JaMaTo Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) Witam szanowne grono piwowarów domowych Piwo warzę od około 2 lat w małych ilościach bo do tej pory około 5 warek. Jako że zawsze giną moje zapiski postanowiłem otworzyć ów temat. Pierwsza warka w tym temacie powstanie ze słodów które mi pozostały po innych warzeniach. Numerację zaczynam od 6. 22.03.4014 #6 Warka "z resztek" Słody: Pilzeński 2,5-5 EBC -5kg Karmel pils 3-7 EBC 1KG Karmelowy jasny 0,5kg Zacieranie: 55* - 10' 63* - 40' 72* - 30' 78* - próba jodowa Chmielenie: Marynka granulat 25g - 60' Lubelski granulat 15g - 10' Drożdże: Safbrew -T58 Wszystkie opinie, uwagi,propozycje na następne warki mile widziane:) Pozdrawiam Wyszło 23 litry 14 BLG Drożdże zadane zobaczymy co z tego wyjdzie Edytowane 29 Marca 2014 przez JaMaTo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaMaTo Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 (edytowane) Dzisiaj 16 litrów piwa przelane na cichą fermentację, Blg spadło do 5. Do reszty warki dodane według receptury kolegi @Zbyszek T : 2 soki malinowe Herbalopu 5 litrów wody mineralnej niegazowanej Herbatka z 15 g Marynki i powstała warka #7 "Malinowe resztki " Zakupione słody na Belgijskie specjały i Pale Ale Jak myślicie gęstwa po tym malinowym będzie się nadawała do Belgijskich specjałów? Na koniec zdjęcie warki 6 pięć godzin po zadaniu drożdży. Miłego wieczoru. Edytowane 29 Marca 2014 przez JaMaTo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaMaTo Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Warka #6 w ilości dokładnie 17l zabutelkowana z dodatkiem 90 g glukozy BLG zostało na 5 Warka #7 przelana na cichą BLG spadło do 2,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaMaTo Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Warka #7 12l zabutelkowane z dodatkiem 135ml soku malinowego oraz 40 tabletek słodziku Stevia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaMaTo Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) 22.04.2014 #8 Pale Ale Słody: Pale ale 3,8kg Karmelowy jasny 0,3kg Zacieranie: 63* - 30' 72* - 30' 76* - filtracja Chmielenie: Marynka granulat 30 - 60' Lubelski granulat 40g - 10' Drożdże: Safbrew -S05 Wyszło Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez JaMaTo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaMaTo Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Po dużej przerwie wracam do warzenia i do prowadzenia zapisków 20.08.2016 #9 Polskie Pale Ale Słody:Pilzneński 4,0kgStrzegom Monachijski typ I 1,0kgZacieranie:63* - 30'73* - 30'78* - 5'Chmielenie:Marynka granulat 30 - 70'Lublin (Lubelski)15g - 20' Lublin (Lubelski) 20g - 5'Drożdże:Safbrew -S33 Wyszło 21,5 l 13 Brix 31.08 Przelane na cichą Niestety 0d 3 dni piwo zatrzymało się na 7 Brix Jakieś pomysły co można w tej sytuacji zrobić ? Pozdrawiam Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez JaMaTo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się