Skocz do zawartości

Hop Labs


Rekomendowane odpowiedzi

No to ja też zacznę opisywać swoje przygody z warzeniem. Na koncie mam na razie 11 warek. Będę wrzucał zapiski z poprzednich i nowych warek. :beer:

 

Swoje przygody opisuję też ku pamięci (mojej ;) ) pod adresem:

 

http://hoplabs.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?1

Edytowane przez Dario
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszym piwem zrobionym przeze mnie był brewkit zakupiony w Browamatorze Brewmaker IPA DE LUXE.

 

Kolejne, i jednocześnie pierwsze moje piwo z zacieraniem. Zestaw z Browamatora na 10l piwa:

 

2,6kg Pale Ale

200g Carapils

200g Carared

Chmiele:

El Dorado, Palisade, Citra, Cascade

Drożdże: Safale US-05

Zacieranie i chmielenie według receptury dodanej do zestawu.

64-66°C - 60 min

 

 

Wyszło 9,2l piwa 14,8Blg. IBU wyliczone przez Brewtarget ok 82 IBU i to była główna wada tego piwa, było niestety przechmielone.

Edytowane przez Dario
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejne piwo to również zestaw, tym razem z Piwodzieja. Zestaw na 20l Bittera 11 Blg. Jako że garnek mój mieścił tylko 18,5l (po brzegi) to postanowiłem zrobić warkę 15l, trochę mocniejszą w stylu Extra Special Bitter. W zestawie było:

Chateau Pale Ale 3,6kg

Chateau Cara Blond 0,6kg

Chmiele: Challenger, Fuggles, East Kent Goldings

Drożdże: Safale S-04

Zacieranie:

53°C - 15 min

66-67°C - 90 min

72°C - 10 min

78°C - wygrzew

18l brzeczki do gotowania

Chmielenie:

Challenger 20g - 60 min

East Kent Goldings 20g - 60 min

East Kent Goldings 20g- 15 min

Fuggles 10g -15 min

Fuggles 10g - 3 min

East Kent Goldings 10g - 3 min

Na cichą: 36g East Kent Godings i 30g Fuggles

Hmmm, co do tego piwa to nie ma się co rozpisywać. Totalna porażka. Nie było może jakiejś infekcji, tylko raczej przesadziłem z chmielami. Ale człowiek uczy się na błędach. Jakie wnioski można wyciągnąć z tego warzenia? Ano takie, że nadmiar angielskich chmieli w piwie, również na cichą nie jest wskazany. Piwo miało wyraźne ziołowe posmaki i zapachy, jakiś bardzo ziołowy zapach i nieprzyjemna, ściągająca goryczka. No ale jakoś się z nim uporałem, nie wylewałem, chociaż nie powiem żebym pił je z przyjemnością :) Dobrze, że nie zrobiłem go dużo :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 4

Lekka wersja amerykańskiego Pale Ale tym razem według własnej receptury.

Zasyp:

Pale Ale Strzegom - 3kg

Pszeniczny Jasny Weyermann 3-5 EBC - 170g

Carahell 20-30 EBC - 200g

Carahell 3-5 EBC - 60g

Zacieranie:

63-66°C - 90 min

78°C - wygrzew

Chmielenie:

Zeus/Columbus 5g - 60 min

Centennial 5g - 60 min

Centennial 7,5g - 15 min

Citra 7g - 15 min

Simcoe 7g - 15 min

 

Piwko lekkie, pijalne i aromatyczne. Zyskiwało w czasie, niestety jak się o tym przekonałem to już zostały resztki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna AIPA to tym razem próba uwarzenia piwa według zwycięskiej receptury Czesława Dziełaka z I Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Piwo zostało uwarzone w Browarze Ciechan pod nazwą Grand Prix.

Surowce:

Pilzneński Weyermann - 3kg

Pszeniczny jasny Weyermann - 400g

Monachijski Strzegom - 260g

Cara Gold - 110g

Drożdże: gęstwa z US-05

 

Chmielenie wrzucę później, bo nie pamiętam dokładnie. Sporo chmielu poszło na cichą i to było czuć, ale z efektu nie do końca byłem zadowolony głównie z powodu zbyt zalegającej goryczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#6 Hefeweizen

Moje pierwsze piwo pszeniczne robione na słynnych Wyeast 3068 Weihenstephan Weizenczyli popularnych stefanach.

Zasyp:

Pilzneński Castle Malting - 2kg

Pszeniczny jasny Strzegom - 2kg

Zacieranie:

44-45°C - 15 min

55°C - 15 min

62°C - 40 min

72°C - 30 min

78°C - wygrzew

Po wysładzaniu uzyskałem 19l brzeczki o gęstości 10,5°Blg.

Chmielenie:

Marynka 13g - 60 min

Do fermentora trafiło 18,5l o gęstości 12°Blg.

Fermentacja burzliwa 16 dni w temperaturze 18-23°C. Podczas fermentacji wydzielał się bardzo ciekawy aromat banana, tak charakterystyczny dla weizenów. Odfermentowało do 3,59°Blg. Zawartość alkoholu 4,34%.

Rozlano do 34 butelek 0,5l i 3 butelek 0,33l.

Piwko niezłe, może trochę za bardo bananowe, goździk raczej znikomy.

Edytowane przez Dario
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.