adamsky Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sermon01 Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Witam forumowiczów. Jestem w trakcie pierwszej warki- belgian ipa 15 blg z zestawu z twój browar. Wczoraj w nocy zadalem drozdze (mangrove m27 belgian ale) w 21 st i dalem do piwnicy. Rano temp w fermentatorze 17 st. Nie wiemczy nie za nisko jak dla tych drozdzy choc oznaki fermentacji sa- lekko wybrzuszone wieko po naciśnięciu bulka rurka. Pytanie- czy jak temp nie podniesie sie przenieść do domu do 25 st czy dać drozdzom popracować w tych 17-19 stopniach o które walcze w piwnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Dla tych drożdży dobrze zaczynac od niskiej temp i stopniowo podnoscic temp nawet do 26-28 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sermon01 Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Cos tam bulgotać zaczyna. Zgodnie z receptura burzliwa ma trwać 10-14 dni w 18-21 st. Czy mogę trzymać w tych 17 przed tydzień a potem przenieść do pokojowej temp.? Oczywiście zakladajac ze mi fermentacja nie utknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Ladnie ukryjesz alkohol i nadasz belgijski sznyt gdy bedziesz zwiekszal io 1 st/dzien jak nie masz warunkow owin np. Kocem po przeniesieniu aby temp podnosila sie powoli. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sermon01 Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Koc termiczny z apteki może być? A w tych 17 stopniach te drozdze raczej nie powinny umrzeć? Sory za dopytywanie ale to debiut i jak cos nie wyjdzie to żona mnie pogoni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Ladnie ukryjesz alkohol i nadasz belgijski sznyt gdy bedziesz zwiekszal io 1 st/dzien jak nie masz warunkow po ok 7 dniach owin np. Kocem po przeniesieniu aby temp podnosila sie powoli. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Moze byc nawet duzy recznik 17 stopni to dobrze na poczatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sermon01 Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) Ok, dzieki za info. Jeszcze ostatnie pytanko- jak długo sugerujesz trzymać w tej temperaturze?Dopiero teraz doczytałem- 7 dni. Ok- dzięki jeszcze raz. pozdrawiam Edytowane 11 Października 2015 przez sermon01 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sermon01 Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 M27 po 11 dniach odfermentowaly do ok. 0.5blg. Ballingometr mam ok. Troche głęboko ale po wypiciu próbki alkohol nie jest bardzo nachalny. Przeleje na 5 dni na cicha a potem mam tylko nadzieje ze sie ladnie nagazuje mimo niskiego blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 M27 po 11 dniach odfermentowaly do ok. 0.5blg. Ballingometr mam ok. Troche głęboko ale po wypiciu próbki alkohol nie jest bardzo nachalny. Przeleje na 5 dni na cicha a potem mam tylko nadzieje ze sie ladnie nagazuje mimo niskiego blg. Dodasz cukier i o ile nie masz jakiegoś potwora powyżej 10% alko to nie powinno być problemu z nagazowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sermon01 Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Dzięki za uspokojenie- coś koło 7 % (z 15 Blg zeszło) więc powinno być dobrze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się