SychMieszko Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) Witam wszystkich kolegów piwowarów. Dziś zaczynam swoje pierwsze zapiski i od razu startuje z: Warka #1: American India Pale Ale Temat trochę zaległy bo piwo uwarzyłem na początku roku. Okazało się, że AIPA to jednak nie taki prosty temat jak na początek, ale jakoś to poszło. Głownie problem miałem z zlewaniem piwa do fermentora ponieważ popełniłem błąd przy whirpoolu i zrobiłem go przed chłodzeniem i przenoszeniem gara do chłodzenia w wyniku czego chmieliny nie uformowały się w stożek (a raczej rozsypały się podczas przenoszenia). Chmielu było sporo więc na dnie pozostał chmielowy szlam i straciłem sporo piwa Filtracja natomiast poszła świetnie, nie miałem żadnych problemów. Schłodziłem je do temp ok 25C dosc szybko bo w nieco ponad 30min (btw. nie posiadam chłodniccy zanurzeniowej i wanna z zimna woda śniegiem i lodem to świetny zamiennik, niestety zależny od czynników atmosferycznych) Drożdże ruszyły dość późno (dopiero po ok 48h, być może miały trochę za zimno: na początku 17C, później przeniosłem fermentor w okolice kaloryfera i fermentacja bużliwa przebiegała juz w temp. 19-20C. Piana była bardzo niska co zdziwiło, ponieważ w większości informacji o US-05 dowiedziałem się że lubią sobie nawet wyleźć z fermentora i pospacerować. Szczelniej domknąłem pokrywe lecz to nie pomogło zbyt wiele). Zapach dobywający się z fermentora był na początku pięknie chmielowy, lecz później zrobił się trochę, dziwny, ciężki od określenia, lecz nie nieprzyjemny i zacząłem obawiać się infekcji (jak pewnie każdy początkujący piwowar). Pewnie tak pachnie fermentacja:D Po 9 dniach przelałem na cichą (zeszło do ok 3.5 BLG) i dodałem 50g chmielu. Po ok 7 dniach zabutelkowałem (3,2 BLG z początkowych 16BLG) i odstawiłem do leżakowania, lecz tutaj popełniłem kolejny błąd: przechowywałem piwo w zbyt niskiej temp. (ok 5-6C) i po tyg przestraszyłem się bo ani w tym piany, ani gazu. Dzięki radom forumowiczów, zmieniłem miejsce przechowywania piwka i juz teraz, po 5 dniach jest OK. Wiem, że lepiej było by poczekać z degustowaniem lecz coś mi się tak wydaje, że ta warka nie doczeka przyszłego tygodnia rodzince i znajomym bardzo smakuje, kumpel powiedział, że podobne nawet do tegorocznego IPA Czesława Dziełaka, jednak stwierdzenie to traktuje z przymrużeniem oka. Mimo wszystko połechtał moją piwowarską dumę Dodam że piwo warzyłem ze złamaną nogą, więc gdyby nie moja druga połówka pewnie nic by z tego nie było. Piwo ma kolor pomarańczowo-miedziany, jest w miarę klarowne jeżeli nie nalewać z osadem, lekko opalizujące, piana tworzy się gęsta drobnopęcherzykowa o kremowej barwie (pozostaje do końca ok 1cm koronka) w aromacie wyczuwalne cytrusy, owoce tropikalne, sosnowych aromatów niestety brak, w tle czai sie lekka nutka alkoholowa. W teksturze bardzo gładkie, pijalne ze względu na niskie nasycenie. Mocna goryczka, trochę ściągająca, jest kontrowana delikatną, ale wystarczającą słodowością. Ogólnie piwo zaliczam do naprawdę udanych jak na pierwszy raz, mimo kilku problemów W planach American Stout (prawdopodobnie warzenie w najbliższy weekend jak dojdą surowce) Zasyp - pale ale 5kg -monachijski 1kg -pszeniczny 0,5kg zcieranie na lenia 67-68C Chmielenie Chinook 25g 60min Cascade 25g 35min Chinook 25g 15min Cascade 25g 5 min Columbus 30g 0 min Na zimno Cascade 50g Chinook 10g Drożdże - US-05 Blg: 16 IBU: pewnie dużo Edytowane 6 Marca 2014 przez SychMieszko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Życzę powodzenia :-) Musisz pamiętać, że ta zbyt duża goryczka może być spowodowana tym, że jak walnąłeś chmiele na 15,5,0 minut oraz chłodzisz w wannie to przez dodatkowe minuty( a nawet kilkanaście ) ten chmiel "uwalnia?" trochę goryczy do piwa :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SychMieszko Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) Warka #2 American Pale Ale (Master Yoda) Zasyp: -pale ale 5kg -cara gold 200g -pszeniczny 500g zacieranie : na lenia 66-67C drożdże: Safale US-05 Chmielenie: 60 min - mosaic 25g 35 min - mosaic 25g 10 min - amarillo 25g 0 min - amarillo 25g na zimną prawdopodobnie 50g amarillo i może dodam trochę chinook'a (została resztka z poprzedniego piwa) fermentacja - 21-22C drożdże ruszyły po 12 godz. od zadania blg - 13,5 Filtracja przebiegła bardzo sprawnie, natomiast mam problem z zagotowaniem brzeczki, trwa to strasznie długo ( ok 45 min). Chyba zastanowię się nad kupnem taboretu gazowego (warzenie odbywa się na kuchence gazowej). Edytowane 14 Lipca 2014 przez SychMieszko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Zacznij gotować od razu po odebraniu pierwszym powiedzmy 10 litrów , jeśli masz oczywiście taką możliwość. Zanim przefiltrujesz całość , dolewaj kolejne porcje. W ten sposób na wrzenie całości będziesz czekać nie dłużej niż kilka , kilkanaście minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SychMieszko Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Zacznij gotować od razu po odebraniu pierwszym powiedzmy 10 litrów , jeśli masz oczywiście taką możliwość. Zanim przefiltrujesz całość , dolewaj kolejne porcje. W ten sposób na wrzenie całości będziesz czekać nie dłużej niż kilka , kilkanaście minut. Właśnie tak robię, mimo wszystko to tak długo trwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SychMieszko Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) Warka #3 PAPA (Qui-Gon Jinn) Zasyp: taki sam jak w warce #2 Zacieranie: 66C-->63--->68---> mash out Chmielenie: Marynka 20g-60 min Marynka 20g-30min Marynka 10g 20min Marynka 20g 10min Marynka 10g 0min Marynka 10g whirpool ok 80C Marynka 10g whirpool ok 60C na zimno wrzucę 50g Mosaic Blg - 13,5 drożdze - safale US-05 temp. fermentacji - 21C Padł mój rekord w chłodzeniu brzeczki w wannie 35-40, byłem bardzo mile zaskoczony;) edit: drożdże ruszyły po 17 godz. Edytowane 14 Lipca 2014 przez SychMieszko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SychMieszko Opublikowano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Warka #2 już w butelkach. Na cichą wrzuciłem 50g Amarillo oraz 50g mosaic, piwko zeszło do 2BLG, dodałem 110g cukru do refermentacji. Warka #3 jutro będzie przelana na cichą, dodam do niej 50g chinooka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się