milkmaster Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 (edytowane) Cześć, Szykuję się do nastawienia dwóch warek, jedna po drugiej, z wykorzystaniem drugi raz gęstwy - drożdże T-58. Poniżej mój plan. Wprowadziłem kilka zmian do przepisów z wiki.piwo w zw. z dostępnością dla mnie surowców ale nie jestem pewien czy nie popełniłem jakiś oczywistych/karygodnych błędów, które wyrzucą piwa zbyt daleko poza styl bądź w ogóle uczynią je niepijalnymi lub coś innego złego się stanie. Będę wdzięczny za rzucenie okiem bardziej doświadczonym i sugestie 1) Witbier Sugerowałem się tym przepisem: http://www.wiki.piwo..._Wypych_(coder) Informacje o recepturze Zakładane BLG: ok. 12,5 brzeczka nastawna: ok. 22 l Zasyp słód pilzneński 2,2kg słód biscuit 0,1kg słód pszeniczny 0,7kg płatki pszenne błyskawiczne 2,0kg płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg Cukier stołowy 250g Skórka pomarańczy, świeżo starta 135g Kolendra indyjska 15g Kminek, rozgnieciony - 0.5g Chmielenie 15g Hallertau Mittelfruh (granulat) 4,8% + cukier - 90' 15g Hallertau Mittelfruh (granulat) 4,8% + kminek - 15' połowa kolendry i pomarańczy + łyżka mąki - 10' połowa kolendry i pomarańczy - 3' 2) Dubbel Sugerowałem się tym przepisem: http://www.wiki.piwo...ender_(2artur2) Informacje o recepturze Zakładane BLG: ok 17 brzeczka nastawna: ok 21 l Zasyp słód pale ale 3kg słód wiedeński 1kg słód pilzneński 0,3kg słód Biscuit 0,4kg słód Special B 0,5kg słód pszeniczny 0,3kg cukier trzcinowy - 0,5kg Rodzynki - 0,1kg Suszone figi - 0,2kg Chmielenie 20g Marynki (granulat) - 60' 20g Marynki (granulat) - 15' rodzynki i figi - 10' Edytowane 4 Marca 2014 przez milkmaster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Jeżeli chodzi o wita: - zasyp 5 kg + cukier da większy ekstrakt początkowy niż 12,5°Blg - po co ten cukier? - przy swoim pierwszym wicie odpuść sobie eksperymenty z dodawaniem mąki podczas gotowania - jak dla mnie za dużo kolendry, ale to zależy od tego jaką kolendrę się ma i jak kto lubi. - na Twoim miejscu kleikowałbym płatki. Co do dubbla to poczytaj sobie blog Dori: http://blog.homebrewing.pl/?p=230 http://blog.homebrewing.pl/?p=238 http://blog.homebrewing.pl/?p=211 http://blog.homebrewing.pl/?p=156 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Ziamiast płatków owsianych do witbiera proponowałbym owies niesłodowany, który bez problemu dostaniesz na targu (ułatwi filtrację). Zmieniłbym też drożdże, popytaj się, może ktoś w okolicy ma dedykowane płynne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milkmaster Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 dzięki za odp. olo333 - - zasyp w witbier to jest tu nawet nie 5 a 5,5 kg + cukier - taki był w przepisie, mogę odjąć trochę płatków - po co cukier? - nie wiem - był w przepisie, też mogę z niego zrezygnować - ok, odpuszczam mąkę - kolendry jeszcze nie mam ale przeanalizuję ją jeszcze - płatki błyskawiczne kleikować? - dzięki za namiar na ten fajny blog St. Anger - poszukam owsa - drożdży płynnych się jeszcze boje używać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 - płatki błyskawiczne kleikować? Ja dla pewności wolę to zawsze zrobić. Zwykle po prostu zalewam je wrzątkiem w lodówce turystycznej na jakieś 2 godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Robiłem ostatnio takie combo (witbier + dubbel). Receptura witbiera była bardzo podobna i według mnie nawet taka ilość skórki jest niewystarczająca, chyba że trafiłem na jakieś lewe pomarańcze, które swego czasu w marketach były tańsze niż jabłka. W każdym razie dałem ze 140g skórki, dodając trochę grejpfrutowej i aromat mnie rozczarował. Następnym razem będę próbował z curacao i może innymi suszonymi, poza tym dorzucenie skórek na cichą też może być rozwiązaniem. Oprócz tego mimo, że dubbel jeszcze refermentuje, żałuję już że nie zainwestowałem/poszukałem dobrze gęstwy do jakichś belgów (robiłem na S-33). Imo nie ma co się bać, a w przypadku takiego dubbla jest po co ryzykować. Edytowane 5 Marca 2014 przez fazzou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się