Dario Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) No to ja też zacznę opisywać swoje przygody z warzeniem. Na koncie mam na razie 11 warek. Będę wrzucał zapiski z poprzednich i nowych warek. Swoje przygody opisuję też ku pamięci (mojej ) pod adresem: http://hoplabs.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?1 Edytowane 28 Lutego 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Pierwszym piwem zrobionym przeze mnie był brewkit zakupiony w Browamatorze Brewmaker IPA DE LUXE. Kolejne, i jednocześnie pierwsze moje piwo z zacieraniem. Zestaw z Browamatora na 10l piwa: 2,6kg Pale Ale 200g Carapils 200g Carared Chmiele: El Dorado, Palisade, Citra, Cascade Drożdże: Safale US-05 Zacieranie i chmielenie według receptury dodanej do zestawu. 64-66°C - 60 min Wyszło 9,2l piwa 14,8Blg. IBU wyliczone przez Brewtarget ok 82 IBU i to była główna wada tego piwa, było niestety przechmielone. Edytowane 28 Lutego 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Kolejne piwo to również zestaw, tym razem z Piwodzieja. Zestaw na 20l Bittera 11 Blg. Jako że garnek mój mieścił tylko 18,5l (po brzegi) to postanowiłem zrobić warkę 15l, trochę mocniejszą w stylu Extra Special Bitter. W zestawie było: Chateau Pale Ale 3,6kg Chateau Cara Blond 0,6kg Chmiele: Challenger, Fuggles, East Kent Goldings Drożdże: Safale S-04 Zacieranie: 53°C - 15 min 66-67°C - 90 min 72°C - 10 min 78°C - wygrzew 18l brzeczki do gotowania Chmielenie: Challenger 20g - 60 min East Kent Goldings 20g - 60 min East Kent Goldings 20g- 15 min Fuggles 10g -15 min Fuggles 10g - 3 min East Kent Goldings 10g - 3 min Na cichą: 36g East Kent Godings i 30g Fuggles Hmmm, co do tego piwa to nie ma się co rozpisywać. Totalna porażka. Nie było może jakiejś infekcji, tylko raczej przesadziłem z chmielami. Ale człowiek uczy się na błędach. Jakie wnioski można wyciągnąć z tego warzenia? Ano takie, że nadmiar angielskich chmieli w piwie, również na cichą nie jest wskazany. Piwo miało wyraźne ziołowe posmaki i zapachy, jakiś bardzo ziołowy zapach i nieprzyjemna, ściągająca goryczka. No ale jakoś się z nim uporałem, nie wylewałem, chociaż nie powiem żebym pił je z przyjemnością Dobrze, że nie zrobiłem go dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Warka 4 Lekka wersja amerykańskiego Pale Ale tym razem według własnej receptury. Zasyp: Pale Ale Strzegom - 3kg Pszeniczny Jasny Weyermann 3-5 EBC - 170g Carahell 20-30 EBC - 200g Carahell 3-5 EBC - 60g Zacieranie: 63-66°C - 90 min 78°C - wygrzew Chmielenie: Zeus/Columbus 5g - 60 min Centennial 5g - 60 min Centennial 7,5g - 15 min Citra 7g - 15 min Simcoe 7g - 15 min Piwko lekkie, pijalne i aromatyczne. Zyskiwało w czasie, niestety jak się o tym przekonałem to już zostały resztki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Kolejna AIPA to tym razem próba uwarzenia piwa według zwycięskiej receptury Czesława Dziełaka z I Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Piwo zostało uwarzone w Browarze Ciechan pod nazwą Grand Prix. Surowce: Pilzneński Weyermann - 3kg Pszeniczny jasny Weyermann - 400g Monachijski Strzegom - 260g Cara Gold - 110g Drożdże: gęstwa z US-05 Chmielenie wrzucę później, bo nie pamiętam dokładnie. Sporo chmielu poszło na cichą i to było czuć, ale z efektu nie do końca byłem zadowolony głównie z powodu zbyt zalegającej goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) #6 Hefeweizen Moje pierwsze piwo pszeniczne robione na słynnych Wyeast 3068 Weihenstephan Weizenczyli popularnych stefanach. Zasyp: Pilzneński Castle Malting - 2kg Pszeniczny jasny Strzegom - 2kg Zacieranie: 44-45°C - 15 min 55°C - 15 min 62°C - 40 min 72°C - 30 min 78°C - wygrzew Po wysładzaniu uzyskałem 19l brzeczki o gęstości 10,5°Blg. Chmielenie: Marynka 13g - 60 min Do fermentora trafiło 18,5l o gęstości 12°Blg. Fermentacja burzliwa 16 dni w temperaturze 18-23°C. Podczas fermentacji wydzielał się bardzo ciekawy aromat banana, tak charakterystyczny dla weizenów. Odfermentowało do 3,59°Blg. Zawartość alkoholu 4,34%. Rozlano do 34 butelek 0,5l i 3 butelek 0,33l. Piwko niezłe, może trochę za bardo bananowe, goździk raczej znikomy. Edytowane 28 Lutego 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się