nwcares Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Cześć, przymierzam się powoli do uwarzenia 3 warki, pierwszej do której składniki chcę dobrać sam. Wybór padł na Pacific IPA, mam już wstępny zasyp i chmielenie i chcę, aby ktoś życzliwy rzucił okiem czy czasem nie popełniłem jakichś podstawowych błędów. Z góry dzięki PACIFIC IPA Na 22L według BS2: IBU: 56 BLG: 15,8 ALV: 6,7 % EBC: 24,4 Zasyp: 5.5 kg Pale Ale Castle Malting 0.5 kg Crystal 40L 0.5 kg Vicoty Malt Chmielenie: 15g Waimea 60 min 15g Galaxy 30 min 20g Rakau 15 min 20g Waimea 5 min Whirpool 30 min 15g Waimea + 15g Galaxy Na zimno 5-7 dni 15g Rakau + 15g Kohatu Będę miał do dyspozycji 50g Waimea, 50g Kohatu, 50g Rakau, 50g Galaxy. Zastanawiałem się jakiego chmielu użyć na goryczkę. Myślałem o Green Bullet i Pacific Gem, ale czytałem średnie opinie w internecie. Chciałbym uwarzyć piwo nie powalające goryczką, ale o bogatym bukiecie smakowo-zapachowym, który dają te chmiele Liczę na jakąś małą pomoc w sprawdzeniu tej receptury. Zastanawiam się czy wykorzystanie aż tylu chmieli jednocześnie to dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Pacific Jade daje dość sensowną goryczkę jeśli celujesz w chmiele nowozelandzkie i australijskie. Ten kilogram karmelowych to moim zdaniem spore przegięcie. Ja bym takie piwo zrobił znacznie bardziej wytrawne - 200g karmelowego żeby dodać odrobinę ciała i to wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 galaxy użyłbym jako wiodący chmiel na aromat i smak waimea smakuje jakby się jadło granulat chmielowy więc nie polecam - chyba, że znasz ten chmiel i go lubisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 adamsky ma rację. 200-300g karmelowego starczy. I zacierać na wytrawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nwcares Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Dzięki wszystkim za odpowiedzi Utnę słód karmelowy i zostawię tylko 300 g victory. Z waimeą chyba się pożegnam i skupię się na Rakau i Galaxy, a Pacific Jade użyję na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 waimea smakuje jakby się jadło granulat chmielowy więc nie polecam - chyba, że znasz ten chmiel i go lubisz A to ciekawe. Szkoda, że w wątku o tym chmielu jeden wielki off top. Mam go właśnie na burzliwej wraz z mozaikiem i jak bulgorurkę wącham to czuje zapach malin. O smaku wypowiem sie za 2 tyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Nigdy nie jadłem granulatu, wiec nie wiem czy to ten sam efekt, ale dorzucałem Waimea do dwóch piw i było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 każdy ma inne odczucia - miałem okazję pić to piwo (z kija na birofilu 2013) i niestety takie miałem skojarzenia http://www.ratebeer.com/beer/brewdog-ipa-is-dead--waimea/207633/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Ja mam czerwonego lagera na waimea. Za 3-4 tygodnie powiem co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Racje ma cml - Waimea kapeć, Rakau najtanszy chmiel w NZ - ciezko to ogarnac nam laikom przed kupnem bo w twojbrowar wszystek kosztowalo tyle samo - Waimea, Nelson, Rakau, Kohatu - czlowiek wrzucal do koszyka spragniony nowosci jak kiedys jeansy w peweksie. Pewnie przy nastepnej dostawie juz troche te ceny spozycjonuja no bo przecie Nelson czy chociazby Kohatu to zdecydowanie duzo lepsze chmiele niz ta cala raka - waka. Zreszta juz inni spozycjonowali - patrzac na Centrum Piwowarstwa 100 g szyszki Nelsona kosztowal 28 zl! Kosztowalo, bo juz go nie ma, zszedl na pniu.. Edytowane 28 Marca 2014 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się