DaaB Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Witam Wszystkich Piwowarstwem domowym param się od prawie roku, czas więc zacząć robić zapiski bo już się trochę gubię w tym wszystkim. Co do wcześniejszych warek a było ich 12: 1. IPA z brewkitu 2. Z jasnego ekstraktu wesa z własnym chmieleniem 3. Dry stout z CA pierwsze samodziekne zacieranie. 4. Waizen z CA 5. IRA 6. Aipa (jakies zakażenie sie wdało tzw apteka) 7. Sweet stout 8. Weizen 9. Bitter (chmieliłem na zimno sybilla szyszki podczas cichej piekny zapach natomiast po przelaniu do butelek gdzieś ten aromat wyparował) 10. Witbier 11. American Amber Ale (jak na razie najlepsze moje piwko) 12 Dunkel Dzisiaj warzę stout w zamyśle ma mieć aromat czekoladowo-waniliowy. 13. Czekoladowy stout: Zasyp wsypany do 12l wody o temp 74C: Słód pale ale castle - 2,6 kg pilzneński soufflet - 1 kg płatki owsiane błyskawiczne 400 g carafa gold 200g czekoladowy 300g barwiący 100g Zacieranie w lodówce turystycznej "igloo 28" uzbrojonej w filtrator z oplotu : jednotemperaturowo 68C przez 90min. słód barwiący dodaje na 15 min przed końcem. Podniesienie temperatury do 78C poprzez dolanie około 7l wrzątku. Przerwa na ułożenie młóta i wysładzanie około 8l wody 76C z praktyki wiem ze wyjdzie około 22-23 litrów brzeczki. Warzenie brzeczki 60min Chmiel taurus szyszki 30g. 60min Wyszło około 22l brzeczki o gęstości 12blg którą po ochłodzeniu zadałem drożdżami Mutons Active brewing yeast 6gr. Na cichą planuję dodać jedną laskę wanilii. Po tygodniu przelane na cichą z dodatkiem jednej laski wanilli przekrojonej wzdłóż. 01.04.2014 Rozlane do butelek z dodatkiem 100g cukru. Piwo odfermentowalo mi do 4.5 blg. Jak na razie smak obiecujący nie czuję wanilli. Dałem słód czekoladowy na 90 min zacierania chyba bedą zbyt mocne nuty palone. Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez DaaB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się