Skocz do zawartości

Domowy browar JaMaTo


Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono piwowarów domowych :)

Piwo warzę od około 2 lat w małych ilościach bo do tej pory około 5 warek. Jako że zawsze giną moje zapiski postanowiłem otworzyć ów temat.

Pierwsza warka w tym temacie powstanie ze słodów które mi pozostały po innych warzeniach. Numerację zaczynam od 6.

 

22.03.4014 #6 Warka "z resztek"

 

Słody:

Pilzeński 2,5-5 EBC -5kg

Karmel pils 3-7 EBC 1KG

Karmelowy jasny 0,5kg

 

Zacieranie:

55* - 10'

63* - 40'

72* - 30'

78* - próba jodowa

 

Chmielenie:

Marynka granulat 25g - 60'

Lubelski granulat 15g - 10'

 

Drożdże:

Safbrew -T58

 

Wszystkie opinie, uwagi,propozycje na następne warki mile widziane:)

Pozdrawiam

 

Wyszło 23 litry 14 BLG Drożdże zadane zobaczymy co z tego wyjdzie

Edytowane przez JaMaTo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj 16 litrów piwa przelane na cichą fermentację, Blg spadło do 5.

Do reszty warki dodane według receptury kolegi @Zbyszek T

:

2 soki malinowe Herbalopu

5 litrów wody mineralnej niegazowanej

Herbatka z 15 g Marynki

i powstała warka

#7 "Malinowe resztki "

 

Zakupione słody na Belgijskie specjały i Pale Ale

 

Jak myślicie gęstwa po tym malinowym będzie się nadawała do Belgijskich specjałów?

 

Na koniec zdjęcie warki 6 pięć godzin po zadaniu drożdży.

 

Miłego wieczoru.

post-8852-0-92157200-1396118659_thumb.jpg

Edytowane przez JaMaTo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

22.04.2014 #8 Pale Ale

 

Słody:

Pale ale 3,8kg

Karmelowy jasny 0,3kg

 

Zacieranie:

63* - 30'

72* - 30'

76* - filtracja

 

Chmielenie:

Marynka granulat 30 - 60'

Lubelski granulat 40g - 10'

 

Drożdże:

Safbrew -S05

 

Wyszło

Edytowane przez JaMaTo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Po dużej przerwie wracam do warzenia i do prowadzenia zapisków

20.08.2016 #9 Polskie Pale Ale

 

Słody:
Pilzneński 4,0kg
Strzegom Monachijski typ I 1,0kg

Zacieranie:
63* - 30'
73* - 30'
78* - 5'

Chmielenie:
Marynka granulat 30 - 70'
Lublin (Lubelski)15g -  20'

Lublin (Lubelski) 20g - 5'

Drożdże:
Safbrew -S33

 

Wyszło 21,5 l 13 Brix

 

31.08 Przelane na cichą

Niestety 0d 3 dni piwo zatrzymało się na 7 Brix Jakieś pomysły co można w tej sytuacji zrobić ?

Pozdrawiam

Edytowane przez JaMaTo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.