Forest Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Witam planuję w tym tygodniu uwarzyć cydr. Ale nie wiem czy zrobić na samym soku jabłkowym czy może dodać soku z gruszek lub pomarańczy albo grapefruitowy, a może wręcz dodać chmielu na smak np miodowy cytrusowy lub inny ?? Co wy o takim pomyśle myślicie czy ktoś z was eksperymentował z cydrem w taki sposób a może dodawaliście coś jeszcze innego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 http://www.piwo.org/topic/5438-przepis-na-cydra/page__st__220 popatrz sobie w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Przeglądając tematy często natrafiałem na informacje o częściowym "zasypie" z gruszek (a przeważnie była to Słoneczna Tłocznia: 75% jabłko, 25% gruszka albo coś zbliżonego). Grejfrutowego chyba bym nie dodawał - może wyjść kwasior jakiś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Robię cydr od kilkunastu lat, próbowałem chmielić na zimno, dodawałem nalew z mięty, wanilię ...itd, golas z dodatkim stevi, najbardziej mi smakuje. Warunkiem dobrego cydru jest przerobienie późno jesiennych jabłek i użycie dedykowanych do cydru drożdży. Na temat przerobienia soku......mam jedno zdanie, chyba wiadomo jakie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi