zbylon Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Obolon Białe to ostatnimi czasy moje ulubione piwko ze sklepu Chyba sam spróbuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 13 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Dziś po 11 dniach poszło do butelek. Odfermentowało do ok. 2.5 °Blg i stwiedziłem że cichą sobie daruje. Jest dosyć mętne i chyba takie powinno być, w smaku też dosyć ciekawe - jak dojdzie gaz powinno być niezłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Podeprę się autorytetem Randy Moshera: on twierdzi że w swoich Witbierach używał skórkę praktycznie kazdego cytrusa z dobrym skutkiem, POZA tą suszoną curasao, która daje przykry goryczkowy efekt. Nie wiem czy w tym wypadku można porównać saisona i witbiera, ale w saisonie który wygrał konkurs w Żywcu w swojej kategorii użyłam curacao z BA i oto cytat z metryczki Jury uwiedzione pomarańczą! ... więc dalej będę bronić curacao Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 (edytowane) Po czterech dniach od zabutelkowania nie wytrzymałem i musiałem spróbować, nagazowalo się już dosyć fajnie i stwiedzam, że smakuje mi w najwyższym stopniu przymiotnika czyli zaje iście. Dzięki wszystkim za pomoc. Edytowane 17 Lipca 2009 przez keda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 No to już chyba wiem jakie następne robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekWG Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 ja przy swoim pierwszym Witbierze zrobiłem chyba bład z przyprawami a mianowicie dałem za wczesnie: 20g świeżej skórki pomarańczowej - 20 minut 15g kolendry - 15 minut 15g curaçao - 15 minut bo jakoś nie czuć tych aromatów. Piwo jest lekkie pijalne ale aromatów nie czuć. Chyba sie wygotowały Ale przynajmniej jest co poprawiać na przyszłe lato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Po pierwsze ze za wcześnie , po drugie za mało kolendry tylko bym więcej nie dawał. U mnie przy takiej ilości na 20 kilka litrów jest aż za mocno wyczuwalna. Ja dawałem 70g skórek świeżych na 10 i 3 minuty ( po 35 gramów ) , ale do tego doszło jeszcze 30 g chinooka. Następnym razem dam około 100g skórek i 10g kolendry i Citra zamiast chinooka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się