micd84 Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Panowie mam dylemat. Mam w piwnicy Pils 2, 5 tygodnia na fermentacji w skrzyni że styropianu, temp. poniżej 10C. Blg zeszło już do końca zgodnie z FFT z 11 na 3. Na balkonie są idealne warunki do lagerowania ostatnio i zastanawiam się czy nie przelać z głównego fermentora i wynieść na dwa tygodnie. Obawiam się tylko utlenienia bo nie wiem czy po przelaniu wytworzy się jeszcze warstwa co2 nad piwem no i nie mam pojemnika idealnie dopasowanego do objętości. No i przenosząc z piwnicy na 3 piętro po schodach może się napowierzyć. Alternatywą jest zostawić jak jest bez przelewania na dwa tygodnie - czyli pomijam cichą i nie ryzykuje oksydacji i zakażenia. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Lepiej przenieś teraz wiadro do mieszkania, ma warstwę CO2 w środku to ci się nie napowietrzy. Zaczekaj dobę i przelewaj do lagerowania i na balkon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) . Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez Ray Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Ale wstawilbym w skrzyni że styropianu wiec w środku raczej się temperatura uśredni i nie będzie dużych wahań. Tylko się tego napowietrzenia obawiam Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi