Skocz do zawartości

darmowy pdf. - Best Practices Guide to Quality Craft Beer Delivering Optimal Flavor to the Consumer


Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

Wszystkie moje piwa, które były chmielone na zimno, po kilku miesiącach zaczynają (w różnym stopniu) dostawać aromatu czarnej porzeczki, "kociego". Z opracowania wynika, że to utlenienie bądź wina nowych odmian chmielu. Im piwo ciemniejsze, tym efekt większy. Dało się taki zapach wyczuć nawet w lmperatorze Bałtyckim, chyba jestem na niego bardziej wyczulony. Jakie są wasze doświadczenia, można tego jakoś uniknąć lub odwlec w czasie? Trzymanie w chłodzie odpada, nawet zimą w piwnicy mam ciepło. Wykres z opracowania pokazuje, że ten rodzaj zapachu powinien znikać z czasem, ale u mnie się tak nie dzieje...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.