pifpaw34 Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 Witam . Szukam osoby, która użyczy mi śrutownika z okolic Piaseczna. Jeśli jest ktoś taki proszę o kontakt na forum lub na maila pifpaw34@gmail.com. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 (edytowane) Zawsze kupuję słody ześrutowane, ale tym razem zapomniałem zamówić usługi śrutowania. Czy będzie jakimś wielkim grzechem użycie zwykłej maszynki do mielenia mięsa? Mam 2 kilogramy słodu do przerobienia. Skleroza ze mnie :-) Ja tam pojechałem maszynką do mięsa, powiem tak - pszeniczne wyszło na tym zacne Grube sitko, mało sypać i trzymać się za rękę - ja tylko 1kg śrutowałem i ręka odpadała Edytowane 18 Września 2014 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Ja to raz musiałem 3kg zmielić maszynką do mięsa. Wydajność wyszła tragiczna (11BLG na 20L z 5kg), ale piwo dobre . Dziś bym śrutował dwa razy, bo pamiętam, że część ziaren szła na miał, a część wypadała nienaruszona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Ja to raz musiałem 3kg zmielić maszynką do mięsa. Wydajność wyszła tragiczna (11BLG na 20L z 5kg), ale piwo dobre . Dziś bym śrutował dwa razy, bo pamiętam, że część ziaren szła na miał, a część wypadała nienaruszona. To moja jakoś lepiej mieliła, nie wypadały w całości, a jeśli tak to w niewielkiej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
le_szek Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 podepnę się pod temat. Czy ktoś ma pomysł jak ustawić te śruby w porkercie, żeby uzyskać dobrą śrutę? Raz otrzymuję mąkę innym razem całe ziarna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi