - Wyermann (256.1 EBC, 5.2%) 0.5kg Carafa II Special - Weyermann (811.6 EBC, 5.2%) 0.2kg Jęczmień prażony - (1000 EBC, 2.1%) 0.45kg Melasa trzcinowa Abram Lyle and Sons - Abram Lyle and Sons (157.6 EBC, 4.7%) 50g Iunga 10AA (39.9IBU) granulat - Pierwsza brzeczka 60min 50g Iunga 10AA (27.9IBU) granulat - Gotowanie 30min 50g East Kent Goldings (EKG) 5AA (3.6IBU) granulat - Gotowanie 5min 50g Iunga 10AA (7.2IBU) granulat - Gotowanie 5min Fermentum Mobile Irlandzkie Ciemności FM13 2015-01-21 Zacieranie: (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C Notatki: Edytowane 5 Czerwca 2015 przez b.dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Kolejna warka to blondynka. Pierwsze podejście do stylu, drożdże namnażane na starterze także dwustopniowym. start fermentacji 18°C, koniec fermentacji 21°C Wyszło dość ładnie, I miejsce w swojej kategorii na WKPD, a że sierotka ze mnie to i przespałem Wrocław i nie wysłałem tam siwa.bsmx BBA Belgian Blond Ale Parametry: Początkowe blg: 15.8* (OG 1.063) Końcowe blg: 1.3* (FG 1.005) Alkohol objętościowo: 7.6% Objętość: 24l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 4.5kg Pilzneński - Optima (3.5 EBC, 78.9%) 0.5kg Cara-Pils/Dextrine - (3.9 EBC, 8.8%) 0.5kg Monachijski - Optima (16.5 EBC, 8.8%) 0.2kg Syrop kandyzowany - (0 EBC, 3.5%) 10g East Kent Goldings (EKG) 5AA (3.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 50g East Kent Goldings (EKG) 5AA (11IBU) granulat - Gotowanie 18min Fermentum Mobile Klasztorna medytacja FM25 2015-02-23 Zacieranie: Zasyp (Infuzja 2min) 64°C 30min Dodano 20l wody 69°C Scukrzająca (Podgrzewanie 10min) 72°C 30min wygrzew (Podgrzewanie 5min) 75°C 10min Notatki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 W ramach lokalnej inicjatywy APA SH popełniłem swoją wersję projektowej APA z użyciem Pacific Gem, warki wyszły różne, dosłownie. Mieliśmy wszyscy wstrzelić się w środek ram stylu, natomiast chmiel miał być tak użyty żeby sprawdzić jego walory dodawane w "najpopularniejszych" krokach. Prowodyr i koordynator wybrał nam zasyp natomiast przerwy chmielowe sobie wybrałem sam - 60' 30' 15' i zamiast 0' to krótkie chmielenie na zimno(4dni). Wyszło w miarę pijalne, ale jak zwykle wyłazi brak czasu i możliwości dopilnowania warki , aromat nie powala jak na tę ilość chmielu. Sam chmiel mimo że goryczkowy daje delikatnie żywiczne aromaty, a że sensoryk -d..a ze mnie to nie nazwę nic więcej APA.bsmx APA - eksperymenty American Pale Ale Parametry: Początkowe blg: 11.9* (OG 1.047) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 4.8% Objętość: 22l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 4.5kg Pale Ale - (5.4 EBC, 88.2%) 0.3kg Caraaroma - Wyermann (300 EBC, 5.9%) 0.3kg Pszeniczny - (3 EBC, 5.9%) 20g Pacific Gem 15.3AA (23.6IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Pacific Gem 15AA (17.8IBU) granulat - Gotowanie 30min 70g Pacific Gem 15AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min 50g Pacific Gem 15AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni 1tsp Irish Moss - Gotowanie 10 minut DCL/Fermentis Safale American US-05 2015-03-16 Zacieranie: (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C Notatki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Wracam do remontów warzelni i garaży gdzieś tam pod gruzami mam notatki z ostatniej popełnionej warki(saison), jak się dogrzebie to wrzucę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 19 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 (edytowane) Test mobilki Edytowane 19 Września 2018 przez b.dawid Błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się