Tadzik Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 S-33 odpuść. Belle Saison są bardzo żarłoczne - weź pod uwagę i zacieraj na słodko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 hmm. a to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Bardzo dobrze rowniez sprawdza sie wlp500. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 (edytowane) co powiecie na wykorzystanie gęstwy po Witbierze do ABIPA? drożdże Brewferm Blanche. Edytowane 16 Lipca 2014 przez Voitas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Wydaje mi się, że nie za bardzo się nadadzą. Z tego co pamiętam (raz ich użyłem) to drożdże te są dedykowane tylko do Wita. Produkują mało fenoli oraz estrów, które są pożądane w BIPA. Ale niech wypowiedzą się osoby, które mają większe doświadczenie z tymi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 O ile wiem to Raging Bitch jest fermentowane drożdżami do witów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 To skąd te rodzynki w Raging Bitch? Ze słodów? Special? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 To skąd te rodzynki w Raging Bitch? Ze słodów? Special? Ciekawe. O tym nie wiedziałem. Rodzynki obstawiam, że od słodów. Bo nie sadzę żeby je sypali do kotła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Myślę ,że mocne chmielenie przykryje efekty pracy tych drożdży. Są raczej subtelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 w klonach Raging Bitch które widywałem na sieci ludzie raczej używali Ardensów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 W CYBI z kolei jest Belgian Wheat. I zostało "uznane za sklonowane". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polev Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Mam pytanko, czy ktoś dysponuje dobrą recepturą na American Belgain IPA ? najlepiej na jakichś drożdżach, które można dostać w Polsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Mogę zaproponować taką recepturę. Piwko wyszło bardzo dobre. - Słód Pilzneński 5 kg - Słód Monachijski 0,7 kg - Słód Biscuit 0,3 kg - Słód Caramunich 0,25 kg - Słód Special B 0.2 kg - Słód Abbey 0.2 kg - Chmiel Lubelski Selekt 20 g - Chmiel Magnum 16 g - Chmiel Vic Secret 30 g - Drożdże WLP500 Trappist Ale Co do drożdży, nadadzą się każde do piw klasztornych. Piwka nie chmieliłem na zimno, ale nie zaszkodzi sypnąć z 20 g na 5 dni. Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polev Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Jakieś wskazówki odnośnie zacierania ? przerw? (jestem dopiero po swojej pierwszej warce więc wybacz jak pytam o głupoty ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
express Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Jakieś wskazówki odnośnie zacierania ? przerw? (jestem dopiero po swojej pierwszej warce więc wybacz jak pytam o głupoty ) Zajrzyj do bloga, który kolega ma w podpisie. Końkretnie to tu: http://browarczarnalapa.blogspot.com/p/12.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Niewielki z tego wpisu pożytek w kontekście komponowania receptury. Raz że nie ma wniosków z degustacji, a dwa że to piwo to w sumie nie za bardzo jest belgijska AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 (edytowane) Ja uwarzyłem mój Belgian IPA jako warkę podzieloną pół-na-pół z mojej receptury na Drunken Jedi. Połowę uwarzyłem z drożdami WLP051 California Ale Yeast V, czyli jako "normalne" IPA, a 2gą połowę zrobiłem z dodatkiem belgijskiego syropu kandyzowanego i z drożdami WLP051 Belgian Ale. Na zimno chmieliłem Amarillo w obu fermentorach. W smaku Belgijskie IPA wyszło bardzo dobre, "klasyczne" amerykańsko-belgijskie IPA jak z tutejszych browarów rzemieślniczych. Pod tym względem trafiłem w 100%. Amarillo bardzo ładnie się żeni z WLP051 (to samo co WY 3522 Belgian Ardennes). Syrop kandyzowany dodaje klasycznego dla piw belgijskich przypieku w gardle i alkoholu w posmaku. Edytowane 22 Sierpnia 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Niewielki z tego wpisu pożytek w kontekście komponowania receptury. Raz że nie ma wniosków z degustacji, a dwa że to piwo to w sumie nie za bardzo jest belgijska AIPA. Belgijska AIPA na pewno to to nie jest, ale IPA już prędziej. Choć muszę przyznać, ze brakuje troszkę aromatu chmielowego. Początkowo miał to być Dubbel IPA, ale z Dubble niewiele wyszło . Ale czy w tym piwie nie chodzi o kompromis pimiędzy Belgian a IPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Wątek mamy o American Belgian IPA i do takiego klimatu się odnoszę. Zdecydowanie zgadzam się, że w takim piwie chodzi o odpowiednią równowagę, ale tu mamy raptem 30g chmielu na aromat (dodajmy że niezbyt intensywnego w porównaniu z niektórymi amerykańcami) i bardzo delikatne chmielenie na goryczkę. Ogólnie mówiąc, dla mnie IPA z 66g chmielu to jak lager na górniakach - cieszę się że piwo było dobre, ale nie sądzę żeby trzymało się stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Tak jak wspomniałem, gdybym dodał na cichą troszkę chmielu, była by Belgian AIPA pewnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 No to uzupełnij jeszcze wrażenia z degustacji, bo bez tego ani rusz. Z samej receptury wychodzi poniżej 30 IBU, więc bliżej dubbla niż IPA. Aromat VicSecret w ogóle się przebił spod słodu i drożdży? Temat mnie interesuje - właśnie szlifuję recepturę bo w sobotę robię swoje pierwsze podejście do belgijskiego IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 W najbliższym czasie planuje uwarzyć Saisona na Odkryciu Sezony z FM i pomyślałem, że warto na gęstwie coś uwarzyć, a że dubble, tripple mi średnio podchodzą to wymyśliłem, że Saison IPA może być ciekawym pomysłem. Ułożyłem sobie taką recepturę: Słodownia Strzegom - pale ale 6,000 kg Słodownia Strzegom - pszeniczny 200,000 g Abbey 40-50 400,000 g Caramel/Crystal Malt - 120L 250,000 g Cukier 300,000 g Wybicie około 27-28L, blg wyliczone 16,9. Nad chmieleniem jeszcze nie myślałem, ale może ktoś coś doradzi jeśli chodzi o zasyp? Bedzie okej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Ja swojej receptury na Belgian IPA ostatecznie nie wklejałem, bo nie byłem jakoś specjalnie zadowolony z efektu. Za blisko do Deep Love, za daleko od Raging Bitch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Raging bitch - wlp400 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bray Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Mam gęstwę fm 20 po piwie witbier. Jak sądzicie, wyjdzie coś na kształt bipa na tych drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się