Bzdzionek Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Straci ale juz w momencie kiedy olejki eteryczne rozpuszcza sie w piwie, dlatego zelatyne dodajesz po tych 5 dniach od wrzucenia chmieli. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Stoi u mnie na burzliwej Ciemne Lekkie z ekstraktów, które chmieliłem Lubelskim 25g 50' i 20g 10'. Jednak były to szyszki, a w przepisie proporcje były na granulat i teraz zastanawiam się czy mogę dorzucić ze 30-40g chmielu na zimno do burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Jak coś to na cichą, nie burzliwą.. Na burzliwej drożdże wypierdzą część aromatu. nieekonomiczne i efektywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 No właśnie nie mam drugiego fermentora,ani co najmniej 20 litrowego gara żeby chwilowo przelać brzeczke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Nie musisz przelewać, tylko poczekaj tydzień burzliwej drożdże przestaną pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Czyli jak przez parę dni Blg się będzie utrzymywać to mogę dorzucić chmiel? Ile czasu ma trwać to chmielenie, 3 dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Będziesz tak przez parę dni sprawdzał to coś jeszcze załapiesz, poczekaj tydzień-10dni, wsyp chmielu. chmielenie z 4-5dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 OK. Tak jak pisałem wcześniej ok 40g starczy do ciemnego lekkiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Wrzuc calosc od razu na 5 dni przed butelkowaniem. Uwazm, ze nie ma sensu dzielic na 3 dniowe porcje, przerabialem juz ta metode i obecnie wrzucam calosc na 5 dni Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka potwierdzam , wielokrotnie testowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 a powiedzcie czy można z tym filrowaniem przesadzić? tzn jak np zastosuje gąbkę filtracyjną w rajstopie to czy np nie odfiltruje drożdży potrzebnych do refermetacji?? i co z filtrami do ekspresów przelewowych? takich papierowych? wsadzić np 3 jeden w drugi i lać? można ew wymienić po kilku litrach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Rajstopa się sprawdza bez żadnych dodatków. I nie odfiltrujesz w ten sposób drożdży Są to zbyt małe komórki. Moim zdaniem filtry się zapchają , ale nie stosowałem. Rajstopę wiążesz na końcu tak żeby został jakby woreczek na chmiel który się tam w niej zbiera ( czyli od końca wężyka jeszcze kilka cm rajstopy musisz mieć ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 A jak się chmieli na zimno (50g/21l 7dni) na aromat rzecz jasna, to z tego co wiem aromat jednak znika z czasem, i właśnie z jakim czasem? czy po miesiącu w butelkach będzie go w ogóle czuć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Około 3 miesiące, ale chyba im mniej było chmielone tym krócej. Fenris 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Może tutaj się podłączę.... Ostatnio po raz kolejny chmieliłem na zimno granulatem i przed rozlewem, 5 dni po wsypaniu granulatu do fermentora, ku mojemu zdziwieniu, na powierzchni pływały takie niby rozmokłe szyszeczki... pierwszy raz coś takiego zauważyłem przy granulacie (zwykle zamieniało się to w błotko które opadało na dno). Mowa o: CHMIEL AHTANUM 50 g granulat - zbiór 2014 (zakupiony w PIWOWIN). Czyżby źle zrobiony granulat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpyrkosz Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Ostatnio miałem taki sam problem (chmieliłem lubelskim i większość pływała po powierzchni) i skonsultowałem to z bardziej doświadczonymi piwowarami i podobno nie ma zasady jak ten chmiel się zachowuje po wsypaniu na cichą. Ale może niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Mam 2 pytania co do chmielenia na zimno: 1. Czy czegoś dziwnego można się spodziewać chmieląc kilkoma rodzajami chmielu na raz? 2. Jak ma się wrzucenie płatków dębowych do chmielenia na zimno? Czy drewno nie absorbuje olejków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Ad1. Że będziesz miał aromat ogólno-chmielowy a nie wynikający z konkretnej odmiany. Hieronymus w swojej książce zaleca dawać góra 2-3 odmiany. Z drugiej strony czytałem ostatio w BYO pomysły na piwo o dominującej nucie ktoregoś z głównych olejków. Wtedy należałoby użyć kilku odmian, które zaweriają duże ilości danego olejku (np myrcenu) - użycie kilku odmian spowoduje "rozwodnienie" efektów innych aromatów specyficznych dla danych odmian. Pan Łyżwa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się