masgar Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Witam serdecznie. Zrobiłem już kilka warek i mam już małe doświadczenie. Około 2 tygodnie temu podjąłem się zrobienia czterech następnych i jak na razie wszystko idzie prawidłowo, chyba. Ogólnie będą to piwa marcowe w połączeniu z piwami dla Pań. (sposób jak to zrobić był opisywany na naszym forum). Jeśli byłby ktoś zainteresowany mogę podać receptury i jak dokładnie to wykonywałem. Jednak chcę poczekać do chwili, gdy piwa będą już gotowe do konsumpcji. Sprawdzę jakość i wtedy mogę się podzielić z kolegami całym cyklem produkcyjnym. Te piwa, które już zrobiłem (Irish red ale - cztery warki) były udane. Jednak są, a właściwie były to piwa ciężkie, dość mocne, ale dobre w smaku, z dobrą pianą. Ogólnie negatywnej opinii nie usłyszałem. Nie mam możliwości porównania z innymi wyrobami oraz sam nie jestem znawcą. Od czasu robienia własnego piwa nie kupuję piw sklepowych. Moje są smaczniejsze. Mam jednak mały dylemat i chciałbym uzyskać pomoc od kolegów. Po dwóch tygodniach fermentacji burzliwej w baniaku 30 litrowym miałem około 25 litrów zacieru i po rozlaniu dla piwa dla Pani pozostało mi mniej niż 20 litrów dla piwa właściwego. Chcę uzyskać około 23 litry piwa właściwego i zdecydowałem się dolać wody mineralnej z baniaka 5 litrowego. Dodałem cały baniak. Zmierzyłem BLG i wyszło 5 BLG. Zamknąłem i odstawiłem do fermentacji cichej. Około 6 litrów zacieru przeznaczyłem dla piwa dla Pani i po dodaniu należnych produktów odstawiłem do fermentacji burzliwej. Nie jestem tylko pewien, czy dobrze zrobiłem dodając w tej fazie produkcji piwa wody (po fermentacji burzliwej). Czy z tego wyjdzie dobre piwo. Mam jeszcze trzy warki w fermentacji burzliwej i nie chcę popełnić tego błędu. Proszę o pomoc. Pozdrawiam masgar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Manam Manam NIE KUMAM Napisz jeszcze raz więcej informacji podaj bo narazie nie wiele wiadomo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masgar Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Witam. Robię piwo marcowe i założenie jest, aby otrzymać przed fermentacją burzliwą około 29 litrów zacieru. Z tego dla piwa właściwego pozostawiam około 23 litry, a resztę przeznaczam dla innego piwa (piwo dla Pani malinowe - około 6 litrów). Mam baniaki plastikowe 30 litrowe i nie mogłem zmieścić w nich 29 litrów. Dlatego po okresie fermentacji burzliwej i podzieleniu zacieru wyszło mniej niż założyłem dla piwa właściwego. Aby uzyskać zakładaną ilość dolałem wody. Moja obawa jest taka, czy po dolaniu wody w tym momencie nie spowoduję zmarnowania całej pracy. Lepiej może byłoby nie dolewać wody i pozostawić około 18 litrów zacieru do fermentacji cichej. Po dolaniu wody BLG wyszło 5 BLG. Czyli jest tak: Piwo marcowe jest w baniaku - fermentacja cicha (około 23 litry) oraz drugi baniak około 13 litrów piwo malinowe dla Pani.( 6 litrów po fermentacji burzliwej + dodatki, woda, sok malinowy inne). Pozdrawiam masgar. Edytowane 15 Marca 2014 przez masgar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się