zbynieks Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Kłaniam się i zapytuję do jakiego górniaka mogę spożytkować weyermanna carapils. Nigdy wcześniej nie używałem tego słodu i nie wiem, jakie da efekty. Czy na przykład 5 kg pilzneńskiego i 1 kg carapilsa da mi średniosłodową AIPA? Albo jak zagra w wędzonce? Proszę o uwagi na temat tego słodu, nie wiem, czego się po nim spodziewać. Może jakieś receptury? Myślę o AIPA, wicie, Weizenbocku i jakimś górnym rauchbierze? Sam nie wiem po co kupiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 CaraPils dodaj raczej w małej ilości I w połączeniu z jakimś jasnym karmelowym. Np. w Pliny The Elder IPA dają 4% CaraPils + 4% Crystal 40L. CaraPils nie daje smaków karmelowych, raczej tylko "pełne" wyczucie smakowe, podobne do efektów zacierania dekokcyjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Do każdego jasnego. Nie jest słodki, więc nawet 400g możesz nasypać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 A ja dodalem kiedys kilogram tego slodu do pilsa za co zostalem zjechany na sasiednim forum, ale dzieki temu moge Ci dzisiaj powiedziec ze w takiej ilosci ten slod wprowadza specyficzny posmak do piwa lepiej zmniejszyc jego ilosc.. i dac go jako wypelnienie smaku jak warzysz jakies wytrawne piwo o malym ekstrakcie mozesz dodac go dla balansu. Doskonaly jest do AIPA jesli chcesz wytrawne i jasne zarazem. Ja bym go uzywal wlasnie do takiego typu piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 to opis tego słodu i zarazem odpowiedź na twoje pytanie Carapils ® to bogate źródło dekstryn. Jego użycie w zacierze infuzyjnym w pewnym stopniu kompensuje brak efektów osiąganych tradycyjnie podczas zacierania dekocyjnego. Poprawia „pełnię smakową” i pienistość piwa. Nie wnosi aromatu ani barwy. Oryginalny słód pilzneński karmelizowany (Carapils ®), może stanowić do 10% (pilsnery) oraz do 40% (inne piwa) w zasypie podczas zacierania. Efekt: mocniejsza piana i pełniejszy smak w gotowym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Opis to se można wsadzić. Każdy producent pisze co mu ślina przyniesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Opis to se można wsadzić. Każdy producent pisze co mu ślina przyniesie. Możesz rozwinąć myśl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Wiadomo,że wszystkie opisy wszystkich produktów generalnie są trochę przekolorowane ,ale akurat opisy słodów?? Czegoś się trzeba w końcu trzymać! Przecież nie sposób wszystkiego przetestować?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Opis to se można wsadzić. Każdy producent pisze co mu ślina przyniesie. Możesz rozwinąć myśl? Ile podaje Weyermann, że można dodać carahell, 40%? Ma to sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Tak mozesz sie trzymac barwy np. Bo reszte musisz sobie wypracowac doswiadczalnie... Jesli chodzi o carapils to moim zdaniem lepsza piane da ci niewielki dodatek pszenicy niz ten slod pelnie smakowa mozesz osiagnac przez zacieranie na slodko w piwach o wyzszym ekstrakcie i ciemnych ten slod gubi sie calkowicie bo carmelowe i ciemne slody go poprostu "zjedza". Zatem niewielki dodatek do piw jasnych wytrawnych dla poprawy pelni i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Opis to se można wsadzić. Każdy producent pisze co mu ślina przyniesie. Możesz rozwinąć myśl? Ile podaje Weyermann, że można dodać carahell, 40%? Ma to sens? ale konkretnie co jest nie tak w opisie Carapilsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 o, skoro już przyszła Dori... A jak z tym carapilsem w witbierach klasycznych i nieco bardziej imperialnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Opis to se można wsadzić. Każdy producent pisze co mu ślina przyniesie. Możesz rozwinąć myśl? Ile podaje Weyermann, że można dodać carahell, 40%? Ma to sens? ale konkretnie co jest nie tak w opisie Carapilsa? Przecież napisałem, te 40%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Opis to se można wsadzić. Każdy producent pisze co mu ślina przyniesie. Możesz rozwinąć myśl? Ile podaje Weyermann, że można dodać carahell, 40%? Ma to sens? ale konkretnie co jest nie tak w opisie Carapilsa? Przecież napisałem, te 40%. Carapils i Carahell to jednak nie to samo Producent zaleca użycie do 40% Carapilsa i 30% Carahella i nie widzę tutaj problemu, a już na pewno nie użyłabym określenia, że "opis to se można wsadzić" @zbynieks - można Carapilsa użyć do witbiera, tylko pytanie po co? Nieszczególnie zależy nam tutaj na pełni smakowej, a pienistość uzyskujemy przez dodatek niesłodowanej pszenicy. Przekonałam się ostatnio do prostego zasypu na witka - 50% niesłodowanej pszenicy, 45% słodu pilzneńskiego i 5% niesłodowanego owsa. Edytowane 12 Marca 2014 przez dori temat przenoszę do działu surowce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Podbije temat, bo nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie jak to jest z tym carapilsem. A przyznam, że trochę mnie to nurtuje. Carapils, czyli słód dekstrynujący, to bogate źródło dekstryn. Dekstryny są to wstępnie rozdrobnione cząsteczki skrobi, o różnej długości, ale jeszcze długich łańcuchach. Reasumując, słód carapils zawiera duże ilości częściowo rozłożonej skrobi. Jest to słód jasny, dajemy go od początku zacierania. I teraz nasuwa mi się pytanie: czy alfa i beta amylaza, po prostu nam tych dekstryn nie rozłożą, tak jak robią to ze skrobią z pozostałych słodów, ergo ten słód wniesie tyle co podstawowy, czy ja po prostu gdzieś mam lukę w rozumowaniu? A może faktycznie ten słód powinien być dodawany po przerwie w 72 stopniach, do wygrzewu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Może się powtarzam ale, moim zdaniem, efekt zastosowania tego karmela to typowy efekt placebo. Oczywiście w ilościach takich jak zastosował @eslord da się go wyczuć ale w "normalnych" ilościach nigdy nie zauważyłem aby coś wnosił, nawet do jasnych, lekkich lagerów. biervorkoster 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się