Skocz do zawartości

American Belgian IPA


Dario

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam forumowiczów. Jestem w trakcie pierwszej warki- belgian ipa 15 blg z zestawu z twój browar. Wczoraj w nocy zadalem drozdze (mangrove m27 belgian ale) w 21 st i dalem do piwnicy. Rano temp w fermentatorze 17 st. Nie wiemczy nie za nisko jak dla tych drozdzy choc oznaki fermentacji sa- lekko wybrzuszone wieko po naciśnięciu bulka rurka. Pytanie- czy jak temp nie podniesie sie przenieść do domu do 25 st czy dać drozdzom popracować w tych 17-19 stopniach o które walcze w piwnicy? 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

M27 po 11 dniach odfermentowaly do ok. 0.5blg. Ballingometr mam ok. Troche głęboko ale po wypiciu próbki alkohol nie jest bardzo nachalny. Przeleje na 5 dni na cicha a potem mam tylko nadzieje ze sie ladnie nagazuje mimo niskiego blg.

Dodasz cukier i o ile nie masz jakiegoś potwora powyżej 10% alko to nie powinno być problemu z nagazowaniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.