Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam planuję w tym tygodniu uwarzyć cydr. Ale nie wiem czy zrobić na samym soku jabłkowym czy może dodać soku z gruszek lub pomarańczy albo grapefruitowy, a może wręcz dodać chmielu na smak np miodowy cytrusowy lub inny ??

 

 

Co wy o takim pomyśle myślicie czy ktoś z was eksperymentował z cydrem w taki sposób a może dodawaliście coś jeszcze innego??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeglądając tematy często natrafiałem na informacje o częściowym "zasypie" z gruszek (a przeważnie była to Słoneczna Tłocznia: 75% jabłko, 25% gruszka albo coś zbliżonego).

 

Grejfrutowego chyba bym nie dodawał - może wyjść kwasior jakiś :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robię cydr od kilkunastu lat, próbowałem chmielić na zimno, dodawałem nalew z mięty, wanilię ...itd, golas z dodatkim stevi, najbardziej mi smakuje. Warunkiem dobrego cydru jest przerobienie późno jesiennych jabłek i użycie dedykowanych do cydru drożdży. Na temat przerobienia soku......mam jedno zdanie, chyba wiadomo jakie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.