Cichus Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 w granulacie to możesz mieć właśnie syf bo nie widać za bardzo co tam jest sprasowane Fakt, ostatnio miałem granulat Simcoe, z "ekstra dużymi kawałkami owoców". Po chmieleniu na zimno całkiem spore kawałki szyszki niestety przedostały się do butelek przy rozlewie (coś jak drobno posiekana pietruszka pływająca sobie w rosole). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 no to będzie fajnie przy otwieraniu jak jest sporo tego w butelce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 1 whirpool nie daje transmisji z goryczki -> smaku -> aromatu? 2 szyszka lepsza by Ty wolisz dawać 10%? ale argument dałeś że coś się trafiło w granulacie, który jest rozdrobnioną szyszką? przecież nie siedzą świstaki i nie wybierają tych perfekcyjnych szyszek. tak samo w szyce się coś trafić może. rozdrobniony materiał jest bardziej aromatyczny niż cała szyszka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 (edytowane) ale czy ja napisałem gdzieś że szyszka jest lepsza? chodziło mi o to że w porównaniu z granulatem daję 10% więcej ,myślałem że to jest jasne ja wolę szyszkę bo łatwiej mi się filtruje jaką masz pewność że np. w granulacie nie ma 10% liści (czysto teoretycznie) nadal nie napisałeś czemu szyszka to syf ? czemu niby granulat jest bardziej aromatyczny? chyba że mówisz o T45 ,ale w takim razie maże zacząć stosować ekstrakt CO2 aaa no i podobno błędem jest (też go popełniam ) dawanie właśnie 10% szyszki bo podobno jest chmielenie liczone na szyszkę i to granulatu powinno się dawać mniej 1 whirpool nie daje transmisji z goryczki -> smaku -> aromatu? scooby miał za pewne na myśli że trzeba dać chmiel na smak w środku chmielenia między 45 a 15 minutą dając na 60 i 10 w dół nie masz smaku Edytowane 11 Marca 2014 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 kurde pisząc poprzedni post wcięłem gdzieś to zdanie, a że odpisałeś to nie będę edytował tylko napiszę, że chodziło mi o chmielenie na zimno szyszką. Ciężej z wewnątrz szyszki olejki wypłukać, jak na zimno ten chmiel sobie tylko nasiąka. Bez ruchu. w granulacie masz "flaki na zewnątrz" anegdotka na koniec: koleś z Alchemista twiedzi, że szyszki nie używa, czuje trawiasty chlorofil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 no bo wiadomo że najwięcej aromatu jest w pestkach ciekawe jaki wpływ ma temperatura np.15 i 20C czy to jest znacząca różnica czy w ułamkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Jeśli chodzi o chmielenie na zimno szyszką vs chmielenie granulatem, to podzielę się ciekawym linkiem: http://inhoppursuit.blogspot.com/2012/02/more-aroma-oil-faster-dry-hopsters-holy.html TL;DR -granulat oddaje znacznie więcej aromatu -jeśli chcesz naprawdę dobrze wykorzystać chmiel - powinno się zapewnić cyrkulację brzeczki -aromat chmielowy jest intensywniejszy po 1 dniu od wrzucenia chmielu, niż po 7 dniach (co prawdopodobnie oznacza, że wszyscy za wcześnie wrzucamy chmiel przy chmieleniu na zimno) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się